FFAA:lla uusi luokka


#1

FFAA hallitus on perustanut uuden kansallinen kilpailuluokan

Traditional Horsebow (TH)

 • Jousen tulee olla klassinen vastakaari hevosjousi, joka voi olla mistä tahansa materiaalista valmistettu yksiosainen jousi.

 • Jousessa ei saa olla ikkunaleikkausta tai nuolihyllyä.

 • Nuoli tulee ampua kädeltä (peukalon tai etusormen päältä). Suojaksi kulumista vastaan, jousen keskiosaa vasten saa olla ohut levy nahkaa, huopaa, mattoa tai karvaa.

 • Jousessa, nuolissa,jänteessä tai varusteissa ei saa olla tähtäämiseen käytettävissä olevia tähtäimiä, merkkauksia tai merkkejä. Jos tämmöisiä merkkauksia on jousen keskiosassa tai ylälavassa, tulee selkämys peittää koko pituudeltaan teipillä.

 • Mitkään jouseen tehtävät lisäykset, joiden tarkoituksena on jousen vakaaminen, tasaaminen, vetojäykkyyden vähentäminen, tähtääminen ja/tai vetopituuden merkkaaminen, eivät ole sallittuja.

 • Jänteellä on sallittu vain yksi nokinpaikka, joka voi olla merkittynä yhdellä tai kahdella nokinpaikanmerkillä. Pallonokkien tai vastaavien tapauksessa sallitaan vain yksi nokinpaikanmerkki.

 • Nuolien on keskenään oltava samannäköisiä ja -laisia eli niiden tulee olla yhdenmukaisia pituudeltaan, sulitukseltaan ja kärjiltään. Nuolet voivat olla hiilikuitua, alumiinia tai puuta, sulitettuja luonnonsulilla tai muovisulilla. Nuolessa ei saa olla merkkauksia joita voisi käyttää apuna tähtäämisessä. Nokkien materiaali on vapaa ja minkä painoista kärkeä tahansa voidaan käyttää. Myönnytyksiä tehdään kulumisen suhteen.

 • Jousen ampumisessa voi käyttää mitä tahansa sormiotetta (esim. peukkuveto, välimerenote). Hanska, sormiläppä tai teipit ovat sallittuja.

 • Stringwalking ei ole sallittua.

 • Jousen jänne saa olla nykyaikaista materiaalia.

 • Lisävarusteet, kuten kudotut nokinpaikkamerkit ja peukalorenkaat ovat sallittuja.

Kilpailuluokat:

Aikuiset /veteraanit (55+ ikävuotta) miehet ja naiset

Nuoret miehet ja naiset (17-18v)

Juniorit pojat ja tytöt (13-16v)

Minijuniorit pojat ja tytöt (alle 13v)

Ampumamatkat:

Sisäkaudella normaalit matkat

Ulkokaudella maksimimatka on 50 yrd (ns. juniorimatkat)

Aikuiset/ veteraanit/ ja nuoret ampuvat samoilta matkoilta. Minijuniorit ampuvat samoilta matkoilta kuin muiden jousityyppien miniluokissa.


#2

Lähteekös kukaan kisaamaan…? Maasto-SM heinäkuun 20. nurkilla…


#3

No nyt on tullut täydennystä kisakalenteriin. Minä olen lähdössä.


#4

Hieno homma! Mutta mikä on pallonokki?


#5

Pallonokista ei minullakaan hajua…


#6

Kuin myös…


#7

Se on modernia hömpötystä, käytössä ennemminkin taljapuolella ja laukaisulaitteilla, enkä ymmärrä, miksi on tuossa yhteydessä edes mainittu. Pallonokki on hyvin kankea käännös valmistajan tuotenimestä, ei sillä ole mitään tekemistä pallon kanssa.


#8

Mihinköhän sitä olisi itse ajautunut jos tuo sarja olisi ollut olemassa 15v sitten? Nyt on sitten sarja kaikille niille jotka on ostanut unkarilaisen lasikuitujousen. Ne jotka kisaa tosissaan käyttää tietysti myös hiilikuitunuolia.

On se tietysti paljon mielekkäämpää ampua tuossa omassa sarjassa eikä bowhunting luokassa jossa unkarilaisjousi on paljon huonompi kuin irtolapainen recurvi.


#9

Tässä on vaan se ongelma, että IFAA:ssa on luokkia jo nyt tolkuttoman paljon. Ja lisää taitaa olla tulossa tulevaisuudessa. Muistaakseni muutama vuosi sitten jossain sääntöesityksessä oli jopa Historical bow -luokan jako kahtia. Onneksi ei toteutunut. Toisaalta, onhan tässä sekin puoli, että kun on jokaiselle jotakin, niin säilyy myös jousiammunnan monipuolisuus, joka on rikkautta. Ei kaikkien todellakaan tarvitse paukuttaa taljalla tai tähtäinjousella, vaan valinnanvaraa on vaikka kuinka paljon. Toki itsekseen voi ampua millä tahansa mutta jos kyseessä on ison liiton säännöissä määritelty kilpailuluokka, niin se tuo arvostusta ihan eri tavalla.

FFAA:n maasto-SM houkutteli ja vähän kutittelee taas osallistua ulkokisoihin, pitkän tauon jälkeen. Harmi vain, että juuri tuona lauantaina palataan mökkireissulta. Ja eläinkuva-SM on viikon työmatkan jälkeisenä päivänä, just ehtisi vähän aikaa nukkumaan. Eli ei onnistu sekään.


#10

Tuollainen vimputin, enpä ole moista nähnyt! :open_mouth:


#11

Kiitos Juri - tuo olikin hieman erilainen, mitä minä ajattelin. Tuohan on toki sormiampujille sopiva.


#12

Olen samaa mieltä siitä että sarjoja on ihan liikaa. Ja kyllähän ne keksi pari vuotta sitten traditional recurve sarjan. Nääkin joutui ampumaan hunting bow sarjassa tai modernien recurvien kanssa samassa sarjassa sitä ennen.

Toivottavasti noilla saadaan lisää ampujia eikä niin että kohta jokaisella ampujalla on oma sarja.


#13

Taitaa kohdallani käydä niin, jos unkarilaisella lähden kisaamaan, niin luokka on edelleen HB. Heppajousilla taitaa nykyisellän olla vähemmän miehiä harrastajaporukoissa, ellei sitten nyt tältä foorumilta ala käppyräjousimiehillä kilpailuvietti herätä. Ampumamatkatkin olisivat vähemmän haasteellisia muihin luokkiin verrattuna.


#14

Multakin löytyy yksi vaadittava lelu. Noilla lyhyemmillä matkoilla sen kanssa voisi olla hauskaa. Katotaan lähempänä kisaa…


#15

Maasto-SM-kisaa aikaistettu viikolla, nyt siis 13.7. nurkilla kaksi päivää. Myös syyskuun kisa-aika muuttunut.