Kun leikkuri ei riitä

Yhytin eilen makuulta pienen, tasaisen teräksenharmaan rusakon, jonka olen aiemminkin tavannut samoilla hoodeilla: tavallista arempi ja evasiivisempi yksilö, josta ei ensi vilauksen jälkeen näe merkkiäkään. Matkaa oli seitsemän metriä, ammuin nopean heittolaukauksen lähtöä tekevään jänikseen. Kuului pyöreä tupsahdus, jänis lähti. Alkulaukasta näin leikkurinnuoleni rusakon rintakehässä, korkeussuunnassa keskellä. Nyt näytti isosti hyvältä.

Jäin niille sijoilleni venailemaan tavan ja tarpeen mukaisesti ja lähdin sitten jäljille. Kuten lähes joka kerta tänä talvena, nuoleni katkennut perä löytyi 20 metrin päästä, ensimmäisessä kohdassa missä jäniksen piti mennä tiheämmän oksiston läpi. Kirosin mielessäni raskaasti kuusivarsia ja soimasin itseäni siitä, että käteeni ei ollut osunut uutta mäntyvartista nuolta vaan vanhan sarjan kuusipuinen. Kohtisuoraan katkenneen nuolenperän mitan perusteella 25 cm nuolesta puuttui, eli nuoli oli lävistänyt jäniksen rintakehän kokonaan.

Jäljestin haavakkoa jyrkässä, petollisen liukkaassa tiheikkörinteessä satakunta metriä. Ohut lumipeite oli sulamassa kovaa vauhtia ja jo laikuttaista, vanhat jäljet kirjoivat maata. Sain käyttää jäljittäjäntaitoni pysyäkseni tuoreimman juoksijan perässä. Jäljen terävät reunat ja ”kirkas” pohja, pienen pienet määrät vastasingonnutta rapaa jäljen pohjissa ja reunoilla kertoivat, että jälki oli äsken syntynyt. Verta ei ollut, mikä kummastutti tehokkaan läpilaakin valossa. En kuitenkaan ollut huolissani, eivät keuhko-osumat ulospäin vuoda välttämättä paljon mitään.

Noin 100 metriä jäljitettyäni jäljen viereen alkoi ilmaantua verta. Ensimmäinen verijälki oli osuman ulostulopuolella, mikä oli hyvä merkki. Hurme sähköisti tunnelmaa välittömästi. 50 metriä etäämpänä mutta polveilevaa jäniksen reittiä pidemmästi rusakko oli seisahtunut lahoraidan tyvelle. Istumaläikän molemmin puolin oli verta, mikä osoitti haavan vuotavan molemmista päistään. Harashoo. Harmi sinänsä, että jänis oli karkottunut tästä matkaansa jatkamaan.

Jatkoin jäljen metsästystä vähitellen vaikeutuvissa oloissa. Lämpötila nousi koko ajan ja vettä alkoi tihuttaa. Jäljet rapautuivat silmissä ja jälkiä sisältävä rinneala hupeni. Myös maasto kävi yhä hankalammaksi edetä: rinnankorkuisten oksien ali, vatsa sisään-puunhaarojen välistä, 45 asteen luisurinne. Verijälki auttoi pirusti etenemistä. Sen vahvuus vaihteli aaltoillen matkan edetessä: vähemmän, vähemmän, ei yhtään, sitten taas enemmän, vähemmän…

Aiempien lihashaavaosumien perusteella tuumasin, että nyt ei olla sellaisen äärellä. Lihashaavat vuotavat aluksi lupaavan runsaasti, mutta verijälki hupenee hupenemistaan ja loppuu sitten kokonaan, kun saaliseläimen keho saa hiussuonivuodon tyrehdytettyä. Nyt verta ei ollut alkumatkasta yhtään mutta sen jälkeen sitä oli pitkällä matkalla ja vieläkin kohtuullisia määriä, vaikka missään ei ollut varsinaisia sankkoja veripudokkaita, joiden myötä jänis tuupertuu sekunneissa.

Olin edennyt rinteessä jo satoja metrejä, kun jäniksen jälki nousi ensimmäistä kertaa suoraan rinnettä ylös, niittymäiseen, harvapuiseen maastoon. Olin pettynyt, sillä rinteen nousu osoitti jäniksellä olevan vielä voimia. Niittytasanteella paksu heinä oli estänyt tasaisen lumipeitteen synnyn jo pakkasella. Nyt lumesta oli vain rippeitä jäljellä. Kadotinkin jäljen, jossa ei ollut ollut vertakaan enää vähään aikaan. Mietin, mihin rusakko olisi mennyt, pyrin ajattelemaan klisheenkin uhalla jäniksen lailla. Etuvasemmalla muutaman kymmenen metrin päässä oli iso ruusupensas, joka kiinnitti huomioni. Astelin sen luo.

Kiersin ruusupensasta. Pensaan yhdeltä sivulta löysin pari tuoretta jäniksentassunpistoa ja riemastuin. Kun lähdin kohottamaan katsettani pensaan keskelle, pensaassa räjähti. Harmaa hyppymiina pomppasi kirjaimellisesti ilmaan pensaan toisessa päässä. Siellä se rusakko oli!

Kiirehdin kahdeksanmetrisen, miehenkorkuisen jättipensaan toiselle puolelle jousi ojossa, mutta rusakkoa ei näkynyt, ei kuulunut. Arvelin sen vetäneen täydessä pakolaukassa (noin 15 m / s) karkuun ruusupensaasta päästyään. Olin ällistyksissäni, että rusakolla oli vieläkin voimaa tehdä räjähtävä pako – läpiosumasta oli jo pari tuntia. Toiveet jäniksen haltuunotosta kokivat tietenkin koivuhalolla kolautuksen. Päätin rauhoittaa tilanteen.

Palasin ruusupensaalle ja kurkin sen sisään. Pensaan sisällä oli rusakon makuus, jossa makuuläikän molemmin puolin oli verta. Verta oli myös tämän spotin vieressä. Siitä taaksepäin pensaan sisällä oli rusakonmentävä käytävä, jota pitkin jänö oli ääneti hiipinyt pakoon. Käytävä oli kuitenkin päästään okaisessa ummessa, ja rusakon oli täytynyt hypätä lähes pystysuoraan ylöspäin pakoon päästäkseen. Pensaan sisällä oli vahvat ponnistusjäljet ja ulkopuolella alastuloalueella ruusunpiikissä pieni tuppo rusakonvillaa.

Jatkoin jäniksen hakua laajalla sektorilla ruusupensaan takaisissa maastoissa aina pimeän tuloon saakka, jokaisen pensaan, töppäreen, talventörröttäjätihentymän ja kuopanteen tarkistaen. Varmoja jälkiä, enempää verta tai itse jänistä ei löytynyt. Oli ilmeisesti niin, että rusakko oli ehtinyt lymytä ruusupensaassa jo pitkään minun sille saapuessani, ja sieltä löytynyt veri oli ”vanhaa” ja lumeen säilöytynyttä - vuoto oli sen jälkeen ehtinyt hyytyä ja jänis toeta.

On pakko olettaa, että tällä kertaa leikkuri meni jäniksen rintakehän läpi mitään elintärkeää rikkomatta. Ehkä jänis oli juuri hengittänyt ulos, kun nuoli tunkeutui sisään, ja sen keuhkot olivat pienimmillään. Ehkä leikkuri oli tismalleen pystyasennossa osumahetkellä, ja meni tyhjien keuhkojen ja pallean välistä, missä ei ole ”paljon mitään”. Ulkopinnan molemmin puolin syntynyt lihashaava ja sen vuoto eivät olleet riittäviä rusakon surmaamiseen. Jos nuoli olisi ollut riittävän luja toimiakseen haittapuuna, olisi rusakko saanut kenties paikkalaukauksen ja päätynyt reppuun.

Aina välillä kuulee kokemattomien suusta tai kynästä, miten hyvin ammuttu, terävä leikkurinuoli on käytännössä varma riistan kaataja. Näitä nohevia faktoideja ei kerro kukaan jousimetsästyskokemusta omaava ihminen.

2 tykkäystä

Hyvä ja opettavainen tarina!

Sen verran pitää kommentoida, vaikka metsästyskokemusta ei olekaan, että tuskin kukaan väittää, että kärki sinänsä tuo saaliin. Tottakai saaliiseen pitää saada ensin hyvä osuma. Eiköhän kyse ole siitä, että rusakon kokoiseen eläimeen leikkuri on varmin valinta. Vai ampuuko joku näitä blunteilla? Kun kärki on valittu saaliin mukaan, niin sen jälkeen on kyse pitkälti tuurista, että kuinka hyvä osuma lopulta on, olettaen tietenkin, että välineet ja ampujan taidot ovat hyvät ja oletuksena on hyvä osuma. Taitavan ja kokeneen metsästäjän, optimaalisella kalustolla ammuttu laukaus voi kaikesta huolimatta johtaa huonoon osumaan, kuten tämä tarina osoitti. Jousella ammuttaessa mikään ei ole koskaan täysin varmaa.

Lainaus eräästä julkaisemattomasta, ulkokultaisesta jousimetsästysartikkelista: “Käytännössä ei ole liioittelua käyttää leikkaavaa kärkeä aina, koska sen teho on taattu.”

Lainaus vaikuttaa tutulta! Pitääpä informoida kirjoittajaa, että täsmentää sanomaansa, jos tuon tosiaan voi ymmärtää väärin. Jospa siihen lisäisi loppuun sanan “vitaaliosumissa”, niin sitten ehkä kaikki, kokeneetkin metsästäjät ymmärtävät, mitä siinä tarkoitetaan? Vaikka minusta kyllä tuntuu, että tuota on jo korjattu ja täsmennetty, lainaus vaikuttaa olevan jostakin raakaversiosta.

Lyhyesti, rusakkoon liittyen, lue edellinen viestini. Jos osuma on vitaalialueen kohdalla, niin leikkuri tehnee tehtävänsä varmemmin kuin bluntti, joka ei välttämättä edes pääse vitaalialueelle asti läpäisykyvyn puuttumisen takia. Edelleen, tämän ketjun opetuksena ei ollut se, että leikkuri ei riitä vaan se, että huono osuma ei riitä. Vai olisiko tuosta tullut varmemmin saalis jollakin muulla kärjellä?

Tuolla toisaalla kirjoitit näin:

Samalla tavalla voi kysyä, että onko eettisesti kestävä ajatus ampua nopea heittolaukaus rusakkoon? Tiedän, että sinulla on paljon kokemusta pienriistan metsästyksestä mutta aina kokemuskaan ei auta, jos osuma on huono. Sitä paitsi, itse myös oletit, että leikkuri hoitaa rusakon kaadon varmimmin ja siksi sillä ammuit. Lisäksi, ammuithan jo yhden fasaanin leikkurilla ja hyvin toimi.

Siksi täällä myös kärjistäkin keskustellaan, koska ilmeisesti kokemusten mukaan pienriistalla (fasaania pienemmät) blunttikärki voi toimia keskimäärin paremmin kuin leikkuri. Tosin, näin talviaikaan harvassa on fasaania pienempi riista, joten leikkuri lienee melko hyvä valinta. Sitten kun minä pääsen jousimetsästyksen makuun (se aika tulee vielä, sen verran paljon tässä pihassa ja lähiympäristössä pyörii pienriistaa ja muutenkin ajatus kiinnostaa!), niin saan toivottavasti omiakin, hyviä kokemuksia. Siihen asti mennään kokeneempien tietoihin nojautuen. En minä niitä todellakaan kyseenalaista, kunhan vain pohdin.

Hieno artikkeli Tuukalta! Täytyypä neuvotella, jos Tuukka suostuisi julkaisemaan sen vaikkapa Vaistolla-lehdessä. Tuomo kysyi, että metsästääkö kukaan rusakoita bluntilla (tylpällä) kärjellä. Kyllä metsästää. Rusakko-veteraani Martti Suvikunnas kertoi minulle viime kesänä tuntikausia kokemuksistaan. Hän arvioi ampuneensa noin 800 rusakkoa, taljajousella. Kärkenä on lähes kaikissa tapauksissa ollut siipimutteri, siis eräänlainen bluntti. Käsitykseni mukaan Suvikunnaksen talja on aika jäykkä, jotain 80 paunaa, joten tilanne on siis hieman erilainen kuin käytettäessä lähes puolet kevyempää jousta. Mutta noinkin raskaalla jousella ja ruhjovalla siipimutterikärjellä on niilläkin tullut joitakin haavakoita. Metsästyksessä, sodassa ja seksissä mikään ei ole koskaan varmaa. Epäonnistumisen mahdollisuus on jatkuvasti olemassa, vaikka miten varmistelisi. Leijonillakin vain yksi hyökkäys 20:stä onnistuu. Metsästyksessä tulee joskus haavakoita ja siitä on turha metsästäjää syyllistää. Joka ei ole haavakkoa koskaan tehnyt, ei ole myöskään juuri mitään metsästänyt. Haavakoita varten luonnossa on muita petoja, joille metsästäjän epäonni on päivän ja viikon pelastus.

Tuukalta on tullut tänä vuonna jo melkoinen erätarinapaketti. Laatua kaikkineen.

Jokainen joka haavakon on tehnyt, varmasti kaikkensa tekee jotta se löytyisi. Itselle kävi toisella aseella viime syksynä sellainen haavakko jota en todella löytänyt. Nousevasta sorsaparvesta pudotin kahdella laakilla kaksi sorsaa. Toinen jäi heti vatsa ylöspäin veden pinnalle. Toinen lähti viistämään jokea pikin ampujaa karkuun. Sekään ei enää päässyt siivilleen. Koska tuo aseeni on tyhjä kahden laukauksen jälkeen latasin sen rivakasti uudelleen. Lyhyen etäisyyden takia tähtäsin pääpuolelle ettei laaki pirstoisi koko eläintä. Laukaus ja sorsa sukelsi.

Etsin sorsaa 45min pimeän tuloon asti muutaman sadan metrin matkalta jokea ylös ja alas. Makuuasennosta kopeloin joen rantatörmien alla olevia koloja joihin se olis saattanut kätkeytyä. Sitten lähdin hakemaan tehokkaan taskulampun. Palasin etsimään ja taskulampun valo valaisi veden läpi matalan joen pohjaan saakka. Sadetta ei ollut tullu muutamaan vikkoon ja vesi oli todella kirkasta. Saatoin näin etsiä joka paikan todella tarkkaan. Samat kuviot nyt siis valon kanssa. Tunnin jälkeen oli pakko luovuttaa. Sorsa oli todella mysteerisesti kadonnut.

Harmi mielessä ja toinen sorsa mukanani palailin kotio. Aamun valjetessa menin vielä kertaalleen etsimään haavakkoa. Tunti joenreunoja ja joenpohjaa etsien. Ei missään. Toisen sorsan suolestuskasaan ei mikään peto ollut yön aikan koskenut. Näin jäi sekin vaihtoehto pois että haavakko sorsan olisi yön aikana vienyt peto. Olisihan se ensin valmiit haaskuut syönyt. Ei löytynyt sorsaa päivänvalossaakaan.

Kokeneempi metsämies kertoi että on tyypillistä että haavakkosorsa sukeltaa viime voimillaan pohjaan ja tarraa nokallaan pohjaruohoista kiinni ja kuolee sinne. Olin toki kuullut tämän ennenkin, mutta ihmettelen yhä että miksi en sorsaa löytänyt kun joen vesi oli niin matalalla. Näin mielestäni joka paikkaan joen pohjassakin. Toisaalta, ei sorsa kovin suurta koloa kätkeytymiseen tarvitse.

Miten tämä liittyy yllä olevaan keskusteluun? Edes haulikon kaksi laukausta ei välttämättä riistaa kaada. Ensimmäinen teki siitä haavakon ja toinen laukaus oli liian varovaisesti ammuttu pääpuolelle että lihan säästämisajatukseni kääntyi täten lihanmenetykseksi. Huono mieli tällaisesta tietysti jää.

Tuukalta on tullut hyvää tarinaa tähän ja pariin muuhunkin ketjuun metsästyksestä ja siihen liittyvistä kommervenkeistä. Näitä paistaa hyvin läpi mielestäni jousimetsästyksen ydin. Ruutiaseella kun voi vielä kompensoida taidon puutetta, niin jousella on oltava homma hallussa, ja erityisesti aktiivisissa pyyntitavoissa. Jousityypillä on näissä pyyntitavoissa vähemmän merkitystä, kuin vaikkapa väijynnässä. Jousella ammuttu jäljitetty kotimainen rusakko on huomattavasti korkeammalla omassa kategoriassani, kuin vaikkapa juotto/syöttöpaikalla valmiiksi maksetusta paikasta ammuttu ulkomainen “suurriista”. Ja tässä primijousi on vielä pisteenä i päällä. Hienoa hommaa!
Sitten vähän kommenttia ja pohdintaa kärkiasiaan ja pariin muuhunkin.
Tuskin kukaan enemmän jousella metsästänyt väittää tosissaan, että leikkuri on ainoa autuaaksi tekevä asia. Uskoisin, että tässä on takana se, että se on hyvä valinta kaikkiin metsästyslaillisiin jousiin ja kaikelle riistalle. Sitä voi suositella, kun ei ole tarkkaa tietoa esim. metsästäjän käyttämän jousen voimasta. Leikkuri toimii keveälläkin nuolella ja verrattain alhaisella nopeudella. Toimiakseen leikkuri vaatii ainoastaan, että se läpäisee. Tämä sen lisäksi, että osuma on alueella, josta aiheutuu riittävän runsas verenvuoto. Monesti leikkurisuosituksen takana on myös metsästyksen julkinen kuva, sen pitää olla eettistä. Lakikin sanoo, että asianmukaisen osuman on oltava hetitappava. Tämän takia leikkuri on se, jota yleensä suositellaan aloittelijoille. Harvemmin olen enää törmännyt kaupallisiin intresseihin tai täydellisen kokemattomuuden tuomaan varmuuteen lisättynä insinöörimäisillä laskelmilla. Takavuosina tätä havaintojeni mukaan oli jonkin verran.
Olen vuosinen saatossa (3. koira menossa) ampunut paljon linturiistaa, lähinnä metsoja) erilaisilla kärjillä. En ole kirjaa pitänyt, mutta vähintään yhden huonoina, ja hyvinä vuosina 5-10 metsoa erilaisilla kärjillä. Poikkeuksena tuosta kirjanpidosta on, kun tuossa pari vuotta latailin noita kuvia jousella.nettiin vastalauseena omasta mielestään “ammattilaisten” naurekelulle, insinöörimäiselle lähestymistavalle sekä ulkomaisen suurriistan kaupalliselle jahdille ja sillä hehkuttelulle. Paitsi reppuun päätyneet, niin mukaan mahtuu hyvinkin samanlaisia tapauksia kuin tässä Tuukalla. Se sai aikoinaan kokeilemaan erilaisia kärkiä suositustenkin vastaisesti. Kokemuksieni mukaan blunteillakin on riistaa tullut. Jouset ovat olleet 65-80 paunaisia. Nykyisellä (ja ainoalla ehjällä) 55 paunaisella en ole pelkkää blunttia ampunut. Minun havaintojeni mukaan bluntin tehoa heikentää oleellisesti sen muoto. Tuollainen suoraetureunainen bluntti kun on osuttava aika kohtisuoraan pintaan, kun sillä on paha tapa “kimmota” mikäli se tulee vähänkin vinoon. Myös täysin pyöreäpäinen bluntti on paha. Tehokkain blunteista on ollut taulukärki+neetin riistakaulus yhdistelmä. Siinäkin taulukärkenä terävänokkainen. Omaksi setiksi on muodostunut pienikokoinen leikkuri+neetin riistakaulus. Käytän olosuhteista johtuen kaupallista ratkaisua, joten itserakentelemalla saa vastaavia ja takuulla parempia. Täällä toisessa ketjussa esitettyjen haarakärkien äkkiseltään voisin arvella toimivan vastaavalla tavoin.
Itsellä kun tuo homma on painottunut pystärin haukkuun puuhun ampumiseen, niin vaikka minkä yrittäisi, niin aina siinä havu on paikassa tai toisessa. Käytössä tämä on karsinut kärkimalleja pois käytöstä. Sellaisia, joissa on väkä( esim G5 SGH), avautuvat leikkurit, Magnuksen Bullhead, judo. Myös bluntista menee tehoa kun se osuu havuun, usein lopputuloksen kannalta merkittävästi. Tämän vuoksi en ole myöskään haarakärkiin panostanut, vaikka niiden valmistamista vakavasti harkitsin. Uskon, että tuo haarakärki olisi ihanteellisin, jos niitä havuja ei olisi. Kiinteäteräinen, loivalla nousulla varustettu leikkuri lisättynä läpäisyä hidastavalla haitalla on ollut minun touhuihin se lopulta eniten käyttämäni. Jos nuolen jäykkyys ei ole sopiva tai laukaisu on ollut huono, niin näitä on jäänyt lintuihin kiinnikin. Hyvin lentänyt nuoli on läpäissyt aina paremmin. Useimmiten menee läpi. Pelkkä leikkuri hujahtaa läpi aika helposti. Taljalla läpäisee melkein kärki kuin kärki, paitsi judo ja SGH joihin vaikuttaa paitsi luut niin myös höyhenpeitteen paksuus.
Monesti pelkällä terävällä leikkurilla ei tule sellaista “iskuvaikutusta”, että lintu tippuisi. Se lähtee liitoon. Olen noita löytänyt hyvänkin osuman jälkeen melko kaukaa, kun katsoo tutkasta minne koira on jäänyt seuraamisen päätteeksi. Tuollainen metsästystilanne aiheuttaa riistalla pakoreaktion ja sitä kautta adrenaliiniryöpyn. Tässä tilassa kivun tunne ei ole normaali. Tällöin myöskin pakeneminen onnistuu, vaikka verenvuoto olisikin kuolettava. Omalla kohdalla riittää, että tälli on niin kova, että lintu lamaantuu ja putoaa koiralle. Kun pääsen pudotuspaikalle, on lintu yleensä kuollut. Tältä lähtökohdalta näitä asioita tarkastelen. Minun on saatava se lintu heti alas. Jos se pääsee siipeämään, niin löytömahdollisuudet heikkenevät. Kaikissa keleissä ei koira pysty lentävää lintua seuraamaan kovin kauas, usein kuitenkin vähintään näkö- ja kuuloetäisyydelle. Toisinaan olen Astrosta mitannut 500-700 metrin päästä saatuja uusintahaukkujakin. Linnusta kun ei seurattavaa verijälkeä jää, ainoastaan hajuvana tuuleen. Silloin kaikki on kiinni koirasta, jos sattuu käymään niin, että lintu ei tipukaan puun alle. Onneksi harvoin näin käy. Aina se kuitenkin harmittaa.
Olin kerran Kemihaarassa metsällä, kun kotipitäjässä oli rauhoitus. Se on melko pyydettyä seutua, missä linnut ovat arkoja ja niitä on toisinaan harvassa. Kun pistää rinkan pykälään ja kävelee riittävän kauas tiestä, niin on jousimiehelläkin mahdollisuuksia. Menin Pihtijoen yli, ja tarkoituksenani oli koluta takamaastoja. Tähtäsin puiston puolelle Härkäselän kämpälle yöksi, ja tästä oli tarkoitus lähteä etenemään laavustellen puiston ja erämaaalueen rajaa kohti Kemihaaraa. Takana oli jo kolme linnutonta päivää. Sitten koira sai haukun suon laidasta kankaalta. Tyhjät päivät tihkusateessa tympäisivät, ja kun kuono osoitti puolipuuhun ison metson, niin tunnelma oli varsin korkealla. Pääsin siinä haukun kestäessä naakimaan ampumapaikalle paksun männyntyveen. Sain siitä nappiosuman ja höyhenet pölähtivät. Nuoli ei ollut osunut siipiluuhun ja lintu siipesi. Koira lähti perään. Itse jäin paikalle arvioimaan osumaa. Löysin nuolen ja höyhenistä päätellen osuma oli siellä minne tähtäsin. Nuolessa oli myös verta. Minulla oli silloin radiometrinen tutka, jolla sain koiran suunnan, joka pysyi paikallaan. Koira oli reissullaan lopulta reilun puoli tuntia. Kun siinä katsoin karttaa ja suuntaa kompassiin, niin arvelin linnun putoamispaikan olevan noin 300-500 metrin päässä. Kun lähdin raahustamaan oletetulle putoamispaikalle, niin sieltähän se koira tuli naama veressä takaisin, eikä sitten maanitteluista huolimatta enää lähtenyt takaisin samaan paikkaan. Kyllä silloin harmitti. Silloin luovuin pelkistä leikkureista ja myöhemmin ostin sitten Astron, kun se tuli markkinoille.
Nämä haavakkotarinathan eivät ole mitään metsästyksen “korkeaa veisua” jotenka sen takia kai näistä asioista ei laajemmin ehkä ole keskusteltu julkisesti. Toinen syy lienee se, että HC jousimetsästäjiä ei suomessa laajemmalti ole. On selvää, että leikkurille on tietyin reunaehdoin ja tiettyihin tilanteisiin sopivampia vaihtoehtoja. Näitä hakevat ne, jotka tietävät mitä tekevät ja millä rajoin. Totta kai pitää miettiä sitten sitäkin, että lainlaatija ymmärtää jättää jatkossakin lakitekstin sellaiseksi, että se mahdollistaa jatkossakin järjen käytön. Se on kiinni paljolti myös siitä, millaiset henkilöt antavat lausunnot lakiesityksiin. Lausuntoja antavat ne, keneltä sitä pyydetään.
Toisinaan tuntuu, että kun on kyse pienestä vähemmistöstä, niin on helppo äänekkäiden ryhmittymien tyynnyttämiseksi kieltää malliksi jotain, vastoin tosiasioita. Ja toisaalta suuren massan harjoittamaan toimintaa ei uskalleta puuttua. Tästä on hyvänä esimerkkinä haulikkometsästys. Haulikko on aseena sellainen, että sen käyttöön liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Testattuunkin yhdistelmään sille sopivalta matkalta saattaa tulla yksittäisiä panoksia, jossa haulipeitto jää vajaaksi. Siis vaikka laukaus teknisesti olisikin onnistunut, niin jostain syystä riistaan ei osu riittävästi hauleja. Mielestäni haulikolla ei puhdasta ohilaukausta ole. Tämän todistaa suosituilta metsästysalueilta nuolella ampumani linnut joissa on ollut hauleja. Toisinaan koira on ottanut puun tyvestä haavoittuneen linnunkin haulein varustettuna. Nämä ja paljon muuta lataan välittömästi tiskiin, jos joku alkaa puhumaan jousimetsästyksestä (jousityypistä riippumatta, ja erityisesti puujousista) vähättelevään sävyyn alhaiseen tehoon ja leluihin viittaavin sanankääntein.
Yleensä ei muuten ylläkuvattuun sävyyn julkisuudessa puhuta, kun puhutaan haulikkometsästyksestä. Aina suositellaan testaamaan panokset, ampumaan vain varmoilta matkoilta ja käyttämään koiraa haavakoiden varalta. Ainakin mitä jousimetsästyskouluttajia tunnen, niin heillä syynä leikkurin suositteluun on hieman samantapainen logiikka. Toimii varmemmin, kun ei tiedetä kunkin metsästäjän reunaehtoja ja harkintakykyä.
Kyllä näitä on sattunut ja sattuu muillekin, ketkä pienriistaa leikkureilla ampuvat. Ja niitä on pohdittu. Se vaan on monesti niin, että ne joilla sitä kokemusta on, niin eivät aina istu noissa erilaisten kerhojen ja järjestöjen piikkipaikoilla.
Tässä tämmöisiä aatteita aiheen tiimoilta. Pari kirosanaakin joukkoon sattunut, mutta aihe huomioiden oikeassa kontekstissa.

2 tykkäystä

No siinä oli Iivanalla loistava kirjoitus! Asiallisen perusteltu näkemys asiasta.

Lienee siis niin, että tietyissä tapauksissa leikkuri ja bluntin yhdistelmä toimii parhaiten. Vastaavan tyyppisiä linnustuskärkiä tunnetaan historiastakin. Esimerkiki Steve Allely (1992, 188) esittelee yhden Ishin tekemän lintukärjen, jossa on puikkokärjen takana poikittaiset tikut. Eli kuten tämän ketjun kuvissa, siellä lopussa:

http://www.primitivearcher.com/smf/index.php?topic=2557.0

Aina voi viisastella, että osuma paperilautasen kokoiseen rintakehään ei ollut riittävän hyvä, olisi pitänyt mennä niistä vitaali-elimistä läpi. Suomalaisen pienriistan keuhko-sydän on tulitikkuaskin - nyrkin kokoinen maali, jonka koko vielä vaihtelee hengityssyklin mukaan. Sopii yrittää yhdellä leikkurinuolella, yllättävässä tilanteessa, 2 - 25 metrin satunnaisgeneraattorimatkalta, miten hyvin pysyy noiden sisällä.

Viimeisin reppuun asti tullut rusakkoni osoitti onneksi, että ei tarvitse osua sydän-keuhkoon: maksan lävistänyt nuoli tappaa erittäin nopeasti. Niin tekee myös selkärangan katkaissut osuma, ja koko joukko muihin valittuihin kohtiin tulevia osumia.

Nuolimalli, jolla olisi ruhjovia ominaisuuksia saattaisi hyvinkin toimia rusakon pysäyttäjänä leikkuria paremmin. En ole ampunut rusakkoa tällaisilla nuolilla, mutta kokemukseni mukaan läpäisevä blunttiosuma pysäyttää esimerkiksi fasaanin niille sijoilleen, mitä leikkuri ei tee, rangan katkaisevat laakit pois lukien.

Kokenut jousimetsästäjä ja leikkurikärkivalmistaja Roy Case siirtyi lumikenkäjänisten pyynnissä kokonaan blunttinuoliin todettuaan, että leikkurilla läpi ammuttu jänis raahautuu usein koloonsa tai muuhun piiloon ja jää saamatta, kun taas bluntti pysäyttää jäniksen saman tien. Lumikenkäjänis on kyllä huomattavasti meikäläistä rusakkoa ja metsäjänistäkin pienempi eläin. Rusakolle tarvitaan nuoli / kärki, jolla on sekä leikkaavan että ruhjovan kärjen ominaisuuksia.

Kuten olen jo moneen kertaan todennut, pienriistan pakolaukan kestävä nuolivarsi on ensimmäinen askel pysäyttävämpään meikäläiseen metsästysnuoleen. Poikkipienan kanssa ei mennä vesaikon läpi.

Olen sitä mieltä, että ainakin minulle luettavaksi päätynyt jousimetsästystekstisi suorastaan vahingoittaa puujousiammunnan asiaa, ja se ei ole pikku juttu. Siitä aiheesta voidaan keskustella toisaalla.

Leikkurikärjen suurin heikkous lienee se, että leikkuri tekee tuhoa vain itsensä levyisellä alueella. Toisaalta etuna hyvä läpäisykyky, jos vain nuoli muuten on oikein viritetty. Osuma vitaalialueelle siis on leikkurilla teholtaan taattu, mutta jos kärki sattuu osumaan sellaisessa kulmassa, että ohittaa keuhkot ja suuremmat verisuonet (plus nuo muut tappavat kohdat), niin eihän se silloin suorita tehtäväänsä. En itse ole metsästänyt jousella, mutta maalaisjärjellä ajateltuna en tahtoisi pienimmälle riistalle käyttää leikkureita juuri siitä syystä että vitaalialue on hemmetin pieni leikkurille osua. Tämä kertomus vahvistaa tunnetta. Bluntit sekä bluntin ja leikkurin yhdistelmäkärjet, eli ruhjovat vaihtoehdot tuntuisivat järkeenkäyviltä ja toimivilta, ne kun ilmeisesti tekevät tuhoa isommalla alueella kuin vain leikkurin leveydellä?

Kovia sanoja Tuukalta… [quote=“TuukkaKumpulainen, post:9, topic:257”]
Olen sitä mieltä, että ainakin minulle luettavaksi päätynyt jousimetsästystekstisi suorastaan vahingoittaa puujousiammunnan asiaa, ja se ei ole pikku juttu. Siitä aiheesta voidaan keskustella toisaalla.
[/quote]

Otan kommentin silti tosissani. Palaan aiheeseen myöhemmin ja toivottavasti haluat lukea ja kommentoida seuraavaa versiotakin. Roskaa en halua päästää käsistä. Tiedän myös puutteeni ja siksi lähetinkin raakileen sinulle luettavaksi. Ja hyvä niin.

Jousimetsästys ei ole ydinfysiikkaa. Täällä on hyviä kokemuksia ja paljon tietoa, jota yritän kerätä. Siksi on myös hienoa, että kokemuksia jaetaan.

1 tykkäys

Bluntti eli kolkka tekee läpäistessään moninkertaisesti isomman haavakanavan kuin leikkuri, ihan silkalla poikkipinta-alallaan. Riittävän raskaisiin nuoliin liitetyt kapeat ja kovat kolkat lävistävät osuessaan yleensä pienriistaeläimen. Vielä haavakanavan kokoa merkittävämpää on kudoksia ruhjovan ja repivän tylpän osuman hermostollinen vaikutus eläimeen. Kolkkaosuma aiheuttaa välittömän, voimakkaan hermostollisen shokin, jota pienriistaeläin ei kykene ohittamaan (ks. leikkuriosuma, seur.). Tuliasepuolella tunnetaan paradoksi, jossa vielä metsäkauriin kokoinen eläin voi kaatua kuolleena kyljelleen sellaisesta hauliparven osumasta, jossa yksikään hauli ei ole tunkeutunut sisäelimiin asti. Läpäisemättömästä kolkkanuolen osumasta kuolleen, ulkoisesti virheettömän pienriistaeläimen nylky paljastaa massiivisia sisäisiä vammoja.

Leikkuri tekee lähes kivuttoman viiltohaavan, jonka vaikutus perustuu yksinomaan puhjenneiden keuhkojen kasaanpainumiseen ja kohteen tukehtumiseen tai voimakkaaseen sisäiseen ja / tai ulkoiseen verenvuotoon, joka aiheuttaa kohteen tajunnan laskun ja menehtymisen. Molemmissa näissä tapauksissa täydellinenkin osuma pysäyttää saaliin yleensä vasta 10 - 30 sekunnin päästä, minä aikana lintu voi lentää ja pupu juosta satoja metrejä, loppuun asti aistinsa ja järkensä säilyttäen. Leikkurinuolen osumaa ei yleensä voi nähdä eläimen reaktioista tai käytöksestä mistään, mikä on valtava ero kaikkiin muihin metsästysaseiden osumiin nähden.

On avoin kysymys, miten raskas, kapea ja kova kolkkanuoli tehoaisi rusakon kokoiseen riistaeläimeen. Kaikki tuntemani rusakkoja ampuneet metsästäjät ovat ampuneet leikkurinuolella rusakkohaavakkoja. Puolentoista kilon painoisiin kana-ja sorsalintuihin raskas ja kapea kolkka toimii erittäin hyvin pysäyttävästi. Teräsbluntti menee iloisesti läpi myös esimerkiksi hirven irtolapaluusta 40-paunaisesta puujousesta ammuttuna, vaikka se ei todistakaan mitään.

Jousimetsästäjä tekee nuolivalintansa kulloisenkin tilanteen mukaan. En halua ampua puussa istuvaa fasaania iltahämärässä tavanomaisella leikkurilla, sillä puuhun leikkurilla ammuttu lintu hyppää usein siivilleen. Jos fasaani on maassa, tiheikön sisässä ja pimeän tulo ei tule katkaisemaan linnun etsimistä, voin käyttää jänteellä olevaa leikkuria. Jokaisessa varhaiskantaisen metsästäjän viinessä oli koko joukko erilaisia metsästysnuolia, sillä niitä tarvittiin. Yksi ja sama, “tehokas” nuolimalli kaikelle riistalle olisi ollut näille ammattilaisille järjetön ajatus.

Rusakon kokoista en ryhtyisi ampumaan bluntilla, joskaan en epäile raskaalla jousella ammutun raskaan bluntin tehoa. Fasaaneita olen ampunut sekä blunteilla että leikkureilla. Vaikutus näyttää vaihtelevan. Vain 44-paunaisella suoraan takaa keskelle selkää ammuttu rynkynhylsybluntti tuli 1/3 varrenmittaa rinnasta ulos ja lintu vain levitti siipensä ja se oli siinä. Toisaalta olen nähnyt kaverin ampuvan suoraan edestä rintaan koivun oksalla istuvaa faskukukkoa, jousi yli 60 paunaa ja nuoli pitkä raskas hylsybluntti. Veto oli täysi, etäisyyttä noin 10 m. Nuoli pomppasi rinnasta kuin riisiryyni morsiusparista. Lintu istui edelleen, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Olen ollut hiukan vastahakoinen ampumaan leikkurilla puussa olevaa fasaania senkin takia, kun aina ei voi tietää mihin mahdollisesti ohi menevä nuoli päätyy. Olen pudottanut vuosien varrella useita faskuja puusta bluntilla, mutta pääsääntöisesti suosin fasaaneille leikkuria.

Kolkassa on pirun ratkaisevaa sen malli. Pienet muutokset kolkan halkaisijassa muuttavat sen poikkipinta-alaa ja siten poikkipintakuormitusta valtavasti. Siksi tuossa rimpsussani “raskas, kapea, kova kolkka” joka sanalla on merkitystä.

8 mm leveän teräsbluntin poikkipinta-ala on 50 mm2. 10-millisen pistoolinhylsynkannan poikkipinta-ala on 79 mm2 eli 58 % suurempi. 13-millisen kiväärinhylsynkannan poikkipinta-ala on 132 mm2 eli 2,6 kertaa suurempi. Jos kaikkien massa on vakio 32 g (500 gr.), on kapean teräskolkan poikkipintakuormitus 62 % suurempi kuin pistoolinhylsykärjen ja likemmäs kolme kertaa suurempi kuin kiväärinhylsykärjen poikkipintakuormitus.

Käytännössä olen todennut, että raskas, kapea teräskolkka lentää fasaaneista ja sorsista yleensä läpi, keihästäen linnun puolivarteen tai edemmäs ja pysäyttäen sen niille sijoilleen. En ole ampunut fasaanikukkoa suoraan edestä rintaan, mutta epäilen vahvasti, että 60 % suurempi poikkipintakuormitus olisi siinäkin tapauksessa tehnyt tehtävänsä. Milleillä on väliä.

Kävin eilen illalla passin jälkeen tsekkaamassa löytämiäni fasaanien yöpymämäntyjä. Hipsin mestoille niin hiljaa kuin pystyin. Kasvuston reunimmaisesta puusta, noin kuusimetrisestä pikkuhongasta, erottui taivasta vasten latvapuolesta ensin epämäntymäistä suoraviivaista pyrstöprofiilia ja sitten kaksi fasaaninsilhuettia.

Jänteellä oli normileikkuri, siltä varalta, että lähestyessä olisi tullut tilanne jonkun isomman riistaeläimen kanssa. Päätin olla vaihtamatta nuolta, sekunneista oli kyse ja kaikki liike lisää epäonnistumisen riskiä. Lintujen edessä oli hieman havunkärkeä, minkä takia haarakärki olisikin arveluttanut. Sen haarukka saattaisi himmata rankasti pieneenkin oksaan.

Otin jyrkän kulman vedon noin viiden metrin korkeudella kaulaansa nostelevan linnun rintaan ja laukaisin. Toinen kanoista räjähti lentoon kotkotusta pitäen. Tähtäämäni kana vajosi sen sijaan maahan nuolen lävistämänä, laskevasti ja vaimeasti kotkottaen. Fasaaninmaku kävi jo suussa.

Maahan tultuaan fasaani pisti juoksuksi, mustaan lumettomaan vesaikkoon. Kuulin, miten nuoli kolisi vesoja vasten linnun edetessä noin 20 metrin päähän. Mitään ei voinut nähdä metsänpohjaan, kuuloaistin varassa mentiin. Rapina ja kolina loppui useammaksi minuutiksi, ja se tuntui hyvältä. Juuri kun olin lähdössä liikkeelle, rapina sai jatkoa. Lintu olikin vielä hengissä. Moniminuuttinen hiljaisuus ja rapina vuorottelivat useampaan otteeseen, trilleri jatkui.

Oli kulunut noin 20 minuuttia, ja nyt oli taas ollut hiljaista useamman minuutin ajan. Oli aika toimia ennen kuin jäähdyn ampumakyvyttömäksi. Mikään rynniminen ei auttaisi pätkääkään, lintu väistäisi pimeässä vitakossa helposti. Lähdin etenemään viimeisiä rapinoita kohti, niin äänettömästi kuin osaan, eli aika helvetin ääneti. Pakorapinaa ei kuulunut edestäpäin, mikä oli oikein hyvä merkki.

Kun pääsin riistapolun haaraan ja käännyin siitä oikealle, pitääkseni mahdollisesti elossa olevan linnun paremmassa suunnassa maaston perusteella, vasemmalta pimeästä vesaikosta alkoi taas kuulua rapinaa. Voi ei. Nyt mukana ei ollut enää nuolen kolinaa, eli nuoli oli joko irronnut tai sitten melkein irti ja laahautui linnun pituussuuntaisesti mukana.

Lintu eteni, edelleen maata pitkin, kohti vesaikon reunaa ja matalaa ojaa sen laidalla. Sinne edettyään ääni loppui kuin seinään. Etenin viimeisen äänihavainnon tuntumaan ja aloin kairata vesaikonreunaa ja ojaa. Kummassakaan ei ollut kovin kummoisia piiloja, ja maa oli rapsakka: linnun kulku oli tähän saakka kuulunut kymmenien metrien päähän. Missään ei näkynyt verta, vaikka sen olisi pimeässäkin erottanut lumisista maastonkohdista ja taskulamppu oli käytössä. Pidin mahdollisena, että kana oli vältellyt lunta ja pysynyt paljaalla karikkeella, mutta viimeinen tunnettu olinpaikka oli lumipohjainen.

Laajensin hakua ja löysin ampumani nuolen vesaikosta. Nuoli oli ehjä ja kärjestä nokkiin veressä. Kärjessä oli höyheniä. Nuoli ei haissut suolensisällöltä eikä siinä ollut muraa, vaan kirkasta verta. Läpeensä verisen nuolen ja keskeltä läpi-ampumahavainnon perusteella vamman olisi pitänyt olla hyvinkin tappava. Lintu oli kuitenkin jatkanut pakoa vielä noin 20 minuuttia osuman jälkeen, ja kadonnut nyt jäljettömiin.

Puusta lakoamisen ja sen jälkeisen lentämättömyyden perusteella lintu oli menettänyt lentokykynsä. Paikalliset fasaanit, varsinkin kanat, hyppäävät hyvin halukkaasti siivilleen vaaran uhatessa. Kevättalven nälkää potevalle ketulle hurmeentuoksuinen tuore maakana on taivaan lahja, mietin katkerana kotia kohti lähtiessäni.

Kotona nuolen keskivarresta erottui 12 cm leveä, muuta vartta vähäverisempi alue, mikä täsmää fasaanin torson suurimpaan läpimittaan.

Palasin ensi valoilla mestoille. Tapahtumapaikalta ei löytynyt edelleenkään pisaraakaan verta. Puustaputoamisen jälkeisellä alkutaipaleella oli puolentusinaa tuoretta fasaaninhöyhentä. Jatkoin nyt hyvällä valolla maaston kairausta noin 100 kertaa tehokkaammin kuin yöllä, mutta haavakkoa tai saalista ei löytynyt, ei tosin pedon höyhentämää raatoakaan. Kauden ollessa viimeisillään tällaiset keissit vituttavat ehkä erityisen raskaasti. Kyllä se on niin, että lintua ei pidä leikkurilla ampuman.

Kuva: Nyt jo kuivunut, fasaanin lävistänyt, 400-greininen leikkurinuoli. 20 mm leveä teräskärki roikkuvaa paperiarkkia suikaloivassa terässä (keskellä erottuu vaaleampi “torsonvarjo”):

Harmillista ettei kuukahtanut näkyville ja löytynyt. Tiedän tunteen ja sapetuksen määrän tismalleen. Olen silti melkoisen varma että lintu kuukahti jonnekkin. Fasaanin/sorsan kokoinen lintu ei kummoista koloa tarvitse lymykolokseen. Ketulle tai supille kelpaa vaikka viikonkin vanha kuukahtanut, kun haju on "parhaimmillaan…"
Itsellä on yksi samantapainen fasaani puusta kokemus. Laukaus ja fasaani putosi kuin rukkanen. Nousikin siitä jaloilleen yllättäin ja vilisti kuusitiheikköön. Hetken mietin mitä tehdä ja menin tarkistamaan osuma/putoamiskohtaa. Löysin nuolen. Se oli kutakuinkin kuten Tuukan nuoli, läpi veressä.
Minulla oli se etu että lunta oli ohut kerros muualla paitsi suurien pusikkojen ja kuusien alla. Suojakeli. Fasaani myös tipotti ihan hiukkasen pisaraa koko ajan. Alkoin kolmen vartin jälestys. Kaikki pahimmat pusikot ja notkelmat ja kuusenperät laahustaen fasaani oli edennyt noin 200m makan mutkitelle, mutta löytyi. Minun onneni lumi ja veri. llman en olisi löytänyt.

Mutta jytky bluntti on kyllä varmasti enemmän kelpo haarakärjen ohella fasaaninuoleksi. Loppuu se jälkivilisys, jos sellaista ollenkaan tulee.