Kysymyksiä peukalo-otteesta


#1

Hoi, onko täällä peukaloampujia?
Kuinka valitaan jousen jäykkyyteen sopiva nuoli ja oikea jännekorkeus?
Poikkeaako asia kolmen sormen otteesta muulla tavalla kuin että nuoli ammutaan eri puolelta jousta?


#2

Mestari ratsastusampuja Mihai Cozmei sanoi joskus ainakin itse käyttävänsä puunuolissa noin -5 lb löysempiä kuin jousi. Itsekkään en muuttaisia mitään.


#3

Eli jos ratsujousesta irtoaa vaikka 45 paunaa 32 tuuman vedolla, niin pitäisi olla 40 paunainen nuoli. 33" nuolenvarren spine olisi silloin 65#. Tähän voi jo olla vaikea löytää valmiita puuaihioita.
25#@30" tarvittaisiin 31" varsi jonka spinearvo olisi 35#, jos laskin oikein.
Kyselen koska seuralla on aloittelevia ratsujousiampujia joiden välineitä pitäisi yrittää trimmata kuntoon.


#4

Alex taitaa olla ainua peukkuampuja joka alati peukulla ampuu. Näissä piireissä siis. Alex on tehnyt lukuisia peukkurenkaita eri materiaaleista.
Saattaa olla heppa-ampujissa peukkurenkaan käyttäjiä, mutta en heitä tunne.
Eniten nuolen eripuolen poikkeaman lisäksi peukkuammunta eroaa tietty tiukan kulman puolesta ammuntajänteessä. Lyhyillä jousilla liki tai yli 30 tuuman vedot alkaa kovasti puristaa sormia nippuun jos käyttää klassista kolmen sormen otetta. Peukulla homma taas hoituu kun vielä rengas suojaa.


#5

Nämä käyttävät kuulemma mieluummin urheiluteippiä peukalon suojana, taitaa olla kevyempiä jousia. Täytynee mennä huomenna Ruskeasuolle katsomaan, kiinnostaa kyllä.


#6

Mä kävin Turun kisojen jälkeen Ruskeasuolla jäähdyttelyampumassa ja siellä oli nuori nätti neitokainen ampumassa ratsujousella. Meitä oli kolme siinä kolmenkympin tauluilla: joku Artemiksen kaveri kuitulonkkarilla, minä ja tämä neito. Tosi nopeaan lipsautti nuolet matkaan: samassa ajassa Artemis ampui kaksi, minä neljä ja ratsujousi viinen tyhjäksi, oisko ollut kymmenen nuolta. Sanoi treenaavansa tähtäystekniikkaa ja ampuihan se tarkemmin kuin minä. Kuulemma tyylejä on tossakin monia. Turkkilaiset ratsuampujat panostavat tähtäämiseen ja saattavat ampua vain muutaman nuolen ja ottavat täydet osumabonukset, suomalaisten irakilaisvalmentaja taas korostaa nopeutta. Sain pidellä jousta, 30-paunainen korvavedolla kuulemma. Korealainen kuituvehje, lyhyt ja kevyt. Hyviä knoppeja kertoi, esim. kun hevonen menee kuuttakymppiä niin ainoa mahdollinen puoli nuolelle on oikea koska ilmanvastus puhaltaa nuolen jousesta irti muuten.


#7

Moi,

pari vuotta ratsastanut ja kesällä aloitin ampumaan hepan selästä. Kinesioteippiä monet käyttää, mutta melkein yhtä suosittu näyttää olevan roudarinteippi jänteen ympärillä. Itse aloitin ampumaan peukulla, mutta kun olen vasuri piti aina ratsastaa vastakkaiseen suuntaan kuin kaikki muut, niin vaihdoin kättä ja kun olen kirveellä lyhentänyt oikean käden peukaloa, niin nyt on pakko ampua kolmella sormella… :slight_smile: Jänteessä teippiä, hyvin toimii. roudarinteipistä sopivan paksuinen kasa jänteen ympärille, niin ei tunnu sormissa.


#8

Onko nuoli kahvan oikealla vai vasemmalla puolella? En oo peukalo-otteen asiantuntija mutta jos oikeakätinen ampuu peukalolla niin jousi siis vasemmassa kädessä ja nuoli kahvan oikealle puolelle, välimeren otteessa nuoli kahvan vasemmalle puolelle. Idea lienee siinä että kun jänteen laskee irti niin se tekee pienen liikkeen, peukalo-otteessa oikealle ja välimeren otteessa vasemmalle. Jos ampuu päinvastoin niin tähtääminen vaikeutuu, nuoli on jänteen vapautuessa enemmän poikittain ja kolisee sitten kahvaan.


#9

Jep, kuten H. sanoo, kolmella sormella nuoli etusormen rystypuolella ja peukulla peukun päältä.


#10

Riippuu. Eli jos hevosen selästä ammutaan, niin nuoli aina menosuunnan puolella otteesta riippumatta, eli oikeakätisellä kahvan oikealla. Näin, ettei vauhdissa tuuli irrota nuolta jousen sivusta. Maasta sitten eri juttu, mutta jos treenaa ratsastustarkoituksessa, niin varmaan kaikki harjoittelee maastakin samalla lailla. Mulla on oikean käden peukusta jäljellä vaan puolikas, niin on pakko vetää kolmella sormella :grinning:


#11

Tämä ongelma näkyy hyvin tässä videossa hidastettuna:

Koskaan en ole hevosen selästä jousella ampunut, mutta alla olevan videon esittämää tekniikkaa olen joskus itsekkin kokeillut enkä tämän pohjalta näe ongelmaa nuolen asettamisessa tulosuunnan puolelle.


Ainakin minulla tällä tekniikalla laukaisun puhtaus kärsii jonkin verran, vaan ehkä siihen oppisi ajan myötä?

#12

Joo, peukun puuttuminen hankaloittaa taatusti hommaa. Tuli mieleen yksi katusoittaja jolla oli otelautakädessä vain peukalo, nimetön ja pikkurilli. Oli kuitenkin kehittänyt virtuoosimaisen tekniikan niillä mitä oli ja soitti ihan älyttömän hyvin. Sata kertaa paremmin kuin minä täyskädellä. Että jos kokeilisi jännittää vaikka vetokäsi ylösalaisin, etusormi ja keskisormi nuolen alapuolella, nimetön ylhäällä ja sormet siis tulevat jänteelle toiselta puolelta, silloinhan jänne nitkahtaa vapauttaessa oikealle. Vähän samaa mitä näkee apupyöräampujilla kun ne laukaisulaitteen kanssa säätävät. Voisi varmaan toimiakin.


#13

Pitääpä kokeilla perjantaina kun ollaan menossa totuttamaan uusia hevosia oikeisiin hommiin…


#14

Piti oikein googlettaa onko tommosta reverse grippiä olemassakaan. Tosi maailmassa ei taida mutta fantasiamaailmassa kyllä. Elokuvassa Avatar ammutaan kahden sormen reversellä, harmi vaan että nuoli on sitten kumminkin rystyspuolella eli otteen hyöty kadotetaan.

Vetokohta youklipin alussa muutaman sekunnin pätkä.


#15

Saattaapi olla aikaavievää hommaa kun pitäs nuolikin saada viinestä :slight_smile: ja tossa joutuu käden kääntämään ja sormet viemään toiselle puolelle, mutta koitetaan