Osagea myynnissä Unkarissa

Unkarilaista osagea, puolikkaita pöllejä on myynnissä unkarilaisessa firmassa. Harvinaista herkkua, joten tilasin kepin, pitäähän nyt osagea kerran elämässä kokeilla! Jos osagea haluaa kokeilla, niin tuolta kannattanee tilata melko äkkiä, voi mennä nopeastikin. Toki osagea saa muualtakin mutta hintakin on sitten ihan muuta.

https://traditionalbowshop.com/en/29-wood-for-bow-making

Firma on luotettava ja kaikki toimii hyvin, aiempaa kokemusta on. Toimituskulut ovat osagelle 36 euroa.

1 tykkäys

Aijai, houkuttais kyllä. Nuo saa vielä kolmeen osaan kivasti.

Minäkin tilasin ja Rane myös. Jäljellä tätä kirjoitettaessa kolme pöllinpuolikasta ja kauppa ihmettelee Facen sivuilla, että suomalaiset ostaa varastoa tyhjäksi… :wink:

Ovat muuten tuoreita vielä, eli pitänee hiukan kypsytellä, ennen kuin pääsee kunnolla tilleröimään.

1 tykkäys

Joo, jos haluaa kyseistä osagea, niin pitää tilata ihan just nyt. Kohta niitä ei enää ole.

No pitihän sitä! Tuommoisestahan saa laskelmien mukaan 4-5 lyhäriaihiota + “bellysplitit”. Tuleehan tätä projektia talven päiville… Vielä ne sarvet tilaukseen.

Oikeassa olivat Flagellassa: Nyt neljä halkoa lähdössä Suomeen, kaksi jäljellä, joista toinen hiukan sivukäyrä.

Ovat muuten elokuussa kaadettuja (päät tukittuja) eli ei ihan heti jousia synny.

Katoinko hinnan oikein…? 99e!!! aika suolainen hinta puuaihiosta jota ei pääse tuon tarkemmin tiirailemaan. rahdit päälle… Pojilla on rahnua…
Olen myynyt jousikurssilla tammea kympillä. Siis ihan ok palikkaa eikä mitään, “ehkä saa jousen” palikkaa. Toki hinnat nousee kun lajike on sellaista jota meillä ei ole, mutta 99…

1 tykkäys

Viisi kuudesta tulee Suomeen, kun sain Mickelle tilattua yhden ja se yksi on vielä jäljellä.

Juha, ei tuo paha hinta ole, kun osagesta on kyse ja jos kolmekin jousta saa aikaan niistä. Itse olen tyytyväinen, jos kaksikin, mutta sopivasti selystämällä joku voi vääntää neljäkin…

1 tykkäys

Joo ja kun 2m on pituutta pulikalla, tulee loppupätkästä kahvaliitoksilla jousia. Lyhäriä jos tekee, niin myös “bellyspliteistä” saa tehtyä. Osage on kuitenkin semmoista syreenin jäykkyistä, joten pienestäkin rimasta onnistuu.
Juhaltakin taitaa vielä puuttua osage-inkkarijousi…

1 tykkäys

Onhan se osage graalin malja pohjolan perukoiden asukeille. Eilen kävin useamman kerran kuikuilemassa noita mutta auton remontti vetää kuukausibudjetin sen verran miinukselle että ei uskalla hallituksen puheenjohtajalle edes ehdottaa hankintaa. Mielenkiinnolla odotan silti tarinoita kuvien kanssa selkäluston kaivamisen helppoudesta/työläydestä. Just eilen luin tbb:stä miten perus-selffari kuuluu kategoriaan easy, jännejousi moderate ja osage-jänne ja sarvijousi hard.

Tilasin itse asiassa kaksi palikkaa, 49 ja 59 euron hieman ohuemmat kepit. Niissä oli mielestäni hieman paremmat lustot kuin kalliimmissa. Eli seitsemästä puolikkaasta kuusi tuli Suomeen - kuka tilaa sen seitsemännen…?

Jos laskee, että satasella saa aihiot 4–5 jouseen, niin ei siinä enää paljon jää aihion hinnaksi, varsinkaan osageaihion. Jos tavara on kuranttia ja siitä saa tehtyä jousia, niin yhden kun myy, niin sillä on kulut katettu. Jos taas kelvotonta, niin kävi huono tuuri ja tulipahan testattua. Mutta toisaalta, firma tekee yksipuisia osagejousia samasta, unkarilaisesta osagesta, joita se sitten myy, jäykkyydet 60 paunaan asti, joten ei se nyt ihan roskapuuta voi olla.

En nyt sanoisi osage ihan graalin maljaksi mutta sellaiseksi puuksi kuitenkin, jota pitää ehdottomasti edes kerran elämässä kokeilla. Ja nyt tuli järkihintaan sopiva tilaisuus, niin kokeillaan nyt sitten. Ajattelin muuten vinkata firman suuntaan, että täällä voisi olla kysyntää 130–150 senttisille osageaihioillekin, ei kaikki tarvitse parimetristä puuta. Metriset palatkin voisivat kelvata. Varmasti kun lyhyempää ja hyvälaatuista osagea löytyy takuulla, ainakin paremmin kuin tuollaista pitkää.

Vinkkaa samalla että jos löytävät marjakuusta niin halukkaita on varmaan enemmänkin…

firstBow03

3 tykkäystä

Heh, sait lisättyä hymiögiffin. Antti on puhunut että tänne saa noita tosiaan laitettua jos minkälaista, kunhan viitsii. Kopsasitko jotenkin pa:lta?

Joo, PA-foorumilta löytyi. Oli niin hyvä, että oli pakko laittaa tännekin, vaikka emojeista muuten en niin välitäkään. Piti tallentaa ensin kuvana (gif) ja sitten liittää viestiin kuvana.

Kyllä kai miehen on yksi värimulperijousi tehtävä eläissään, niin isossa roolissa tässä meidän länkkärikuviossa tuo pienellä alueella Pohjois-Amerikassa luontaisesti elävä kitukasvuinen puu on. Olisi kuitenkin synti ostaa 190-senttinen puolipölli ja sahata siitä metsäkäypäinen 130-senttinen aihiosto irti. Pitkä ja kliini osage on todella harvinaista. Lonkkariksi liian lyhyen osagen voisi saadakin murto-osalla ysiysin hinnasta, jos vaikka Unkarin pojilla olisi.

Kun tätä lueskelin, havahduin siihen, ettei minulla ole varmaa käsitystä, kuinka osagesta selffari tehdään. Jätetäänkö vaalea pintapuu kuoren alta seläksi (vrt. marjakuusi), vai pitääkö kaivautua syvemmälle jokunen vuosirengas? Eli, onko kuoren alta löytyvä vetolujaa kamaa?

Osagesta on tapana ottaa läski pois. Kyse on siitä, että värimulperin manto on täysin lahonkestämätöntä, toisin kuin erittäin lahonkestävä sydän. Tyypillisessä osagepöllien kaadonjälkeisessä elämässä mantopuun lujuus vaarantuu, jolloin mantoselkäinen jousi ratkeaa selästä. Jos olisin itse kaatamassa ja duunaamassa osagea, tekisin ilman muuta härön ja kauniin mantoselkäisen jousen. Ostopuun kanssa en ottaisi mitään riskiä, vaan vuolisin mantolustot pois kuoren mukana, kuten 99 prosentissa osagejousten tekemisistä tehdään.

TBB I -kirjassa on sivuilla 131–148 Ron Hardcastlen kirjoittama artikkeli, “Osage flat bow”.

tuota… Jos joku myisi mulle sitten pölkystään aihion… Esa…?