Metalliholkit kaksiosaiseen jouseen rautakaupasta?

Metalliholkit kaksiosaiseen jouseen ovat melko kalliit, esim https://www.kviljobuemakeri.org/product-page/takedown-bow-sleeve, ja mittoihin ei oikein pysty vaikuttamaan.

Löysin tällaisen ohjeen Homemade take down sleeves – Stonehill Primitive Bows. Ja ymmärtääkseni vastaavat putketkin Ohutseinäputki teräs pyöreä Ø32x1,50 mm kylmävalssattu pituus 6 m ja Ohutseinäputki teräs pyöreä Ø35x1,50 mm kylmävalssattu pituus 6 m. Näissä tosin ongelmana toimituskulut.

Motonetissä olisi 22 ja 25mm putket, mutta se menee varmaan liian ohueksi. Huonekaluputki pyöreä 2m | Motonet Oy.

Löytyykö täältä kokemusta tai näkemystä?

Liedosta näyttäisi saavan samaa putkea:

http://www.tuulissuonrautavarasto.fi/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=280&category_id=97&option=com_virtuemart&Itemid=1

Muuten en oikein osaa auttaa, paitsi voisi ehkä Kotiverstaan puolelta kysäistä. Siellähän on paljon metallialan porukkaa, niin voisi löytyä joltakin ihan hyllystä sopivia pätkiä.

Paikallisesta LVI-liikkeestä olen kysellyt ja hiuksiaan haroen koettivat etsiä tarkoitukseen sopivia putkia toimittajiltaan. Ei löytynyt.

Pyöreä putkihan pitää hakata soikeaksi että sitä voi käyttää. Holkit jotka itse ostin, ei muistaakseni ollut hirveän kalliita. Ainoa haaste oli että tarjolla oli kaksi kokoa, mutta kummastakaan ei ollut tarkkoja mittoja.

Tein 25 vuotta siiten kaksi takedown-jousta, paukuttamalla ihan perusmeltoa, liekö 32-millistä rautaputkea käteensopivan soikeaksi ja vuolemalla takedown-jousen toisen puoliskon kahvapuun tuohon täsmälleen sopivaksi.

Kestävyyden kanssa ei ollut mitään ongelmaa, vaikka toisessa puoliskossa ei ollut metallia. Jouset tehdään kovista puista, takedown-jousi on tukevasti jäykkäkahvainen, ja tarkasti muotoiltu, puliseerattu ja reunoiltaan pyöristetty kahvapuu kesti sekä vääntöä että hankausta täysin riittävästi.

Olen tehnyt vastaavan jousen, yhdellä teräsholkilla, syreenistä. Ammuin sillä yhden Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoiden kisankin. Muuten hyvä mutta ongelma oli se, että talvella liitos oli vähän väljä ja kesällä liitosta ei saanut enää auki.

Olen muutamia holkkipareja hommannut ja viimeksi niitä etsiskellessä (en tilannut) hinta oli luokkaa 50 ecua…

Tuon kirjoitettuani tein parin minuutin kuukkeloinnin ja osumat meni taalamaahan, joista ekana tämä linkki ja hinta edellä mainittu:

Onhan noita valmiita holkkeja tarjolla ja suunnilleen järkevään hintaankin mutta itse koen yhdeksi ongelmaksi mitat – pienemmänkin mallin leveys on 32 millimetriä. Siihen vielä pinnat päälle, niin aika leveäksi menee, varsinkin jos jousesta haluaa siron.

Todellakin, holkin leveys ainakin tauluammuntaan pitäisi olla mun mielestä max 25mm. Siihen kahvanahka päälle niin 27mm on leveys.
Varmaan jotku 25 ja 27mm putket olisi optimi siroon taululonkkariin. Tai 26/28, 28/30.

Voisihan nuo olla myös neliöputkia, tai siis suorakaiteen mallisia, voisi ehkä jopa helpommin löytyä? Silloin kahvan alue olisi helpompi muotoilla mieluisaksi korkilla, tms. sopivalla materiaalilla. Varsinkin laminaateissa neliöputki olisi muutenkin helpompi sovittaa. Luonnonaihioissa ei ehkä niinkään.

1 tykkäys

Suorakaide olisi varmasti paras, mutta siitä en ole löytänyt googlesta mitoiltaan yhteensopivia putkia. 25mm ja 28mm putket, joissa seinävahvuus 1.5mm voisi sopivat perus 40-50 paunaiseen tauluammuntajouseen. Niitä soikeaksi puristamalla saisi leveyden sopivaksi ja vähän paksuutta lisää.

Eiköhän joku näistä firmoista suostu myymään ihan yksittäisiäkin putkia yksityishenkilölle, vaikka vaikuttavat olevan pääsääntöisesti tukkumyymälöitä.

Periaatteessa ne ei voi kieltäytyä myymästä, mutta hinta voi olla mielenkiintoinen. Nimimerkki: tukussa töissä

Jos soveltaisi. Joku Motonetin iskunvaimennin vaikka. Voisi olla aika lähellä.

Näitä on tullut kokeiltua jonkun verran.
Sisäputkettoman rakenteen ongelma on juuri siinä että puu paisuu ja kutistuu kosteusolojen myötä. Keväällä sovitettu liitos paisuu kesällä juntturaan ja aukeaa vasta syksyllä. Talveen mennessä siitä tulee liian väljä.
Kaksi sisäkkäistä teräsputkea taas pyrkivät ruostumaan toisiinsa kiinni. Tähän auttaa tietysti ahkera rasvaus. Sinistäminen ja aseöljykäsittely saattaisi olla toimivin tekniikka.

Teräs/messinki -yhdistelmä on todistetusti paras, mutta ongelmana on taas putkien yhteensopivuus.
Homma tehdään niin että hankitaan ensin sopivan kokoinen messinkiputki ja sitten hieman väljä 1,5-2 mm huonekaluteräsputki. Teräsputki leikataan pitkittäin auki ja aukon reunoista hiotaan sopivaksi, kunnes se voidaa puristaa tarkkaan messinkiputken ympärille. Tämän jälkeen sauma hitsataan kiinni.
Seuraavaksi messinkiputki hakataan ensin voimalla ulos ja teräsputken sauma viilataan sileäksi sisältä ja ulkoa. Lopuksi putket muotoillaan ruustukissa puristelemalla. Sauma jätetään selän puolelle.

Hydrauliputki on saumatonta jos jostain löytyy pätkiä. Koneistaja voi valmistaa vaikka nc-jyrsimellä sopivat palikat. 3d tulostimella

Putken alkuperäinen sisäsauma ei ole ongelma. Helppo taltata ja viilata sileäksi.

Hitsausta, koneistusta yms. ehdotellaan… ei tule halvaksi nuokaan, jos ei kyseisiä värkkejä ole hyppysissä ja taitoa niiden käyttämiseen. Jos jollain pajalla pyytää tekemään, niin maksaahan se, ellei kaveri tee puhdetöinä kahvitauoilla. Tavalliset käsityökalut omaavalle vaihtoehtoina ovat nuo viidenkympin (+ rahti) kaupalliset holkit tai onnistua löytämään sopivia putkenpätkiä, joista jälkimmäinen näyttää olevan liki ”mission impossible”. :thinking:

Itse menisin suoraan teollisuus romuttamoon. Niillä on vaikka mitä ja usein paino/hinta on ollut halpaa.

2 tykkäystä

Kiitos vinkeistä! Tuota teräksen ruosteongelmaa en olisi tajunnut ennakoida. Jos sattuu sopivat teräsputket vastaan, niin kuulostaa kuitenkin kokeilemisen arvoiselta. Mitään osaamista tai työkaluja metallintyöstöön ei ole, joten kaupan valmiit teräs-messinkiholkit ovat ehkä sittenkin paras vaihtoehto.

Kävisikö kupari sisäputkeksi?

1,5 mm huonekaluputki siihen päälle:

Ei olis hirveen kallis yhdistelmä tuo.