Ottomaanien nuoliviinejä ja jousikoteloita 1600-1700 luvulta

http://www.kitabhona.org.ua/forums/viewtopic.php?f=31&t=796

1 tykkäys

Hienoja ovat!

Missä alkuperäiset sijaitsevat? Ilmeisesti eri museoiden kokoelmissa?

Minkäs Jere otat malliksi?

No niin ovat ja tuo venäläinen foorumi on oikea aarreaitta noiden kuvien puolesta. Jossakin museoissahan nuo liene. Keskieuroopassa voisi käydä katselemassa, ainakin dresdenissä, siellä on hyvin jousiakin.
Innoitus lähti Björn Sofeitin versiosta tästä nuoliviinestä:


Jousikoteloksi jotain tämmöistä:
image

Eli kamppeet 105-130cm jouselle ja 27-30" nuolille. Pääasiassa turkkilaisille, mutta pieni crimean tatar mahtuu myös. Nuolia voi sitten koteloon kyllä tuikata pidempinäkin, ei haittaa, ei hölsky, ei heilu. Voin näyttää sitten lopputuloksesta. Facen atarniporukoissa on huippuja viinentekijöitä joilta löytyy tietoa ja intoa jakaa näistä vinkkejä.
Tärkeähän esimerkiksi on 3- pisteen kiinnitys, nimittäin sillä nuoliviini kulkee jalan vieressä kuin liimattuna. Ymmärtääkseni tähän on vasta viime vuosina löydetty tietoa, koska usein museokappaleissa nahkaremmit ovat tuhoutuneet/maatuneet. Voisin kaivaa tuosta havainnollistavaa kuvaa sitten.
Niin ja museoviranomaiset toisinaan järjestelevät noita remmejä uudelleen joka antaa viinen kiinnityksistä väärän kuvan.

1 tykkäys

Tämmöiset kaavat leikkelin eilen. Vähän pitää vielä varmistella mittoja, mutta aika lähellä ollaan.
Ja tuommoisia kultakirjailuja on tietty turha odottaa, mutta värjätään nahat, pakotetaan jotain kivoja kuvioita, vähän messinkihiluja ja pellavalangalla ommellaan. Eiköhän niistä kivat tule.
Nahkaa on ainakin niin että voisi useammankin setin tehdä. :smiley:

5 tykkäystä

Näin 15 vuoden kokemuksella suosittelen ensin tekemään sovituksen ensin pahvin &jesarin kansssa. Säästyy saatanasti hikeä ja hermoja.

1 tykkäys

Jotain tämmöstä ajattelin myös, saumat vähentää reunoista, nahka on jäykkää… Hankala arvioida oikean kokoista. Mutta tuolle venäläiselle foorumille minkä linkkasin on laitettu viinien mittoja ja kun on orginellit välineet (jousi+nuolet), sinnehän ne sujahtaa!
Tuo mun jousikotelon kaava on esim vähän liian kapea yläosastaan, ihan jo verrattuna alkuperäisiin.

Siinäpä nyt ois. Mutta kylläpä painaa 4 millinen nahka. No tulee ikuiset!

4 tykkäystä

Homma etenee, nahat värjätty, kiinnityksiä ommeltu ja parit helytkin niitattu.
Väri on vähän tommonen mitä on, sitä kai pystyy vielä muuttamaan tai sitten jää tuollaiseksi. Ajattelin että kun nyt värjäisi toisen kerran, saisi langat saman väriseksi…
Sisäpuolella oli pari liimajäämä(???) joihin ei tarttunut väri, oisko pikaliimaa roiskunu. Piti raaputtaa pintaa että sai värin menemään.

Mutta kuten kiinnityspisteistä näkee, ei tässä ihan yhdellä riippulenkillä selvitä!

3 tykkäystä

Ei muuten hölsky tai tipu nuolet! Pohjaan on liimattu puukiilat v-muotoon, niin voi vaikka leikkureitakin käyttää jos haluaa.
Pitäisiköhän nuo langatkin värjätä saman värisiksi? Remmit ja reunojen siistimiset menee ainakin tekoon.
Pienen ompeluvirheen tein, mutta huomaakohan sitä kukaan…?


10 tykkäystä

Tuota kun suurennettuna katselee niin mitä nyt pari huti iskua, jatko ompeleita ja olisiko pari suunnan vaihdostakin mukana.

En minä sinua vielä minäkään mestari ompelijana pitäisi, MUTTA siihen nähden kuinka vähän olet nahalla vasta harjoitellut (oliskos sulla vasta yhdet kenkäpari ja vyö ainoina vai oliko muuta??) niin siinä meilessä nuo ovat kyllä helkkari pieniä mokia joihin ei tarvitse puuttua.
Ihan tarpeeksi hyvää jälkeä, että kehtaa mielestäni ihan ylpeesti jo esitellä.

Noi reunat voit vielä huolitellä joko varovasti vuolemalla tai puleeraamalla. Saa siistimmän lopputuloksen kun reunat huolittelee ennen rasvausta.

1 tykkäys

Joo reunat kannattaa kanssa mielestäni pyöristää ja kiillottaa. Komppaan Mikkeä, että hyvää jälkeä Jere! Kärsivällisyys palkitaan

Hah, en mää tommosia meinannu, mutta varmaan on siellä kaikenlaista. Kiitti. Ompelukokemusta ei ole niin tikki on mitä on. Vedin uran ja löin reiät tasasesti kuitenkin.
Vika oli tämä:
image

Eli sauman olisi pitänyt loppua ylös. Nyt se palaa tuolta alaspäin ja kaventaa viinen suuta. Mutta mahtuu tuohon nuolia, ei sen puoleen. Alunperin nämä onkin tehty sotaviiniksi, joihin on tarkoitus saada 30-40 nuolta. Joten tilaa on tarvittu. Jätin myös tuon etutaskun pois, niin sain kevyemmän viinen.
Mitä kokeilin niin ilman kummempaa pakottamista sain 15 nuolta menemään.

Reunoja en tosiaan meinannutkaan jättää tämmöiseksi. Mahdollisesti ihan hion nuo, sitten kosteana hankaan puikolla, värjään tummanpunaiseksi ja hankaan uusiksi (?).

Niin ja katsotaan nuo remmit vielä… Selviää noiden kiinnityspaikkojen idis samalla.

Tällainen saumojen puleerain on kätevin. Ihan vain pehmeä U ura tyveen ja kiillotus päälle niin toimii helkkarin hyvin.


5 tykkäystä

Jos haluat reunat ihan vimpan päälle kiiltäviksi, niin sivele niihin hinkatessasi liivatetta. Tapettiliisterikin kuulemma toimii.

1 tykkäys

Siis nahkaliimaa! :smiley:

En ihan heti usko nahkaliima tuottavan saamaa tulosta tässä tapauksessa. Kokeile silti ensin koe kappaleeseen.

Mut ethän sä Mikke ole tehny yhtään Turkkilaista viineä? Vai onko 15 vuoden kokemus ralliautoilusta jokamiesluokassa? Se kyllä auttaa kaikkeen.

1 tykkäys

Kysehän oli nyt siis saumasta…

Nahkaan ommeltuja saumoja minulla taitaa olla se 200 mertriä heittämällä. Puukon ja muiden terien tuppia satoja, muutamia kenkiä, vöitä, laukkuja, hattuja, viinejä, jousen kahvoja sekä sitten nuo kivikausi vermeet vielä erikseen.

Kyl siinä saumaa on Juha kuule tehty :slight_smile:
Näin paksua nahkaa kuin Jerellä nyt tuossa käsittelee niin minulla on vain kehgän pohjat, yksi vyö, laukun pohja, kaverin satulan reunan paikkaus ja kirveen suojat.

Mulla on yksi yritelmä ihan leikki mielessä lastenkoossa ilman mitään esikuvaa ja kaverin vain sanelemana, että tee joku tuohon suuntaa… Tämä oli vuosia sitten ja mitään tällasii pintressi tai face sivuja tai miltein ketään tuolta Atarnin puolelta tuntemnut ja edes mitään kuviakaan silloin vielä oikein nähneenäkään tuli tämä suhastua.
Ei se nätti ole, mutta kyllä sinne ne 10 taulunuolta sai. Pistin vielä ketun karvaa koristeeksi. Säälimätön larppi vehje näin nykyisin silmin ja sillonkin vähän kulmakarva mutrulla tuota tein… Ei kaduta, mutta en minä sitä miksikään muuksi kutsuisi kuin normi viineksi.

2 tykkäystä

Unohdetaan sanansäilä ja keskitytään jousiin.

Tässä mitään sanasäiläillä ku heitetään huulta kahden taiteilijan välillä :slight_smile:

2 tykkäystä