Itäinen tikari

Uusi tikari projekti. Laitoin leukun terän lihoiksi, ja muotoilin siitä tällaisen. Jtn Ottomaani, persia, Mughal kaltaista hakusessa.


$_1 $_1-2

6 tykkäystä

Työstö jatkuu. En ole varma hionko lopullisen selkeän pinnan ennen vai jälkeen karkaisun. Mikke, Taihki?
(Joku avulias moderaattori saa halutessaan siirtää nämä uuden tikariprojektin jutut uuteen lankaan, “Itäinen tikari” :relieved:

Älä hemmetissä karkaise uudestaan terää jos tuo on jo lämpökäsitelty aikaisemmin ja jos tarkoituksena on vaan hioa - hiot vaan niin että mielellään yli 100:n C ei ylity lämpötila.

Eli jos olen ymmärtänyt oikein niin et ole tehnyt terälle mitään lämpökäsittelyä vaan vain hionut sen muodon uusiksi? Jos näin niin siinähän se. Useimmat isot leukut on päästetty hieman pehmeiksi koska ne ovat lyömätyökaluja. Eli jos haluat kovemman niin uusi karkaisu ja päästö vähän matalammassa lämpötilassa kuin alkuperäinen. Tähän kyllä tarvitaan tieto materiaalista.

Normalisointi on tarpeen jos kappalessa on erilaisia lämpökäsittely- ja muokkaustiloja nythän oletan terän olevan alkuperäisen päästön jäljiltä. Normalisointi myös tasaa raekokoa jos on jossain väiheessa pääsyt kasvamaan esim. ylilämmityksen seurauksena.

2 tykkäystä

Joo oletan että se on alkuperäisen päästön jäljiltä. Smirgelöin muodon ja terän väri ei muuttunut, paitsi puolen millin matkan kellertäväksi ihan kärjestä. Terä kyllä tuntui työstäessä aavistuksen pehmeähköltä. On varmaan päästetty juuri hieman pehmeämmäksi. En toki tiedä terän historiaa, tai koostumusta, sain sen Mennalta(!), tosin varmaan vaan odottanut käyttämättömänä alkuperäiskunnossa.

Jos smirgelöinti ei tuottanut vahinkoa, ja ei ole syytä karkaista, niin hyvä sitten. Saatan normalisoida ja karkaista siitä huolimatta koska se on mielenkiintoista ja siitä saa harjoitusta :grin: Kiitoksia tiedoista.

Harjoittelusta harvoin on vahinkoa. paitsi joskus. :grin: Tuo lievä päästövärin ilmaantuminen viittaisi siihen, että on alkuperäisessä tilassa.

Aika hyvä perusoletus materiaalista noissa on se n. 0.6-0.8 hiiltä ja niukka seostus.

1 tykkäys

Teräksen karkaisu perustuu faasimuutokseen austeniitista martensiitiksi jolloin lähtömateriaali olisi AINA hyvä tietää mutta tässä tapauksessa jos tekee “mututuntumalla”, niin vähintään tuollainen “light cherry” toimii. Kaikki tuon alle tässä tapauksessa ei enää karkene. Katso karkaisulämpötila joko magneetilla tai vaihtoehtoisesti pimeässä tilassa. Päästö 180 C puoli tuntia riittää.

steel_hardening_colour_chart

Se on meikän vanha leuku johon jäi ikuinen kahvaprojekti roikkumaan. Joel hoitaa homman kuntoon.

1 tykkäys