Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro!

Ihmettelen tässä vaan maailmaa missä juuri myytiin hieno Manchu jousi japanin yumina…

Niin, Sotheby’s on sentään melko tunnettu huutokauppakamari, joten voisi olettaa, että olisi edes jotain osaamista ja asiantuntemusta. Varsinkin kun kyseisen jousen esittelyteksti viittaa perinteiseen japanilaiseen posliiniin - siinä ei sanota mitään jousesta. Details -kohdassa on sentään jotain jouseen liittyviä tietoja, joskin aika hihasta vedettyjä.

Noiden kirjoitusmerkkien olisi jo luullut vähän auttavan alkuperämaan hahmottamisessa. Vaikka japanissa on kanji-merkit käytössä, niin tuo jousen teksti on kiinaa. Tosin, 博古可 士 (bógǔ kě shì) ei tarkoita ainakaan google-kääntäjän mukaan suorana käännöksenä mitään. Voisikohan tuo olla ihan niin sanottu turistijousi, jotenkin nuo merkit ovat piirteiltään melko nykyaikaisia, kovin yksinkertaisia. Pelkkä koriste-esine? Kaipa joku tuon jousen tunnistaa ja osaisi kertoa todennäköisimmän alkuperän? Peter Dekker?

Kuinkahan pitkään tuo on ollut vireessä? Ainakin jonkin verran kieroutta löytyy.

Dekkerillä meni jo kahvit nenän kautta ulos :smiley:
Facen Atarnin sivulla sille on jo naurettu tämän päivän verran.

Kaadoin koivuja. Hartonen kävi jo yhden tyvipöllin hakemassa ugrijousen seliksi.

2 tykkäystä

Tuomo, etelänaapurin kalkkitahna on hyvää kamaa, tulee aivan vitivalkoista.
Töissä kalkittiin kellarin seiniä sillä joku aika sitten. Kylkiäisenä tulee raikas tuoksu joka ei tunnu haihtuvan.

42 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Tikari

Valehtelisin jos väittäisin että en olisi innoissani tästä vanhasta autotallista mikä on meidän uuden vuokra-asunnon kupeessa… Taitaa olla pajan paikka, ei tarvi enää ulkona veistää:grin::grin::grin:

Joulukuussa muutto mutta tänään vein ekan muuttokuorman… Jousi ja puu touhu rojua kärryllinen ja vielä on pari tulossa :stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye:

8 tykkäystä

Eeron kanssa Ar-treenit. Ja uusi enkka! 436p. Näköjään 18m harjoittelulla nousee ar:ssä pisteet…? :face_with_raised_eyebrow:


40y

50y

2 tykkäystä

Lisää taulunuolia! Eikä mitään perus bulkkia…

8 tykkäystä

2/3 tyvi pölliä halkonut ja kummatkin kiertyneet reilusti. Yhden pöllin latvemmasta haloin ja menipähän nätisti, niinkuin koivun kuuluukin. Aika näyttää mikä kestää jousessa ja mikä ei.

3 tykkäystä

Tip to tip = kokonaispituus
Nock to nock = nokkiurasta nokkiuraan

Eli silloinhan tämmönen pitkäsarvinokkinen jousi on hyvinkin 5-7cm vähemmän “nock to nock” mitalla?

Onko tämä kyseinen nocknock mitattu kummalta puolelta jousta tai kummalta puolelta yleensä pitäisi mitata?

Mitta jousen selästä nokkiuran reunasta toiseen. Uutenahan jousi on vielä yleensä suorakin, niin ei tule pahempaa virhettä kovasti myötäkäyrää selkää kiertämällä… :wink:

Siis refleksillä! Eikai muuten ole edes syytä tehdä laminaattia…? :thinking:

No vähän refleksillä, mutta suoraksi pakotettunahan ne mitataan kumminkin. Tahtoo noilla 80-lukemilla tilleröinnissä jäänyt refleksi käytössä aina kääntyä defleksiksi, eli myötistä on aina tullut ELB-tyyppisissä kepeissä. Lattamahoja en juuri ole tehnyt viime vuosina.

Eikös jousen pituus mitata jousen selkää pitkin, jolloin jousen myötä- tai vastakaarevuudella ei ole mitään merkitystä?

Jotenkin luulen, että nuo mitat ovat nokkiurasta nokkiuraan, koska se on olennainen mitta.

No sitä minäkin ajattelin. Ja pitkiä kepakoitahan nuo on ollut.

Uskoisin että museokapineissa puhutaan aina esineen mitoista. Luulisi että mitat ilmoitetaan aina samalla tavalla vaikka olisi lampunjalka, miekka tai mandoliini.
Veikkaan että nokista nokkiin 72”.

Museokokoelmien jousten pituus ilmoitetaan lähes poikkeuksetta päästä päähän. Tällä on dramaattinen vaikutus jousista tehtäviin tulkintoihin, sillä varhaiskantaisissa jousissa nokit voivat olla sentin tai 10 sentin etäisyydellä jousen päistä. Jousen realistisen vetopituuden, energianvarastoimiskyvyn, heiton ym. kannalta on aivan totaalinen ero, oliko esimerkiksi “50-tuumainen jousi” 49 vai 41 tuumaa nokista nokkiin. Tämän tiedon merkitystä eivät tietenkään ymmärrä oikeastaan muut kuin jousentekijät, mutta tutkimukselle se aiheuttaa hallaa.

Sekin on herran hallussa, että onko päästä päähän mittaus tehty kaarta pitkin vai (useammin) vetämällä mittanauha kireälle lyhintä mahdollista janaa pitkin.

Editoin hieman tätä ketjua. Siirsin lähes 50 viestiä omaan ketjuun. Kyseessä oli siis Joelin hieno tikari-projekti, jossa keskustelu lähti käsittelemään karkaisua ja päästöä sen verran laajasti, että katsoin paremmaksi siirtää aiheen omaan ketjuun. Projekti on kuitenkin hyvä, oma kokonaisuutensa ja siihen näytti tulevan sen verran paljon asiatietoakin metalleihin liittyen, joten omaan ketjuun vaan. Täällä se olisi nopeasti hautautunut kaiken muun asian sekaan.

4 tykkäystä