Kattelin Finna sivustoa kivityökaluista, ja sattumoisin huomasin kivikaudelta on löydetty veneen kaarta muistuttava kappale, jossa löytynee nokkeja. En oo varma mistä puusta on tehty, mutta alkaa vähän muistuttaa jousta, jokseenkin vääntynyt.
Aika paksun näkönen olis kyllä, mutta saattaa tarkotuksella jätetty. Voi hyvinkin olla vaan veneen kappale. Mitäs mieltä?
Kattelin lisää tossa jousilöytöjä, varmaan tätä ennenkin esitelty tätä jousikappaletta, jos on. Lylyä näköjään on, ei katajalta vaikuta mun mielestä.
Tuli vaan mieleen kun kattoo Vis I löytöä jossa on havupuinen käsijousi, eri tyyppinen kun Holmegaard tai Pitkäjousi mallia, niin onko mahdollista että pelkästä lylypuusta on tehty lyhyt, lättämallisia jousia? Ilman että siitä olisi tehty yhdistelmäjousi?
Tuo on Paltamon jousi löytö. Kylyä ja tuo on se vatsa puoli. Tällä hetkellä lepää kansallismuseon alakerran näyttelyssä.
Pelkästä lylystä on kaksi kuusenlyly jousta 1800 luvulta. Edihistorialliset esimerkit mitä tiedämme on liimattu.
Oisko kuvia tai mitään esikuvaa noista kuusenlylyjousista 1800-luvulla? En oo ennen kuullu. Liimattuna kai tarkotat laminaattina tai yhdistelmäjousena?
“Pitkäjousi on käsijousta pitempi ja paksumpi. Näitä löytyi 9 kappaletta. Suurin löydetyistä oli 320 cm pitkä ja 4–5 cm paksu ja sen päähän oli porattu reikä jännettä varten. Toinen katkelma oli 230 cm pitkä. Yhden 50 cm:n pituisen katkelman päässä oli paksu nuppi jänteen kiinnitystä varten. Kaksi lehtipuista pitkää jousta löytyi joenpohjahiekasta, mutta loput havupuiset löytyivät ylemmistä kerroksista, jolloin ne olivat 8000-7400 BP vanhoja eli kalibr. 6900-6200 eaa”
Taisi mennä keihäs ja jousi tuossa kohtaa toisin päin tai sitten numerot on vähän viturallaan…