Chuck Loefflerin intiaanityylisiä jousia


#1

Primitive archerille kirjoitteleva loefferchuck pitää vaikuttavaa kuva galleriaa sivuillaan, tekemistään inkkarijousista. On muuten jos minkälaista keppiä ja hienoa!


Los horns
#2

Komeata varhaiskantaista keppiä Loeffler tekee, ja monipuolisella otteella! Hintatasokin näyttää olevan varsin kohtuullinen, kun Miwok-tyylisen jännejousen saa haltuunsa alle 500 dollarilla.

Replikoista ei voi kuitenkaan puhua useimmissa tapauksissa. Loeffler itse toteaa sivuillaan vähän väliä, miten jousi on eri puulajia kuin alkuperäinen, tai miten siitä on tehty alkuperäistä pidempi, jotta sillä voi ampua pitkällä vedolla. Tätä me kaikki harrastetaan enemmän ja vähemmän, mutta silloin ei olla replikoimassa.


#3

On tosiaan, kun huomioi minkälainen työ noihin sisältyy. Jänteetkin kun on ymmärtääkseni luonnonmateriaaleja. Pelkistä jännejänteistä se tuolla puhuu, ei mainita keinokuituja.

Joo replikoita eivät ole sanan merkityksessä. Replikan määritelmä toki on eksaktisti samanlainen, mutta olihan alkuperäisissäkin pituusvarianssia. Näkisin sen luonnolliseksi, kun kaikki jousentekijät puntaroivat aihion perusteella jousen mitat, eivätkä etene tietyn kaavan mukaan. Kun lueskelin noista Kiowa intiaanien jousista, löytyy sieltä 40"-50"+ jousia, eli aikamoista kokoeroa.
Tekeekö joku vielä tätä Loefferia autenttisempaa kamaa näissä volyymeissa?

Tuo jousien tekeminen radikaalisti pidemmäksi kuin originaalit esi-isät on hölmöläisen hommaa, jousen pituuden ja vetopituuden muuttuessa muuttuu jousi täysin. Vähän kuten se pohjois-kalifornian paddle bow dvd, millä Berger teki “autenttisen replikan” - siis pilasi jousen täysin pidentämällä alunperin noin 22" vedolle suunnitellun jousimallin 28" tuumaan. Noin tekemällä ei ymmärretä sitä lyhyen jousen ja lyhyen vedon syytä. Johtuuko tämä sitten esimerkiksi siitä hevosettomuudesta, kovin lyhyeltä tuntuu 40 tuumainen kiowajousi, kun seisaaltaan voisi ampua vaikka 80 tuumaisella - toisin kun hevosen selästä.