Galluppi - Kuinka monta jousta teet vuodessa

Perinnejousiharrastaja ei pärjää yhdellä jousella, ei edes kahdella, eikä välttämättä kymmenelläkään. Jousia pitää tehdä jatkuvasti uusia, joskin joillakin jatkuvasti tarkoittaa vuosittain tai harvemminkin ja joillakin joka kisaan uusi jousi. Toki vuotuinen jousisaldo vaihtelee mutta arvioi keskimääräinen saanto - kuinka monta ammuntakuntoista jousta teet vuodessa?

Oma saldo viime vuosina on ollut noin 10-15 jousta, osa täysin valmiita, osa taas tilleröityjä nopeita ja viimeistelemättömiä tekeleitä. Tällä hetkellä vähäisestä vapaa-ajasta yli puolet menee ammuntaan ja muihin sekalaisiin jousijuttuihin. Mutta kyllä jousia olisi kiva tehdä enemmänkin, suunnitelmia on ainakin paljon!


 • En tee edes vuosittain uutta jousta…
 • Teen keskimäärin alle 1 jousen vuodessa.
 • Teen keskimäärin 1-2 jousta vuodessa.
 • Teen keskimäärin 3-5 jousta vuodessa.
 • Teen keskimäärin 6-10 jousta vuodessa.
 • Teen keskimäärin 11-20 jousta vuodessa.
 • Teen paljon, 20-50 jousta vuodessa.
 • Teen jatkuvasti, vähintään viikoittain uuden jousen…

0 äänestäjää

Niinhän se on, että kun omat harrastusvehkeet on mahdollista itse rakentaa, innostuu aivan täysin…
Siksi tuleekin aika paljon jousia tehtyä, jos aikaa löytyy. Koko ajan lisää ja laidasta laitaan, mutta enimmäkseen lyhytjousia ja itse kaatamista puista kaikki. Noin 6-10kpl vuodessa, arvioisin.

Piti korjata, kun tuossa tuli laskeskeltua että 17 jousta tein viime vuonna :open_mouth:.
Monethan näistä viimeistelemättä ja sen kummemmin ampumatta. Mutta kaikista oppi jotain ja parannettavaa jäi… Pitää tehdä parempia ja parempia! Onhan se kivaa se veistely.

Nyt kun vuosi on vasta alkanut niin voin yrittää pitää jonkin laista kirjaa siitä kuinka paljontulee veisteltyä.
Tähän mennessä kolme on jo lähtenyt uusille omistajille sekä neljä uutta leikattu muotoon. Välissä on tullut jo muutamaan muuhunkin koskettua.

Mulla tuli viime vuonna 11 jousta. Uudenvuodenlupaus oli 10 väh. 40 lbs jousta. Kiikun kaakun:

 1. Tammilistajousi “Rumilus”, 175cm pitkä, 48 paunaa, juuttisäkkiselkä. Ensimmäinen kunnolla ammuntakelpoinen jousi. Kesti noin 1500 laakia kunnes räsähti.

 2. Tammilistajousi “Nahkamies”. 180cm, 50lbs. Nahkatakista leikattu nahkaselkä ei kestänyt ollenkaan rasitusta, hajosi noin 200 laakin jälkeen.

 3. Tammilistajousi “Nahkatakkinen tyttö”. 150cm, 30lbs. Tytölle tein samanaikaisesti edellisen kanssa. Huonompi puu, hajosi jo tillerissä.

 4. Luumujousi “Pelastus”. 163cm 45lbs. Pelastettu nuotiosta, toinen lapa vähän kärventynyt mutta sanoisin että paras jouseni toistaiseksi. Pehmeäheittoinen, kumimainen. Ekat perinnejousikisat ammuin tällä, sija 10/18. Hajosi kun yritin vetää 26" vetopituudelle tehtyä jousta 28". Omaa tyhmyyttä siis. 2000+ laakia.

 5. Tuomijousi. 170cm, alle 20lbs. Tein juhannuspäivänä reilu tunnissa, hätäilin ja ohensin toisen lavan liian ohueksi. On vieläkin ammuntakelpoinen mutta heikkotehoinen.

 6. Vaahterajousi. 158cm, 40lbs. Möllegabet, mallia kivikautinen. Kesti vajaat 100 laakia. Herätti aina huomiota kun meni kentälle ampumaan.

 7. Pihlajajousi. 170cm, 40lbs. Selkä räsähti tillerissä, muutama laaki.

 8. Jalava ELB. 180cm, 35lbs. Tein liian ohuen, nitkahti täydestä vedosta ja jänne irroitti säleen toisesta lavasta. Vielä ehkä korjattavissa epoksilla.

 9. Jalavaflatbow. “Tykki”. 180cm, 57lbs. Nopeaheittoinen ja raaka olkapäälle. Tällä ammuttu Taka-Hikiän perinnejousikisat, sija 11/27. Hyvä jousi mutta vaatinee jäykemmät nuolet toimiakseen kunnolla.

 10. Tammilautajousi 175cm, 35 lbs@24" ja 43 lbs@26". Selässä juuttisäkkiä puuta vasten ja sen päällä pellavakangasta. Juuttisäkki on rouhean rumannäköistä ja tämä meni siskolle 50-vuotislahjaksi. Oikein mukava jousi.

 11. Tammilautajousi 170cm, 48lbs@26". Selkä 2 x juuttisäkkiä + pellavakangas. Tein samanaikaisesti edellisen kanssa plan b:nä jos tuo toinen olisi rusahtanut. Syykulku poikittainen ja äärimmäisen tiheää puuta. Tummempaa kuin edellinen ja haisee 10 x tymäkämmältä kuin edellinen, melkein pahalta. Melkein. Oisko tyvipuuta, en tiedä. Tällä ammun hallilla, ainakin siihen asti kun saan uudet nuolet jalavaan.

1 tykkäys

Ajattelin täysin samaa, tuo on ihan kiva statistiikka. Sitten voi katsoa ja verrata että ahaa, näillä mitoilla sitä tulikin tehtyä hyvä (tai HUONO! :smiley: )jousi siitä ja siitä puulajista.

edit: Heikillä onkin hieno lista siinä!

3 -5 on aika lähellä totuutta. Saattaa tulla liki 10 jos lasketaan lastenjouset mukaan. Ne eivät ole ehkä ihan niin huoliteltuja loppuilmeeltään, mutta toimivia ja parempia kuin jouseni joita minulla oli lapsena. Niitä on kiva viedä tuliaisiksi synttäri-, nimpparilahjaksi. Jousi saa aina tenhoa lapsiin…

Hieno lista. Tammilista. Hehhehheh… :joy:

Vasta ensimmäinen vuosi meneillään, mutta valmiita jousia syntynyt kaksi, kolmas juuri aluillaan. Keskeneräisiä tai epäonnistuneita yhtä paljon.