Nahkaliimattu IPE

Jousen tarkoitus tulla kisa käyttöön… Nyt sitten osoittautui ipe sellaiseksi yksilöksi missä öljyä olikin enemmän.
Alunperin nahkaliimalla 10 senttiä reflexille liimattu aihio josta tuossa aloin jousta työstämään. Sain sarvinokit liimattua eilen ja tänään oli tarkoitus illalla hifistellä tilleriä.
Jousessa on saarnea ja vaahteraa sekä puhvelin sarvea. Kahvassa japanin marjakuusta slaissi.

Tässä parit kuvat ja tilleristä 25 tuuman vedolla. Paunoja tuolla vedolla +45 ja refleksiä oli jänteeltä oton jälkeen 5 senttiä.


Nokit hieman epäonnistui, ei ollut tarkoitus puhjeta… hyvä vaan sillä…

Viimeisessä kuvassa keskilaminaatin pinta josta ipe irtosi.

Aika kaunis hajoaminen. Putsaa välin ja liimaa uudestaan…? :stuck_out_tongue:

Nauratti ottaa näitä kuvia. Jotenkin huvittavaa kun jäi jänteelle siististi tuo ipe… En kerinnyt ampumaan… jännitin jousta pienellä vedolla peilin edessä.

Liimattua aihiota on säilytetty autotallissa 3kk jossa ilmankosteus on ollut 60 luokkaa. Mennyt välillä vähän pakkasellekkin. Viimeisen viikon oltu vähän plussalla ja siinä lämpötilassa on jousta työstetty ja venytelty.

1 tykkäys

Ja perään omia huomioita…

Jos liimasauma olisi ollut hyvä niin silloinhan säleitä olisi lentänyt enemmänkin?
Selkeästi heikko sauma petti, mutta muutama asia varmasti edesauttoi repeämistä.

Kahvan muoto ipessä oli huono, sehän rasittaa heti taivuttaessa liimasaumaa auki koska reflexi oli heti kahva palan juuressa. vedossa kahva taipui aavistuksen joten vetokuvissa ei se reflexi nyt näy ja valitettavasti ei jäänyt kuvaa ilman jännettä.’

Ipeä ei myöskään ollut mitenkään esitaivutettu reflexille vaan kappaleet oli kaikki liimattaessa suoria keppejä. olisi ehkä auttanut jos ipe olisi mennyt enemmän seläm muotoon kun toisinpäin.

Toisessa omassa laminaatissa kahva reflexi onnistui paremmin,se toki on kestänytkin.

Vatsalaminaattihan selvästi on myötäkäyristynyt kahvan juuresta että rasitus siellä on ollut kohtalaisen suurta. Tilleri kuvassa oikea kahvan juuri on hieman ylitaipuva omasta mielestä.

Onkos muilla mitään huomioita? :smile:

Kaavi vaan se kaikki nahkaliima pois ja pistä vaan epoxilla.

On muute ihan nätti tilleri jo pelkällä Ipelläkin.

1 tykkäys

En omista mitään epokseja. :woozy_face: Kyllä mä sen nahkaliimalla liimaan, täytyy putsata vaan tuo ipe.

Ja tosiaan joo, siitähän sitä on vaan siklailtu kun keski-ja selkä laminaatti on vaan suorat viilut

Putsasin pinnat. Selkään jäi liimaakin vähän valmiiksi :smiley:


Jos sen nyt puristais vaikka tätä jigiä vasten…

Edit:

Tuollasta grilli ainetta oli. Ainakin ruskeaa väriä lähti heti liukenemaan…

Muumio jousi

Antaa teipin hetken tarttua ja viillän teipin halki sitten liima saumasta. Tarkoitus teipillä suojata pintoja koska ne nyt on melkein jo viimeisessä pinnassa. Liima väliin, polkupyörän kumia ympärille ja kinteriin. Sitten toivon parasta.

Onko asetonia? Se olisi parasta ennen liimausta.

Joo olishan sitä ollu… :smiley: liimat jo vedelty

Edit: ihan hyvältä näyttää kun liima alkaa kuivumaan pinnalla.

Noniin, jousi liimattu hyvältä vaikuttaa. Kokeilin sellaista metodia että levitin liimaa kahvaosaa ja toiseen lapaan ja kieputin pyöränkumit. Sitten venytin saumaa ja liimasin toisen lavan. Ei ainakaan liima ehtinyt geeliytyä mutta sithä sen näkee kun alkaa taivuttaa miten tän kanssa käy.

1 tykkäys

2 tykkäystä

Koitin eilen repiä teippejä irti. Itkuhan siinä meinaa tulla kun lähtee irti kynnen kokosina paloina… Kyllä sieltä siisti jousi alta silti alkoi paljastua. :woozy_face:

Putsauksen jälkeen pieni lyhennys, nokki urat, jänteelle ja 19" veto.

Ulkolavat ainakin jäykät ja oikea vähän keskeltä. Tilleriin ja radalle ?


Ala lavassa (vasen) on kärjessä myötäkäyrä joka tuli liimauksessa joten pyrin taipumaa siellä vähentämään.

Kahvan juuret on myös hieman myötäkäyrällä mutta se periaatteessa tekee kahvasta hyvän muotoisen kun ipekin on taipunut mutta onko tillerin puolesta liikaa taipumaa kahvan tyvessä ?

Sehän oli vatsalaminaatista ottanut sitä myöräkäyrää juurikin tuosta alusta että kummitteleekohan se nyt lopun ikää heikkona kohtana. Ammuinkin vähän ja napakaltahan se taas uusi pyssy tuntuu…

2 tykkäystä

Itse yrittäisin oransseja vähäntaipumaan ja sininen on yli taipuva :thinking:

Vähän mä sitä rapsuttelin sieltä täältä ja ammuin jokusen kymmentä laakia. Tuollanen se on hyppysissä reilulla parin kympin vedolla. Oisko 23"?

24" vedolla antoi 45 paunaa mikä on aikalailla tavoitteessa. Lyhenee vielä kun nokit tulee niin joku pari senttiä.

2 tykkäystä

Muuten, tommonen kärjen myötäkäyryys on helppo höyryttää auki ja liimata uusiksi kiinni samaan muotoon kun oli tarkotuskin. Jotkut jouset on losahtanu nokista/delaminoitunu kärjestä, niin ne on ollut aika helppo avata kun… on fiksu mies käyttäny nahkaliimaa!!! :slight_smile:

Kävi mielessä mutta katellaa nyt kestääkö tämä ensin… :woozy_face:

Ammuin tänään noin sata laakia ~ 27 vedolla ja hyvin ampuu. Aika rivakka edelliseen verattuna. Nyt nokkiwn työstö ja viimeistely. Katotaan mitä tulee.

Punnitsin muuten “valmiin” jousen laminaattien painot niin ipe oli 444g ja selkä, ydin ja kahvalaminaatti oli 220g liimoineen.

1 tykkäys

Täysiä vetoja ja pysyy pienellä reflexillä? Sanoisin että ihan hyvä :stuck_out_tongue: vähän on potkua mutta rivakasti ampuu. Viimeistely ja nahkaa kahvaan niin avot…

4 tykkäystä

Hyvä, sit ei ku kovasti reeniä!