FFAA:lla uusi luokka

FFAA hallitus on perustanut uuden kansallinen kilpailuluokan

Traditional Horsebow (TH)

  • Jousen tulee olla klassinen vastakaari hevosjousi, joka voi olla mistä tahansa materiaalista valmistettu yksiosainen jousi.

  • Jousessa ei saa olla ikkunaleikkausta tai nuolihyllyä.

  • Nuoli tulee ampua kädeltä (peukalon tai etusormen päältä). Suojaksi kulumista vastaan, jousen keskiosaa vasten saa olla ohut levy nahkaa, huopaa, mattoa tai karvaa.

  • Jousessa, nuolissa,jänteessä tai varusteissa ei saa olla tähtäämiseen käytettävissä olevia tähtäimiä, merkkauksia tai merkkejä. Jos tämmöisiä merkkauksia on jousen keskiosassa tai ylälavassa, tulee selkämys peittää koko pituudeltaan teipillä.

  • Mitkään jouseen tehtävät lisäykset, joiden tarkoituksena on jousen vakaaminen, tasaaminen, vetojäykkyyden vähentäminen, tähtääminen ja/tai vetopituuden merkkaaminen, eivät ole sallittuja.

  • Jänteellä on sallittu vain yksi nokinpaikka, joka voi olla merkittynä yhdellä tai kahdella nokinpaikanmerkillä. Pallonokkien tai vastaavien tapauksessa sallitaan vain yksi nokinpaikanmerkki.

  • Nuolien on keskenään oltava samannäköisiä ja -laisia eli niiden tulee olla yhdenmukaisia pituudeltaan, sulitukseltaan ja kärjiltään. Nuolet voivat olla hiilikuitua, alumiinia tai puuta, sulitettuja luonnonsulilla tai muovisulilla. Nuolessa ei saa olla merkkauksia joita voisi käyttää apuna tähtäämisessä. Nokkien materiaali on vapaa ja minkä painoista kärkeä tahansa voidaan käyttää. Myönnytyksiä tehdään kulumisen suhteen.

  • Jousen ampumisessa voi käyttää mitä tahansa sormiotetta (esim. peukkuveto, välimerenote). Hanska, sormiläppä tai teipit ovat sallittuja.

  • Stringwalking ei ole sallittua.

  • Jousen jänne saa olla nykyaikaista materiaalia.

  • Lisävarusteet, kuten kudotut nokinpaikkamerkit ja peukalorenkaat ovat sallittuja.

Kilpailuluokat:

Aikuiset /veteraanit (55+ ikävuotta) miehet ja naiset

Nuoret miehet ja naiset (17-18v)

Juniorit pojat ja tytöt (13-16v)

Minijuniorit pojat ja tytöt (alle 13v)

Ampumamatkat:

Sisäkaudella normaalit matkat

Ulkokaudella maksimimatka on 50 yrd (ns. juniorimatkat)

Aikuiset/ veteraanit/ ja nuoret ampuvat samoilta matkoilta. Minijuniorit ampuvat samoilta matkoilta kuin muiden jousityyppien miniluokissa.

Lähteekös kukaan kisaamaan…? Maasto-SM heinäkuun 20. nurkilla…

No nyt on tullut täydennystä kisakalenteriin. Minä olen lähdössä.

Hieno homma! Mutta mikä on pallonokki?

Pallonokista ei minullakaan hajua…

Kuin myös…

Se on modernia hömpötystä, käytössä ennemminkin taljapuolella ja laukaisulaitteilla, enkä ymmärrä, miksi on tuossa yhteydessä edes mainittu. Pallonokki on hyvin kankea käännös valmistajan tuotenimestä, ei sillä ole mitään tekemistä pallon kanssa.

1 tykkäys

Mihinköhän sitä olisi itse ajautunut jos tuo sarja olisi ollut olemassa 15v sitten? Nyt on sitten sarja kaikille niille jotka on ostanut unkarilaisen lasikuitujousen. Ne jotka kisaa tosissaan käyttää tietysti myös hiilikuitunuolia.

On se tietysti paljon mielekkäämpää ampua tuossa omassa sarjassa eikä bowhunting luokassa jossa unkarilaisjousi on paljon huonompi kuin irtolapainen recurvi.

Tässä on vaan se ongelma, että IFAA:ssa on luokkia jo nyt tolkuttoman paljon. Ja lisää taitaa olla tulossa tulevaisuudessa. Muistaakseni muutama vuosi sitten jossain sääntöesityksessä oli jopa Historical bow -luokan jako kahtia. Onneksi ei toteutunut. Toisaalta, onhan tässä sekin puoli, että kun on jokaiselle jotakin, niin säilyy myös jousiammunnan monipuolisuus, joka on rikkautta. Ei kaikkien todellakaan tarvitse paukuttaa taljalla tai tähtäinjousella, vaan valinnanvaraa on vaikka kuinka paljon. Toki itsekseen voi ampua millä tahansa mutta jos kyseessä on ison liiton säännöissä määritelty kilpailuluokka, niin se tuo arvostusta ihan eri tavalla.

FFAA:n maasto-SM houkutteli ja vähän kutittelee taas osallistua ulkokisoihin, pitkän tauon jälkeen. Harmi vain, että juuri tuona lauantaina palataan mökkireissulta. Ja eläinkuva-SM on viikon työmatkan jälkeisenä päivänä, just ehtisi vähän aikaa nukkumaan. Eli ei onnistu sekään.

Tuollainen vimputin, enpä ole moista nähnyt! :open_mouth:

Kiitos Juri - tuo olikin hieman erilainen, mitä minä ajattelin. Tuohan on toki sormiampujille sopiva.

Olen samaa mieltä siitä että sarjoja on ihan liikaa. Ja kyllähän ne keksi pari vuotta sitten traditional recurve sarjan. Nääkin joutui ampumaan hunting bow sarjassa tai modernien recurvien kanssa samassa sarjassa sitä ennen.

Toivottavasti noilla saadaan lisää ampujia eikä niin että kohta jokaisella ampujalla on oma sarja.

Taitaa kohdallani käydä niin, jos unkarilaisella lähden kisaamaan, niin luokka on edelleen HB. Heppajousilla taitaa nykyisellän olla vähemmän miehiä harrastajaporukoissa, ellei sitten nyt tältä foorumilta ala käppyräjousimiehillä kilpailuvietti herätä. Ampumamatkatkin olisivat vähemmän haasteellisia muihin luokkiin verrattuna.

Multakin löytyy yksi vaadittava lelu. Noilla lyhyemmillä matkoilla sen kanssa voisi olla hauskaa. Katotaan lähempänä kisaa…

Maasto-SM-kisaa aikaistettu viikolla, nyt siis 13.7. nurkilla kaksi päivää. Myös syyskuun kisa-aika muuttunut.

Ammuin nyt toisen kerran tämmöisellä “klassisella vastakaari hevosjousella” FFAA kisoissa, kuitenkin HB luokassa. Viimein ihan vielä peukkuvedolla.
Tuli siinä puhetta sitten kahden leidin kanssa jotka siinä naisten TH luokassa ampuu, kun lohkaisin että miesten TH sarjassa olisi ollut varma kulta. Tuli aika kovasti noottia heti että miksi en mennyt AMTH sarjaan, eihän muuten siellä jatkossakaan ketään ole. Silloin vieläpä olisi päässyt ampumaan lähemmiltä juniori-paaluilta, eli max 50y, kun normaalisti ammutaan 60 jaardiltakin.

Törmäsin tähän ketjuun kun hämärästi muistin olleen tuore keksintö tämä. Alkaa vaikuttaa siltä että koko sarjaa tehdessä ei ehkä ole ymmärretty mitä lyhyet vastakaarijouset ennen ovat olleet. Turkkilaiset harjoitteli 165 metrin tauluun, korealaiset vielä nykyäänkin 140 metrin tauluun. Ja ne kevyet nuolet todellakin lähtee tuommoisesta korkean hyötysuhteen jousesta iloisesti pidempiä matkoja silmällä pitäen. On lentänyt jo viimeiset muutama tuhat vuotta, niin tänäkin päivänä.

Myöskin sarjan materiaali/muotosäännöt on sitten vähän mitä on…

Summa summarum:

  • lyhyt jousi vastakäyrillä kärjillä
  • saa olla pistoolikahva
  • saa olla lasikuitujousi
  • saa olla hiilarinuolet ja muovisulat
  • joutuu ampumaan max 50y paaluilta

Eeeei taida kiinnostaa osallistua noilla säännöillä. Mun mielestä materiaalijako on jees, eli HB sarjassa puu tai muu autenttinen matsku. Onhan tuo ammunta ihan erilaista noilla välineillä (puujousi vs komposiitti) ja peukkurenkaalla. Mutta paha sanoa suuntaan tai toiseen, onko lopulta etua jommasta kummasta tyylistä.

2 tykkäystä

Mä ammuin tuossa sarjassa kaksi vuotta sitten yhden kisan mun löysällä Kassailla. Siinä kisassa on normaalisti niin pitkät matkat, että lähdin sillä pitämään hauskaa vähän lyhyemmiltä matkoilta. Mutta joo, onhan se sarja outo. En tiedä millä sen olemassa oloa on perusteltu.

nää FFAA sarjat ja niiden välinesäännöt on niin monesti haukuttu ja pureksittu näillä fooruumeilla… jaksaisko enää… Kai kerroit Jere sunnuntaina että jänteet sarvijouseesi on liimattu epoksilla. Luonnonliimat kun ei kelpaa HB sarjassa…

Juha on kyllä osittain oikeassa. Ymmärtääkseni nykytulkinta säännöistä on, että sarvijännejousen tukirakenteet tulee olla liimattu moderneilla liimoilla, puu ja sarvi siis, mutta jänneselystys saa olla elukkaliimattu. Tuommoisia (niin väitettyjä) olen kisoissa maailmalla kohdannut ja ovat siis välinetarkastuksen läpäisseet. Jeren ko. jousen jänneselys siis kelpaa, mutta muut liimaukset ei. Koska kukaan ei käymämme SM-kisan aikana, ilmoittautumisesta tulosten julkistamiseen, ei kyseenalaistanut tai protestoinut Jeren välineitä, jää kisan lopputulosjärjestys voimaan. Kansallisisaa kisoissahan kunkin kisaajan aselajin muut kisaajat ja se ryhmä, jossa kisaaja amppu, on vastuussa sääntöjen noudattamisesta. Jousihan on jo voinut mitalijuhlinnassa vaikka palaa, kuten joissain tämänkin porukan vanhan foorumin kuvissa erään edesmenneen jousiampujan välineille näkyi valokuvien mukaan käyneen, jolloin asian todistaminen ei enää onnistu. Moraalisesti Jeren jousi siis on/oli aito perinnejousi, mutta käydyn kisan sääntöjen vastainen. Näin olisi ilmeisesti ollut myös hänen laminaattilonkkarinsakin, sillä eikös sekin liene kasattu elukkaliimalla. :thinking: Kotimaan kisoissa onnistunee edelleen, mutta ei kansainvälisissä kisoissa, kuten mm. Suomen isännötäviksi myönnetyissä IFAA:n EIAC ja EBHC kisoissa Seinäjoella ja Rovaniemellä tulevina vuosina. Noita varten Jere ehtii kyllä sormensa epoksiinkin sotkea, jos aikoo kyytiin.

Onhan tuo pylälä f. niin huono kuin olla ja voi:

“The bow shall be constructed of wood or materials that were used during the period of the bow’s historical usage. Modern materials such as carbon, glass fibre and epoxy may not be used. The use of historic glues such as bone glue and hot tree resin is not permitted and only modern glues and adhesives shall be used for the riser and limbs!”

Epoksi kielletään myös! Onko epoksi sitten liima vai ei…? Ja tuon pykälän mukaan myös eläinliimalla liimattu jänneselkä olisi kielletty. Mutta, jos nyt luetaan kirjaimellisesti, niin nahkaliimaa tuossa ei mainita ja jos nahkaliima on tehty nykyaikaisella prosessilla tai vaikka itse, niin onko se enää “historic glue”? Ja mikä ihme on “hot tree resin”? Romanian kisassa komposiittiampujilla oli jousen valmistajan “sertifikaatti”, että jousi on liimattu epoksilla. Tuo pykälä perustuu vain ja ainoastaan siihen, että pykälän laatijat eivät ole ymmärtäneet, että esimerkiksi eläinliimat ovat vähintään yhtä hyviä ja toisinaan parempia kuin nykyaikaiset liimat – pelkona on ollut, että eläinliimattu jousi voisi hajota ammunnan aikana.

Toisekseen, pykälässä mainittu sana “modern” on monitulkintainen. Jos luetaan taas kirjaimellisesti, niin “modernilla viitataan yleensä keskiajan jälkeiseen historialliseen vaiheeseen”. Siten eläinliimat olisivat täysin sallittuja, koska niitä on käytetty modernilla ajalla. Jos siinä lukisi “synthetic”, niin sitten asia olisi ehkä vähän täsmällisempi.

Lyhyesti, sääntö on huono, luokan hengen vastainen, epäselvä, ristiriitainen ja mahdoton valvoa → turha sääntö.

4 tykkäystä