Pientä siper-treeniä takana ja kyllä se homma on kiinni ihan peukaloammunnan perustekniikasta ja siperin asemoinnista. Tuo pitäisi tehdä niin, että ensin perustekniikka kuntoon pitkillä nuolilla ja sen jälkeen siper ikään kuin asemoidaan täyden vedon mukaisesti – jonkun pitäisi asemoida ja liimata siper paikoilleen ampuja ollessa täydessä vedossa hyvällä tekniikalla. Sen mitä olen huomannut, niin jos siper on vähänkin huonosti, niin se vaikuttaa vetoon, jolloin tekniikka kärsii pahasti. Siper ei saisi vaikuttaa tekniikkaan lainkaan.
Jos otetaan etäinen vertaus, niin siper-ammunta on kuin ratsastusjousiammunta. Jos ratsastustaito ei ole hallussa, niin ratsastusjousiammunnan harjoittelu sinänsä on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska kaikki energia menee siihen, että pysyy kyydissä. Sitten kun ratsastus on automatisoitunut, niin siinä voi jo keskittyä jousiammuntaan hevosen selästä. Karrikoiden, siperillä ammunta on turhaa, jos peukalovedon perustekniikka ja tämä “haukan ote” ei ole hallussa.
Ivarin kuva, siper osoittaa ylöspäin ja se on tavallaan nuolen tiellä. Tätä oli Jerelläkin paljon aiempina vuosina, tässä viimeisimmässä kuvassa näyttää taas hyvältä. Adamilla ja Matthiaksella siper on hyvin linjassa nuolen kanssa. Olettaisin tällä olevan paljonkin merkitystä.
Siper menee nyt varmaan kuudetta kertaa säätöön. Sivusuunnassa hyvä, sivusuuntainen kallistus hyvä mutta takaosaa pitää ainakin nyt hieman korottaa. Varmasti siperin säädöt muuttuvat kunhan tekniikka kehittyy. Pitäisi vaan nyt saada paljon peukkuammuntaa treenattua, niin olisi mukavampi ampua keväällä pituutta!
@JNystrom Oliko tähän siperin malliin ja mitoitukseen jotain sääntöjä olemassa? Tai miten kouru pitää asemoida suhteessa jouseen?
Missä kohdassa mushamman pitäisi olla? Paineen voisi olettaa kohdistuvan aika hyvin mushamman kohdalle, jolloin tukipiste on keskellä sen alla. Pitkissä jousissa teen niin, että tukipiste on täsmälleen jousen geometrisessä keskikohdassa ja nuolen ohituskohta siitä 50 millimetriä ylöspäin – tämä siis matalan ranteen otteella. Korkealla ranteella vähän vähemmän. Tällöin jousi tasapainottuu mukavasti vedossa, samaan tapaan kuin sitä tasapainottelisi vaakasuunnassa sormen päällä. Tällöinhän vetokohta jänteellä on saman verran tukipistettä ylempänä mutta sillä ei ole merkitystä itse ammunnan kannalta, jousen rasitusten näkökulmasta asia korjataan positiivisella tillerillä. Näissä lyhyissä voisi tukipiste olla ehkä aavistuksen (~10 mm) keskikohdan alapuolella, tai sitten ei, pitänee kokeilla. Jos tukipiste menee liian alas, niin jousi tuntuu muuttuvan hieman epävakaaksi. Jousi pitää vaan sitten tilleröidä oikein, ettei käy niin, että alalapa taipuu ja rasittuu liikaa.