Flagella nuolivarret

Ostin pienen tukkuerän tämmöisiä nuolivarsia:

Ja vaikuttaapa mukavalta diililtä, 0,47 senttiä varsi. Ehkä snadisti enemmän syyt juoksee ulos kun normivarsissa.
Mutta kun 300kpl otti, saa noista jos jonkinlaiset sarjat aikaseksi. Spinet oli varsin maltillisia - ehkä ihan hyvä juttu? 100kpl kerkesin spinettää ja 37-60# maastoon jäi.
Pinta ei ole yhtään niin rosoinen kun Tuomon puheista ensin päättelin. Pari sipaisua 240gritillä niin se on siinä. Eli 5 sekunnin työ.

Mun käyttöön todella passeleita, koska spinetän, punnitsen ja lajittelen aina varret kuitenkin. Samoin taperoin/barreloin, joten hionta tulee eteen anyways.

On siinä sitten varsia… Niin ja varmaan liikenee eteenpäinkin tästä jos on kiinnostusta jollakin 11/32 mäntykepille.

1 tykkäys

Ehkä terät on teroitettu? Mutta onpas notkeita varsia! 11/32"-koossa alle 50 paunaa on jo harvinainen saati sitten alle 40 paunaa.

Oho joo, muistelin vähän väärin.
Haarukka on n. 37-60 paunaa. Oli siellä muutama 30 paunainen, mutta ne menee varmaan hylkyyn.

Oon millimittailja, käännän sitten taulukossa paunoiksi. Muuten tönärillä mitatessa huomasi taas, että voi mitata tarkasti oli varsi sitten hieman vino tai suora. Koska “nollaus” tulee tehtyä joka varrelle. Itseasiassa liikuttamalla tönäriä, suht nopea prosessi. Ehkä 45min kun spinettää 100kpl. Sisältäen merkkaamiset tietty.

Hetkinen, mitäs tämä tarkoittaa käytännössä? Jos nuolivarsi on epäsuora, niin sen jäykkyyslukema on eri kuin suoristettuna.

1 tykkäys

Olen huomannut samaa omia varsia mittaillessa että jäykkyys muuttuu. Vielä kun alkaa vartta kääntämään 180 astetta puntarissa niin on kierolla varrella enemmänkin heittoa

Voi perkele on tuolla nyt kyllä oikeesti löysiä varsia suuri osa. 8,0-8,3mm paksuisia. Se selittää spinen mataluuden. Että semmosta 11/32 vartta!

Varmaan 100kpl 40# maastossa. Mutta nyt kun on jo tussilla merkattu varsia niin Nyströmin piikkinhän tämä menee… Vai meneekö, pitää vähän uhota flagellan suuntaan.

On siellä yli 50# varsia, mutta jopas sattu että “spinettämättömät varret” sattuikin olemaan lähes poikkeuksetta vajaa paksuisia.
Ehkä nää käyttöön menee, mutta ei 8,7mm vartta ole nähnykään.

Nuolikeppien taipumaerot 900 gramman puntilla ovat tosiaan niin millipeliä, että mikään käyryys kepissä sotkee lukemat tyyten.

Tarkastelin nyt tätä pari kertaa ja sain korkeintaan puolen paunan eroja spinessä.

a) vino nuoli, mutta spinetetään niin että tulee absoluuttinen taipumamäärä (tönäri työnnetään varteen kiinni, jonka jälkeen punnus)
b) oikaistaan äskeinen mitattu nuoli ja spinetetään samalla tavalla

Lopputuloksena eroa millin sadasosa tai kaksi. Eli korkeintaan puoli paunaa jäykkyyseroa. Ehkä voisin opettaa teidät spinettämään. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ymmärrän hyvin että joillain kaupallisella spinetesterillä tai itse tehdyllä neulatesterillä myötäkäyrä nuoli antaa ihan väärän lukeman. Mutta ei tönärimittauksella kun otetaan oikea taipuma.
Tämä helpottaa kummasti, kun lajitteluvaiheessa ei tarvitse tehdä lisätyöstöä (oikomista).

Nuolitilauksesta sen verran että juu, 5/16 vartta tuli. Enimmäkseen 35-60 paunan välillä, mutta jokunen 50kpl on lasten varsiksi menevää.
Valitettuani tästä, vastasivat nopeasti ja tarjoutuivat lähettämään vielä ylimääräisen 100kpl (11/32 varsia) joihin sanoin tiukasti että niiden pitää muuten sitten olla piru oikeaa kamaa. :smiley: Kohta tarvii näemmä oman huoneen jo näiden kaikkien varsien varastointiin…

Mutta kuten tuonne linkkiosioon laitoin, meni turkkilaisten nuolet aika pienillä varsilla. Linkissä myös museovarsi eroteltuna mitoiksi, kertaakaan paksuus ei ylitä 8mm. Ottoman Turkish War arrow replicas

No nyt ymmärsin, ja toimiihan tuo tietenkin noin. Ihan näppärää. Mutta pitäähän nuoli joka tapauksessa oikoa jossakin vaiheessa.

Laitahan vielä kuva tuosta mittaussysteemistäsi.