Lukkaro

Onko kukaan tehnyt lukkaroa? Käyttänyt?

Tällaisesta on kyse: https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:SU3904:245

https://keskustelu.primitiivijousi.fi/t/euraasian-ugrijousi/1027
Tuossa artikkelissa urgijouseensa nuolia veistävä ukko käyttää lukkaroa.

Mikke on joskus turannut tuollaisella. “Turannut” koska mua se ei oikein vakuuttanut… Liekkö sillä sitten niin tylsät puukot! :smiley: Pahoittelut pikku herjasta.

Oon tehky noita lukkaroita neljä. Yksi norjas ja kolme itelläin (+ suoristin)
Tärkeintä siinä on tuo sisuksen katon muoto Ekat kaksi toimivat jotenkin ja vasta kolmas oli menestys (jäi norjaan) sitten taas tuo neljäs on vain ok.

Tuon sisuksen tarvitsee olla aavistuksen soikea jolloin puukon terä vain nirhaa sitä muotoa jonka haluaa nuoleensa. Jos taas tuosta nuolen hieronta urasta tekee täys pyöreen ja siihen päälle terä uran niin lopputuloksesta tulee paljon ohuempi.

Ja HUOM!
Ihan pieni kolo ei syötä lastua ulos kuntaan liian isokolo ja matka ei meinaa millaan alkaa. Just oikeen terä kolon lyötymiseksi kannattaa tehdä tuo nuoli ura ensin loppuun ja sitten pikku hiljaa suurentaa mielen mukaan tuota terä vekkiä.

Saisikos tästä joskus teko-ohjeen tälle foorumille kuvin ja valmistustavoin dokumentoituna. Tämä on taas sitä kultaakin kalliimpaa tietoa jonka ei soisi katoavan.

En nyt tiijä miten tuota teko ohjetta sen enempää voisi valaista kuin, että nuolikolo vaan soikioksi raspilla ja sitten joko sahalla tai puukolla vuolee noi terän kolot vähän kaltevaksi. Siinä se on kaikki :slight_smile:

3 tykkäystä

Kiitos Mikkelle! Arvelinkin, että hän jos kuka on tehnyt lukkaron.