Chuck Loefflerin intiaanityylisiä jousia

Primitive archerille kirjoitteleva loefferchuck pitää vaikuttavaa kuva galleriaa sivuillaan, tekemistään inkkarijousista. On muuten jos minkälaista keppiä ja hienoa!

Komeata varhaiskantaista keppiä Loeffler tekee, ja monipuolisella otteella! Hintatasokin näyttää olevan varsin kohtuullinen, kun Miwok-tyylisen jännejousen saa haltuunsa alle 500 dollarilla.

Replikoista ei voi kuitenkaan puhua useimmissa tapauksissa. Loeffler itse toteaa sivuillaan vähän väliä, miten jousi on eri puulajia kuin alkuperäinen, tai miten siitä on tehty alkuperäistä pidempi, jotta sillä voi ampua pitkällä vedolla. Tätä me kaikki harrastetaan enemmän ja vähemmän, mutta silloin ei olla replikoimassa.

On tosiaan, kun huomioi minkälainen työ noihin sisältyy. Jänteetkin kun on ymmärtääkseni luonnonmateriaaleja. Pelkistä jännejänteistä se tuolla puhuu, ei mainita keinokuituja.

Joo replikoita eivät ole sanan merkityksessä. Replikan määritelmä toki on eksaktisti samanlainen, mutta olihan alkuperäisissäkin pituusvarianssia. Näkisin sen luonnolliseksi, kun kaikki jousentekijät puntaroivat aihion perusteella jousen mitat, eivätkä etene tietyn kaavan mukaan. Kun lueskelin noista Kiowa intiaanien jousista, löytyy sieltä 40"-50"+ jousia, eli aikamoista kokoeroa.
Tekeekö joku vielä tätä Loefferia autenttisempaa kamaa näissä volyymeissa?

Tuo jousien tekeminen radikaalisti pidemmäksi kuin originaalit esi-isät on hölmöläisen hommaa, jousen pituuden ja vetopituuden muuttuessa muuttuu jousi täysin. Vähän kuten se pohjois-kalifornian paddle bow dvd, millä Berger teki “autenttisen replikan” - siis pilasi jousen täysin pidentämällä alunperin noin 22" vedolle suunnitellun jousimallin 28" tuumaan. Noin tekemällä ei ymmärretä sitä lyhyen jousen ja lyhyen vedon syytä. Johtuuko tämä sitten esimerkiksi siitä hevosettomuudesta, kovin lyhyeltä tuntuu 40 tuumainen kiowajousi, kun seisaaltaan voisi ampua vaikka 80 tuumaisella - toisin kun hevosen selästä.

Replica on replica vasta sitten kun kaikki kolahtaa alkuperäisen kanssa yhteen. :slight_smile:

Voi olla hölmöläisen hommaa pidentää jousia, mutta ei toi hemmo järjestelmällisesti ole kaikkia jousia pidentänyt. Luulen että osa pidennysideoista on tullut omasta vetopituudesta ja/tai sitten siitä että materiaalia on ollut pidempään jouseen. Tämä on harvinaista esim sarvijousien yhteydessä että saa hieman pituuteen extraa. Siinä voi pituushimo iskeä. Tietysti jousi ei enää ole replika/toisinto jos mittoja ja materiaaleja on muunneltu. Tuskin kukaan orkkis tyyppi veti sarvijoustaan 27 tuumaan kuten tuolla jossain kuvassa oli, mutta kaikkea saa viritellä.

Käsityön jälki on laadukasta kumminkin. Suomessa kunnollista Pohjois-Amerikan sarvijännejousta odotetaan yhä. Salin teki sarvijännärin, mutta Simolta saatujen tietojen mukaan se oli lähinnä “pienennös”.

Suurin probleemi/ongelma on pätevän replicasarvimateriaalin saanti. Sheephornia ei paljoa ole liikeellä.