Los horns

Iso paketti rysähti postista. Alkaa jousikurssilla sarvien vääntö.

Juha - teettekö te tosiaan jousikurssilla jo komposiitteja?? Aika pro-meininkiä!

Mistä tilasit, mikä on laatu ja mikä on hinta?

Tehdään tietty sarvijouset, miksei? tekihän Patiskin Jurin jousipajalla sarvijousen.

Moni on niin innokas. Toki sarvijousi on haaste aina ja varsinkin jos tekee vasta kolmatta-neljättä joustaan, mutta kun porukalla veivataan voidaan jotain uutta aina oppia.
Pro meiningistä en tiiä…
Ei nämä kesälle ihan ehdi ellei joku tee kotitöitä oikein kunnolla. Jousipajalla on kiva meininki. Tulee pitkäjousta, lyhäriä, Californian jännejousta ja ehkä nyt sitten sarvijäkkäriäkin.

Oikaistaan sen verran että liimoina käytetään teollisuuden jalosteita. Saavat sitten kalaliiman kanssa tehdä jos oikein äityvät myöhemmin. Mongol ja Unkarityyppisiä jousia tuloillaan kunhan kaverit saa laadukasta vaahteraa nurin. Ekat mitä paikalle kannettiin oli vähän niin ja näin… Oksaton vaahtera vailla mitään kiharoita löytyy kyllä kun vähän hakee.

HIgh Land Hornista tilasin. Parille rahteineen tuli hintaa n.50e. Sarven laadusta voi vain uumoilla. Hyväkin sarvi pinnasta voi omata halkeaman sisällään ja unelmasarvi saatta osoittautua surkeaksi kun sen saa sahattua mittoihinsa ja raspaaminen paljastaa ties mitä. Mutta pinnoiltaan ihan ok materiaalilta näyttää. Otettiin kokosarvet kun sitten saa nokki ym rojua noista myös.

1 tykkäys


Tästä se lähtee :slight_smile:

Vaikka apuna on vannesaha ei sarvien leikkuu ole aivan pala kakkua. Pitää väistellä monttuja ja halkeamia, klommoja ja epämuodostumia. Helpommalla oltais päästy tilaamalla valmiit slaissit kuten Patis teki. Sellasiakin ebayssa myydään. Hinta on n. 20e kalliimpi, mutta siinä on sitten vaan ne slaissit. Toki pääsee helpommalla, mutta jää työilosta paitsi. Nyt on edessä ensin sahaus, sitten sarven tasaiseksi raspaus, keittäminen, puristus ja mittojen fiilaamiinen tismalleen. Eli karkeasti duunia 3-4 tuntia per sarvi, ainakin.

On tosiaan duunia. Seuraaviin jousiin tosissaan pitää miettiä tarvitseeko off-cutteja vai tilaako pelkät slaissit. Epäkeskohiomakoneella pitää vielä ohennella omat sarvet ja meneehän niihinkin hiomalappuja jotka maksaa rahaa nekin…

Kavioraspilla ohenee nopiaan ja saa suoraa pintaa. Sarvi kiinni pöytään keittämisen jälkeen ja siinä sweep sweep sweep, lastua lattialle.

Mutta eikös tuossa touhussa tylsy raspi aika kovasti? Jos useamman sarven vetelee niin silloin viimestään. Jason Beever sanoi käyttävänsä halpoja raspeja. Siihen nähden tuo hiomakone on oiva peli. Sarvipöly on kuitenkin aika paha keuhkoille, joten paras tehdä ulkona.
Hiomakonetta käyttää myös Chuck Loeffer:

Tsekkasitko muuten tämän ketjun, mihin linkkasin chuckin jousia? Saattaa olla sun silmään nättiä kepukkaa…

Karkea iso raspi päihittää pienen nauhahiomakoneen milloin tahansa, vaikka hiki siinä tuleekin. Ja kyllä ne nauhatkin maksavat jotain. Isoa konetta en ole vielä päässyt testaamaan, kun pitäisi ensin valaa perusta ja kutsua sähkäri paikalle… Raspilla karkea työstä ja koneella siloittelu ja pinnat tasaisiksi.

Toki jere. Et tainnu olla kuvioissa tai et muista kuvaa jossa hiomakoneeni on miltei peittynyt sarvipölyyn kun tein ottoman II sarvien pohjatyötä. Tasohiomakone, ei mikään rälläkkälaikka.