Møllegabet #2

Edellinen möllen variaatio lepää nyt seinällä eläkepäiviään joten otetaanpa uus työn alle…

Vielä en ole vuolassu tikkuakaan mistään ja toivon nyt saavani pari vastausta ennenkuin aloitan…

Mulla on vaihtoehtoina jalava tai pähkinä… toisesta teen møllegabetin ja toisesta mahdollisesti kokeilen tehdä alle 130 senttisen jänneselkäsen lyhärin… kumman puun laittaisitte kumpaankin ja miksi ? Tai onko sillä merkitystä?

Sitten… Onko kellään dokumenttia tai vinkkiä mistä löytää tietoa tälläsestä jousesta ja sen “alkuperäisistä” mitoituksista ?

Tavoitteena 50-70 paunainen jousi jota käyttää ens vuoden kisoissa… Ilman älyttömiä puristus murtumia->myötis saranoita niinkuin edellisessä.

Tuossa (kuva 11.1):

Mollegabet_II._A_submerged_Mesolithic_se.pdf (1,4 Mt)

Koko dokumentti löytyy täältä:

Tuo liitetty sivu on isosta dokumentista ainoa, jossa kerrotaan jousesta.

Löytynyt fragmentti on siis hyvin pieni ja on arvioitu, että kyseessä on ollut lastenjousi – pituus noin 100–120 senttimetriä ja jäykkyys 20–25 paunaa (Junkmanns 2013, 145–146).

Karkeasti voidaan arvioida, että puolikkaasta jousesta kavennetun kahvan pituus on 0,5 yksikköä, siirtymä kahvan ja lavan välillä 0,5 yksikköä, taipuva lapa 5,5 yksikköä, siirtymä lavan ja kärkiosan välillä 0,5 yksikköä ja kapea kärkiosa 3 yksikköä. Puolikas jousi yhteensä siis 10 yksikköä. Jos teet jousen, jonka pituus on 170 senttiä, niin silloin yhden yksikön pituus on noin 8,5 senttiä. Koko kavennettu kahva on siis noin 1 yksikön mittainen, eli noin 8–9 senttiä, ja niin edelleen.

Pähkinäpensas on vähän puristusmurtumaherkkä, siitä voisi tehdä ehkä alkuperäisen Møllegabetin rekonstruktion. Jos havittelet yli 50-paunaista, niin tee jalavasta. Samasta syystä jännejousikin voisi olla parempi tehdä jalavasta tai jostakin vielä tiukemmasta puusta. Toisaalta, Mikke on tehnyt pähkinäpensaasta sotajousiakin, joten kyllä siinä potentiaalia on.

1 tykkäys

Ohhoh. Sehän tuli kerralla selväksi, kiitos! Mä teen sen joo jalavasta… tehdään pähkinästä vaikka joku ylipitkä lonkkari ja etsitään lyhäriin jotain muuta !

Mä tekisin möllegabetin pähkinästä ja jännejousen jalavasta. Toisaalta, jos sulla on pitkä jalava niin turha lyhentää. Syreeni tai orapihlaja voisi olla parempi 130-senttisen jousen materiaali kun ne tuppaa olemaan luonnostaan sen mittaisia.

1 tykkäys

Juu täytyy kattoo sille lyhärille joku ihan muu. Mä sen yhen lonkkarin tein pähkinästä ja sehän on nyt täynnä niiitä murtumia… täytyy se säästää joksu pitkäks lonkkariks

Homma tulille… Kerkesin tunnin touhumaan kun rupes satamaan. Onneksi lupaa vielä poutaa illemmaksi ja huomiseksi…
Tein nyt mitoitukset Tuomon vinkkien mukaan… jousen pituudeksi tulee n 170 senttiä. (edelliinen jalava mölle oli 162) karkeasti kahva on nyt 80-100mm ja siirtymät 40-50mm luokkaa… lapaa Vähän alle puoli metriä ja siirtymä samanverran kun kahvan tyvessä. Loppu kärki on n. 250mm joissa kummassakin päässä on n.50mm vielä ylimääräistä.

Eli tässä on nyt karkeasti se mun tavoite. Lavat on leskilinjasta nyt 60mm leveät. Tulin vaan siihen tulokseen että tarviin sen veisto raudan ja suorapohjaisen kava höylän niin taidanpa lähteä kauppaan nyt kun sade alkoi.