Jänneselystetty isotuomipihlaja

Eipä tuo enää niin pahalta näytäkkään. Hyvin se “imaisi” kiinni. Millonkohan on seuraavan kerroksen vuoro. Olisi loput jänteet revitty valmiiksi.

Edit: lueskelin vanhalta foorumilta mennan “jousen profilointi ja jänneselystys” ketjun läpi kun muistin sen silloin joskus aikoja sitten bonganneeni. Enemmän saan tekstistä irti kun on edes kerran asiaa käytännössä tehnyt ja materiaaliin tutustunut ja luulen että pääsee seuraavan kerroksen kanssa pienemmällä stressillä :sweat_smile:

1 tykkäys

30 g on aika vähän, toinen mokoma lisää. Pieni määrä jänteitä ei vaikuta paljon mitään, eikä ehkäise myötäkäyristymistä. Jänteiden repiminen on ikävää hommaa, mutta ajan kanssa se menee. Vähän päivässä, paljon viikossa.

1 tykkäys

Jännejousta ei ennen jänteiden liimausta tilleröidä noin pitkään vetoon “oikeaoppisesti”, vain varovainen polvitilleri puuta liikoja rasittamatta. Jänteiden toimi jousessa on palauttaa jousi nopeammin ja toisena toimena turvata selkää. Esirasitettu puu muistaa esirasituksen.

Jännejousen puun tulisi olla THE huippupalikka muutenkin. Oksaton, lustorakenne oikea. Paksut lehtipuissa, tiukan ohuet katajassa ja marjakuusessa.

Jänteiden liimauskaavio kun on noin pitkä jousi 150cm.
Kokonaismäärä 75-90 grammaa jousen leveydestä riippuen.
Olen liimannut 85 grammaa 130cm pitkään jouseenkin.

Liimaisin kolmena yhtä suurena kerroksena. Normi päällesaumaus a 5 cm aina.

  1. liimaus. ja odottelua 5-7 pvää.
  2. liimaus ja odottelua 10 pvää
  3. liimaus.

Kuivuvaan jänneselkään ei hipelöidä paljain sormin ja muutenkin pidetään rasva/likavapaana.
hyvä karhennus jänteiden myötäsuuntaan ennen seuraavan kerroksen liimausta sekä n.70 asteisella liimalla tuhti voitelu.

Jousen selkää ei tarvitse raspata. Lievä pituussuuntainen karhennus pitkittäissuuntainen karhennus 40 grit riittää.
Kampaaminen tehdään jänteille märkänä. Valmiille nipulle n 7-10 jännesäiettä.
Nippujen tekeminen ennen liimausta ja vesiliotusta kannattaa. Punnitsen vieläpä kummankin lavan jänteet erikseen valmiiksi, ne niput. Gramman heitto jänteiden määrässä lapojen välillä salittakoon, mutta ei ole suotavaa.

Eikö muka löytynyt kaikki nämä yllä kirjoittamani ohjeet mun jännejousen valmistusohjeista.?
Varmasti löytyi ja tarkemmin kirjattuna.

1 tykkäys

Kiitos Juha, tarkoitus oli tänään vetää toista kerrosta. Pinta ainakin tuntuu olevan jo täysin kova ? Pintaa meinasin hieman tasoittaa ja sitten liimata uutta kerrosta. Mutta joo se kolmas kerros varmaan kannattaa kyllä tehdä, katsotaan miltä se sitten näyttää.

Voihan se olla että haasteellinen on tehdä tälläsestä aihiosta mutta tällä mennään. Siinähän sen sitten näkee miten jousen käy. Kokemusta tarvitaan jokatapauksessa :grin:

2 tykkäystä


Nyt vähän paremmin aseteltuna jänteet.

Huomasin että vedessä huljuttelemalla ja sellaisella nypytyksellä jännenippu suoristuu ja ei jää paljoa kammattavaa. Pahatkin solmut ja sekalaiset syheröt alkaa vedessä huljuttelemalla suoristumaan.

2 tykkäystä

Jep! Syvä vesiallas on tähän täydellinen.

Mä jossakin vaiheessa aloin ahnehtimaan isoja lättyjä kerralla jouseen, mutta siitä tuli vähän vaikeaa. Mutta se korealaisten tyyli ois yksi juttu mikä pitäisi oppia. Että jotenkin geeliytetään ne jänteet isona pöydälle kammattuna lättynä, joka sopivasti pehmennetään ja liimataan sellaisenaan jouseen. Tulee todella siisti jänneselkä ja kuulostaa aika vaivattomalta.

2 tykkäystä

Mä katoin tästä jotain videota just eilen. Jos ymmärsin mitä tarkoitat :smiley: mutta joo, helpommalta tuntuu nyt alkaa jänteitä levittää. Kampasin 35g jänteitä eli pitäisi tän satsin jälkeen olla 60g paikallaan.

2 tykkäystä


Nyt tuli ihan kunnon kerros, meinas olla jo hankala mahduttaa 35g kerralla. Punnitsin jousen nyt kun muistin. Ekalla jänne kerroksella 434,5g. En muistanut punnita ennen ensimmäistä kerrosta.

Het oli mukavempi tehdä kun oli niputettu. Kerkesi vaan nippujen päät kuivahtamaan. Olisi ehkä pitänyt roikottaa narulla niin vesi olisi valunut kärkiä kohden. Mutta ihan kohtuu hyvin ne siihen painu.

Äsken painelin lusikalla ja vedellä kun oli hetken ollut viileässä ja vähän tasoittui pinta. Samalla huomasin että oli ehkä hieman toispuoleisesti toisen lavan keskikohtaan jänteet tullut ladottua. Katsotaan alkaako vetää jännelinjaa pieleen.

Ja ainiin… Kannattaa olla varma että pinnenarun loopit pysyy nokeissaan. Kiristäessä ekaa kertaa niin toinen looppi karkasi ja kalttasi 5 sentin matkalta jänteet pois. Ladoin liimalla takaisin, herran haltuun :pray:

4 tykkäystä

Nyt näyttää hyvältä kun on slaissit muovin päällä valmiina ojossa. Just noin. Sitten liimaan upoksiin puol minsaa, pidän siitä nipusta kiinni koko ajan ja sit valutan liiat liimat veke ja jouseen.
Liimausvalmisteluineen yhden kerroksen liimaa reilussa tunnissa.

Olen tehnyt tuon sileällä metallilla/puu/luupalalla painelun n. 6-8 tuntia liimauksen jälkeen. Jos liimannut illalla, niin olen herännyt yöllä painelemaan ne tuohon tiettyyn aikaan. Kastan paineluluun tms veteen ja painelen. Parantaa/tiukentaa pinta kummasti.

Pinnenaru kiinni koko ajan tietty.

1 tykkäys

Tälläistä sivuttaista repeilyä muodostui jänneselkään. Onkohan mikä syynä ja onko merkitystä toiminnalle.

Kannattaako pinnenarua kiristää kuinka paljon. Olen nyt yhden kierroksen tolla kapulalla kiristänyt kun se tuntui löysältä.

Niin pitkä aika siitä kun tuommoisia halkeamia sain… Mutta muistelisin että liian ohkanen liima tekee tuota. Tai kosteusprosessi koko jännelätyssä (puristitko enimmät kosteudet jänteistä ennen dippausta).
Varmaan myös vaikuttaa mikäli et ole saanut suoraan aseteltua jänteitä jouseen.
Ja vielä se että kuinka nopeasti kuivatit, kerkesikö selkä geeliytyä hyvin?
Kun jännetyö on tehty, olisi paras laittaa jousi heti viileään geeliytymään. Sitten pinnelanka ja sitten kuivamaan huoneenlämpöön. En tajunnut mainita tästä, mutta vuorokauden sisään en laittaisi mihinkään 25 astetta lämpimämpään tilaan kuivamaan. Voi nopeuttaa, mutta voi käydä myös juuri noin että jänteet lähtee elämään selässä.
Ja jossakin mainitsin… ohkaset kerrokset on helpompia hallita.

Käytännössähän tuossa tapahtuu se että pinta kuivaa ja lähtee kipristymään kun se selkä on alta vielä märkä.

Okei, no se on varmasti sitten siinä että tää oli liian kuivassa. Meillä on sisällä 20-23 riippuen miten olen uunia lämmittänyt ja ilma nyt jossain 40-45… Perhana. Vietävä pajalle viileeseen äkkiä, jos siitä enää mitään hyötyä on.

Edit pari tuntia ulkona kunnes geeliytyi. Sitten sisälle…

Ei hyödytä mitään enää. Mutt voi nuo raot täyttää liimalla/jänteillä. Ampuuhan se vielä.

No tätä jo meinasinkin että kaipa tuo on tuollein korjattavissa. Ainakin esteettisesti

Sehän vois olla että se kolmas jänteiden liimaus kerros on että täyttää nuo raot ja silottelee sillä. Sittenhän sen näkee kun alkaa availemaan :laughing:

Jänneniput oli tosi kuivia kun aloin uittaa liimassa sillä olivat olleet hyvän tovin tuossa muovilla. Liima oli paksua. Ihan sellasta tukevaa, mutta siveltävää.

Liimasin eilen illalla hyvin vähäiseksi määrän, oikeastaan vain korjatakseni repeilleen jänneselän. Nyt selässä on yhteensä noin 65-70g jännettä.
Oli yön ulkona kuivumassa ja nostin viileään verstaalle sen nyt. 24h ei ainakaan ilmennyt enää repeilyä ja selkä näyttää ihan kivalta. Nyt ootellaan rauhassa.

Reflexiä on nyt jo aika paljon… saattaa olla että liikaakin. Noin 20 senttiä :sweat_smile: pääsee isotuomipihlaja testiin

1 tykkäys



Saapas nähdä onko tulevaisuutta. Reflexiä selästä pinnejänteelle 19cm…

Kiristin nyt vielä kerran ja jos sitä jokusen päivää odottelee ennenkö alkaa aukomaan.

Onko aukomisessa mitään nippeli juttua mikä on hyvä tietää ? Vai onko se siinä että rauhallisesti alkaa aukomaan.
Suunnittelin laittaa kahvasta tilleripuuhun puristimella ja alan pitkällä jänteellä vetämään ja sitten kun on päästy n. Jännelinjaan niin laitan käsipelillä jänteelle. Jos menee/kestää :smiley:

Tietysti tilleriä seuraillen

3 tykkäystä

Ei siinä mitään kummempaa ole. Tuo kuivumisrefleksi on lähes kokonaan semmoista joka lähtee kyllä pois. Mitä todennäköisimmin pysyy se profiili mikä oli juuri ennen jänteiden liimaamista + että saat vähän pidemmän vedon isommilla paunoilla irti.
Mutta rauhassa vaan. Jänneselkäistä jousta on ihan hyvä idea tilleröidä rauhassa, se ottaa muutokset vähän hitaammin. Ja jos tänään rasitat jotakin kohtaa paljon, ajattelet että nyt se on pysyvästi heikko, voit yllättyä kun huomenna se on kerännyt voimiaan takasin. Jänne palautuu. Jolloin ei kannata älyttömän hätäisiä kevennyksiä tehdä, vaan vähän kerrallaan.
Mutta sitten kun tuohon on tuntuma, en nää mitään syytä miksi ei voisi jännejousta yhdessä illassa tilleröidä. Sama kuin sarvijousen kanssa.

1 tykkäys

Nyt se oli jänteellä… Saranan alut kummassakin lavassa ja muutenkin on vempula. Täytyy siklailla muualta ihan urakalla. Liekö liian vähän jänteitä noissa kohdissa ?

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Jousenrakentamisesta ja vähän muustakin

No kesken en tätä juttua jätä niin tässäpä kuva pienen siklailun jälkeen. Aika napakan tuntuinen on jännejousi tälleen ensikertalaiselle vaikka paunoja ei varmaan paljoa yli 50 ole. Eiköhän tästä kuitenkin jousi tule, jänne linja on hyvä ja reflexiä pitää yli 10 senttiä jänteeltä oton jälkeen.

6 tykkäystä