Jousen mitat

Voisitteko laittaa tähän ketjuun jousien mitat?
Tuomon “Ensimmäinen jousi” jutusta saa mitat pihlajajouseen, mutta entäs muut puulajit?
Eli lapojen leveys ja paksuus? Kahvan leveys ja paksuus? Jousen pituus?

Onko jousella olemassa perus mittoja? Esim. Koivusta tekemällä lapojen tulisi olla 20-50mm leveät ja 10-20mm paksut…

Tämä alentaisi kynnystä aloittaa projekteja ja vähentäisi virheiden kautta tulevaa oppia.

Itse olen juuri tutustumassa tähän taiteen lajiin ja aion osallistua Kuralan kisoihin tänä tai ensi vuonna ja olla podiumilla. :grin:
Toinen koivuaihio on työn alla. Ensimmäinen katkesi tilleröinnissä ennalta arvattavasta kohdasta. Tämä toinenkin olis varmasti katkennut, mutta ajattelin ohentaa lapoja niin paljon, että saan ensimmäisen jousen ammunta kuntoon. Painoista välittämättä. Haluan rauhassa harjoitella kaikkia työvaiheita.

1 tykkäys

Tässä sulle yhden suoran pihlajajousen mitat, jolla on jopa 255m huiskaistu pituutta. 134cm pituutta, kahva 27mm leveä, lavat kahvan juuressa leveimmillään 39mm, puolivälissä lapaa 34mm, josta kapenee tasaisesti kärkiin. Tässä on 8mm leveät nokit, nokkiuran pohjasta 4mm. Joten siinä osviittaa mihin niitä voi keventää.
Kahvassa 17mm paksu, leveimmästä kohdasta 13mm ja puolivälistä lapaa 10mm. Kärjissä 8mm paksuutta.
Kahva kapenee 23cm matkalla tasaisesti, ei mitään jyrkkiä kavennuksia.

Tämä pihlaja on vatsapaahdettu ja pitää refleksiä 2,5cm. Jäykkyyttä on 46 paunaa 24" vedolla.

Nuo mitat voit ottaa ja suhdetta venyttää helpommaksi ensijouseksi. Lisää ensiksi 10cm pituutta (134cm+10cm), ja vaikka 5mm leveysmittoihin, 2mm paksuusmittoihin. Tuolla saat varmaan käypäsen pelin 40-50 paunan hujakoille 24" vedolla.

Jos jousen pituus on 175-180 senttiä niin kahva 10 cm, feidit 5 cm ja tipit pikkurillin leveys eli noin 12 mm. Lavoista tulee sitten niin leveät kuin mitä aihio antaa mahdollisuuksia, minimissään 3,5 senttiä kahvan päässä ja puolenvälin jälkeen lähtee tasaisesti kaventamaan siihen pikkurillin leveyteen. Jos materiaalia on reilusti käytettävissä niin 5,5 senttiä. Jos jousi 165-175 cm niin feidistä voi pikkuisen nipistää, ei senttiä enempää kuitenkaan. Puun tiheys sitten määrittää lapojen paksuudet, tillerihän sen kertoo, mutta jos vaikka 15mm kahvan päässä ja 12mm tipissä ensi alkuun 40-paunaiseen. Jos on kovin pehmeä puulaji, tuomi vaikka, niin paksummaksi pitää jättää tai tekee saranan johonkin kohtaan.

Mun ymmärtääkseni laminaateissa voi ja varmaan pitääkin mitata tarkkaan lapojen leveydet ja paksuudet. Yksipuisissa puulajin yksilöidenkin välillä saattaa kuitenkin olla niin hurjia tiukkuuseroja että homma kosahtaa reisille jos pelkällä mitalla lähtee jousta väsäämään. Esimerkiksi, jos mä lähtisin tekemään Jeren mittojen mukaan pihlajajousta niin pidän todnäköisenä että rusahtaisi jossain vaiheessa. Viimeistään noissa äärimmilleen viritetyissä tipeissä.

Näinhän se on. Tärkein onkin että osaa soveltaa matkanvarrella. Jousi alkaa ottaa settiä niin annetaan periksi eikä jahdata niitä paunoja ja vetopituuksia mitä alunperin asetettiin tavoitteiksi.

Tosiaan, pidempi jousi voi olla alkuun helpompi harjoitella, varsinkin pihlajan kanssa. Ja se unohti sanoa, että koivusta jos teet jousta niin tee siitä LEVEÄ. Leveä ja pitkä. Koivujousi ei voi olla liian leveä. Googleta “pyramid bow”, siitä mallia hakemaan. Veistämällä oppii

Ei se mitään rasahtaisi! Tuossa olis ihan toimiva malli pituusjouseen, tiiä vaikka hujahtaisit 50# luokan kärkeen tuon kopioimalla. :wink:

Kiitoksia tyhjentävistä vastauksista!
Tämä on kyllä kullan arvoinen palsta! Täytyy ens kesänä tulla paikalle kattomaan kisoja, niin näkee livenä millaisia oikeet jouset on… :blush:

1 tykkäys

On vain tuhansia erilaisia mittoja. Ja sitten vielä yksilöllisesti palikan mukaan. Tee jousi jostain muusta kuin koivusta. Esim: tammi, tuomipihlaja, tuomi, saarni, jalava, syreeni, orapihlaja…

Varmasti teenkin seuraavan muusta puusta. Seuraavasta on tarkoitus tehdä oikea jousi kun veistokokeilut on takana.
Senkään takia en ole ekoiksi puiksi ottanut niitä parempia joita tuossa kasvaa, etten pilaisi niitä hölmöillä virheillä.

1 tykkäys

14 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Jousen setti, viruma ja muita termejä

Jousen mitoista vielä, jos tarkoitus on tehdä tavallinen jousi vailla sen kummempaa esikuvaa, niin artikkelin “Ensimmäinen jousi” mitat pätevät karkeasti mille tahansa suomalaisesta metsästä löytyvälle jousipuulle. Aloittelevan tekijän kannattaa tehdä riittävän pitkä jousi, niin, että jousen pituus on noin 2,5 kertaa vetopituus. Sen jälkeen leveyttä niin paljon kuin aihiosta järkevästi irti saa, käytännössä noin 50 millimetriä on järkevä maksi. Sitten veistellään etuprofiili sopivaksi, jonka jälkeen jousta ohennetaan. Karkean työstön voi tehdä noin 25 milliin asti ja sen jälkeen kannattaa jo olla varovainen kirveen kanssa. Sen jälkeen mitat ovat turhia - jousta taivutetaan lattiaa vasten ja poistetaan puuta niin kauan, että aihio taipuu jonkin verran. Sitten vain pitkällä jänteellä tilleröintiä.

Tarkkoja mittoja kannattaa ihmetellä vasta sitten kun tehdään esimerkiksi kopio jostakin olemassa olevasta jousesta. Tai tehdään laminaattijousi mahdollisimman lähelle lopullista jäykkyyttä.

Tähän sopii hyvin jatkoksi menestyneen pituusampujan Steve Gardnerin toteamus Primitive Archer -foorumilla (lihavoinnit minun):

“Over the years my bows keep getting longer, I started off around 62” and now most of mine are at 68". Less prone to set, smoother draws and better performance."

“My limb mass is also getting bigger. I finished one yesterday should have been 21 oz and came in at 24 oz. This is the straight bow I will be shooting at Mojam. I give low set the highest priority and naturally keep the outer limbs pretty thin but not scary thin.”

Lainaukset täältä:
http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/topic,63151.15.html

Toisin sanoen, puujousilla runsas mitoitus on toimiva ja helppo tie hyviin jousiin.

5 tykkäystä

Auttaa asiaaon jos niille antaa maksimi vedon myös.

Niin pitkä veto että alkaa ensimmäiset ritinät ja naksunnat? :smiley:
Yksi naksahdus on vain sisäänajoa… Heh

Sää alat oppiin :heartbeat: