Jousisuosituksia

Päivää taloon! Pari jousta tuli tehtyä joskus kymmenen vuotta sitten harjoitusmielessä mutta eteneminen jäi siihen muiden aktiviteettien vuoksi. Jousiammunta on alkanut jälleen kiinnostaa sekä jousien tekeminen. Ajatuksissa olisi ostaa ensimmäinen jousi jotta pääsisin harjoittelemaan itse jousiammuntaa mahd. pian ja jatkossa tehdä myös itse pyssyjä.
Kysymykseni olisikin millainen jousi kannattaisi aloittelijan hommata jos spekseinä/vaatimuksina on seuraavaa: mies on ihan raavas mies, tosin täsmälihakset ammuntaan tuskin kovin korkealla tasolla. Jousen haluaisin olevan ns. perinnejousi ilman tähtäimiä, vakaimia tms. tilpehööriä, nuolihyllyäkään en vältsiin tarvitsisi, silläkin että poika voisi harjoitella toiskätisenä samalla vehkeellä. Vähän katsellut kauppojen (kotimaisten ja eurooppalaisten) antimia ja budjetti siinä alle 150€ sais riittää sillä aikomus tosiaan perehtyä jatkossa itse rakenteluun. Tosin taitaa monesti olla ettei ihan perinnejousen ja foorumin kategoriaan monetkaan kauppojen jouset mahdu lasikuituineen, mutta jos ajatellaan asiaa siirtymävälineenä harrastukseen niin en ole niin ronkeli materiaaleistakaan vasta kun itse alan tekemään. Kaikki kommentit otan ilolla vastaan.

Eräkalasta aikoinaan ostin sellaisen Ragim perinnejousen. Ihan kiva jousi on, en vain tykännyt siitä “teollisesta” ulkonäöstä. Tai sit tietääkseni Tuomo tekee jousia myös.

1 tykkäys

Tervetuloa foorumille! Itsellä alkaa vasta viides vuosi harrastuksen parissa ja sen olen huomannut että oli kyseessä minkälainen jousi tahansa kannatta aloittaa aika kevytvetoisesta jousesta. Ehkä joku jopa 25-30 paunainen. Tulee paremmin tekniikka haltuun ja vallankin jos poika ampuu samalla aseella.Täällä foorumilla on monta hyvää jousen tekijää keneltä vois hommata jousen. Itsellä on Tuomo Reiniahon tekemiä perinnejousia ja voin suositella että käännyt vaikka Tuomon puoleen,niin saat sellaisen jousen kuin haluat.

1 tykkäys

Mikke ja Tuomo on ne tuotteliaimmat jousenmyyjät näillä nurkilla.

Vaikka alkaahan se mullakin olla jousia siellä täällä…

1 tykkäys

Vetopituus on ratkaiseva tekijä. Mihin on mieltymys? Preeriat Pohjois-Ameriikassa 1700 tyyliin vai Arizonan alue? liene Alaskan natiivien jouset kiikarissa? Ehkä Korea 1000 luvulla, vai Afrikan jouset ennen Eurooppalaisten saapumista mantereelle? Metsästys vai tauluammunta päälajina? Ehkä pituusammunta…? Helpoin jousi vai haastetta rekurvien ja vastakäyryyden myötä? Kaamea kasa valintoja, joista tässä vain gramma.

3 tykkäystä

Ja juuri tuon takia kannattaa aloitta siitä mihin tarvitaan mahdollisimman pieni oppimäärä jota voidaan sitten kasvattaa pikkuhiljaa eteenpäin jos vielä kiinnostusta löytyy.

Varsinaista mieltymystä ei vielä ole muotoutunut, tarkentunee kunhan pääsee harrastukseen paremmin käsiksi. Kaikenlaiset jouset kiinnostaa ja tiedän että kirjo on yhtä laaja kuin jousiammuntakin vanha.

Aloittelijan kannattaa hankkia yksinkertainen perusjousi. Kuitujousi on sinänsä varma ja helppo valinta, hajoaa lähinnä huonolla tuurilla ja sillä pääsee helposti lajiin sisään. Puujousi vaatii vähän enemmän järkeä käytön suhteen mutta jos se on mitoitettu oikein, niin kestää ja toimii siinä missä kuitujousikin. Jos aikomuksena on, että jousi on sellainen “ammu ja unohda” -mökkilelu, niin sitten kuitujousi. Jos taas ajatuksena ja kiinnostuksen kohteena on jousiammunnan lisäksi perinteiset taidot ja kulttuuri, sekä puujousen tekeminen tulevaisuudessa itse, niin silloin kannattaa tietenkin hankkia puujousi. Kyllä tuolla budjetilla jonkinlainen jousi pitäisi löytyä. Jousen mitoitus tietenkin miehen raavauden mukaan muttä ilmän äijäilyä. Ensijouseksi 35–45 paunaa korkeintaan. Mukavan kevyellä jousella tekniikan oppiminen on helpompaa ja ammuntakin on kivempaa. Jäykän jousen voi hankkia tai tehdä sitten, jos homma iskee kunnolla kipinää ja kroppa kestää.

Nelkyt paunaista ajattelinkin, ei mikään hätä saada tehokkaampaa ennenkuin perusasiat on hallussa. Lähinnä sellaista laaja-alaista harrastusta haluaisin tässä käynnistellä kun nuo akuutit remonttihommat saan alta pois. Tarve käsillä tekemiseen kuitenkin on jossakin mittakaavassa sekä jouset on pikkupojasta asti kiinnostaneet.
Ainiin, ja kiitos tervetulotoivotuksista, Mikkelin suunnalla vaikutan tällä hetkellä, toivottavasti jousistani ei tule yhtä kieroja kuin savolaisista.

Jahas! Täällä on kanssa mikkeliläinen. Multa löytyy kyllä sitten kierojakin…

1 tykkäys

Rouhi Mikkelistä! Minä asun Pertunmaalla noin 60km Mikkelistä,ja täällä voit käydä vaikka testaamassa jousia jos kiinnostaa. On perinteisiä ja nykyaikaisempia ja omatekoisia.

2 tykkäystä

Nonyt! Paikallista tietotaitoakin tuntuu löytyvän. Pistän ehdottomasti korvan taakse ja palaan asiaan.

Minäkin opastan ihan mielelläni. Kaikki jouset on omatekoisia, lyhyemmän puoleisia. Eli itseasiassa tuommoisia 40# @28" ei multa nyt edes löydy.
Lyhäreitä on sitten 30#-85# ja 20-24" vedolla.
Kesällä ajattelin tehdä pidempiä taulujousia, joten voin olla opastamassa siinä ohessa jos sellaisen haluat itsellesi tehdä. Multa löytyy materiaaliakin siihen.

2 tykkäystä

Olihan sulla Jere siellä York roundissa 60+ -paunainen pihlajapitkäjousi. Kuviakin on York round -keskustelussa:

Onko vielä ehjä?

Onhan se ehjä, mutta ei enää kovin mieluisa (jos aikaisemminkaan). Standardit on vuoden takaisesta taas nousseet. On siinä muutamia puristusmurtumia ja hieman löysä peli, vaikka paunoja onkin.
Saattaa multa yksi pidempi syreenijousi löytyä american roundiin, katsotaan.

Olin vanhalla foorumilla joskus yli kymmenen vuotta sitten, josta imin tietoa. Kiinnostuksen herättyä uudelleen eksyinkin tälle uudelle alustalle. Ilahduttavan aktiivisen oloisesti tulee kommentteja.

Silloin oli suomessa jousibuumi ehkä kovimmillaan. Suuria jousikursseja oli turussa ymmärtääkseni. Saarni lastusi…
Täällä on ihan kivasti kävijöitä, aktiivisia kirjoittelijoita tietysti vähemmän. Uudet paremmat alustat (ja puhelimet) on tehneet foorumikirjoittelusta ja kuvien jakamisesta helpompaa, joka on hieno juttu. Foorumi vanhana juttuna pitää pintansa!

Reilun viikon päästä on Turussa yksi kauden tärkeimmistä kisapäivistä - luvassa preeria-ammuntaa, American round ja pituusammuntaa, eli monenlaista jousta on nähtävissä ja varmaan myös kokeiltavissa, sekä tietysti hyvä mahdollisuus tavata paljon (toivottavasti…) alan harrastajia. Turussa on paljon muutakin nähtävää, jos kevätretki Lounais-Suomeen kiinnostaa. Mukaan vain tutustumaan!

1 tykkäys

Turussa tulee ajoittain käytyä sukuloimassa/juoksemassa, pitäis koettaa ajoittaa joskus reissu noihin tapahtumiin. Työ vaan sotkee monesti huvit ja harrasteet.