Eskimo jalkajousi-projekti

OK. Nyt kun olen opiskellut n. 1,5 v jalkajousia ja tunnen osaavani jo jotain, on aika aloittaa Juri-tyyliin oikein ajan kanssa ns. oikean jalkajousen tekeminen - ilman turhaa kiirettä ja huolella viimeisenpäälle. Tein oman viestiketjun tälle, jotta projektia on helpompi seurata. Projektiin tuhlataan aikaa vaikka 10 v, pääasia, että tulee tehtyä mahdollisimman tyylikäs & esteettinen jalkajousi. Muut foorumille postaamani projektiblogit sitten ajan kanssa. Kiire on vain mielentila, ajan kanssa paras tulos syntyy. Hiiliteräs-meltorautakaariinkin on suoraan turha hypätä, jos ei ensin ymmärrä jotain vahvoista jousiteräskaarista. Itsellä on muutenkin muuta elämää nyt, kuten väitöskirjan tekoa, joten siinä mielessä täytyy panostaa ajanhallintaan. Kaikki tehdään niin huolella kuin mahdollista ja viilataan viimeinenkin rautapöly pois, jos tarve niin vaatii!

Eskimo on saanut tällaiset raamit alleen, mutta minulla on pää täynnä parannusehdotuksia ja suunnitelmia tämän varalle. Viestiketjussa saa antaa myös ehdotuksia.

palaamisiin,

am

1 tykkäys

under heavy construction.

Tukin raakatyöstöä vesurilla ja raspilla, alkaa ottaa jo muotoa. Jänneväli pysynyt jo monta viikkoa, siinä se taitaa olla jänneväli. Hommat etenee.

Siitäpä otan mallia tukin koristeluun.

Taidokkaasti tehtynä luuta voi tosiaan imitoida. Voi tehdä esimerkiksi paksusta valkoisesta pahvista paneeliupotuksia tukkiin, mitkä imitoivat luuta. Taidokas entisöijä upottaa vielä pahvin puulimaan veden kanssa päiväksi ja kuivuttuaan heittää kirkaslakan päälle. Lopputulos imitoi todella hyvin luuta ! Keltaista maalia kannattaa myös heittää liiman sekaan vähän, jos haluaa patinaa. Päälle voi vielä heittää antikkivahaa jos haluaa lisää patinaa. Oikeintehtynä puuliimalla kovetettu pahvi ei kulu käytännössä ollenkaan, koska normaali puuliima on kuivuttuaan lähes muovinkovaa. Lisäksi mehiläisvaha-viimeistely vielä suojaa kosteudelta. Olen testannut ja toimii ja jännekin liikkuu hyvin kovettuneen puuliimaan päällä ongelmitta. Paneeleja voi myös koristella. Toki jos löytää luut niin aina parempi. Sanoisin kuitenkin, että luunsaannin lisäksi luun työstäminen on melko työlästä ja luupölylikaista hommaa. Miksi ei hyödyntäisi vaihtoehtoista koristelukeinoa, jos pääsee helpommin tässä “elämäntavassa” alkuun. Replicat on erikseen, tämä ei ole replica. Tämä on omaa kädenjälkeä.

Mitähän vielä. Niin - olen tuskissani etsinyt eri nettikaupoista lehtijjousta, jossa ei ole sitä ikävää reikää keskellä. Mutta kaveriltani selvenikin, että vallilan takomolla on varaston seinät täynnä erikokoisia lehtijousia. Aion laittaa tilaukseen muutaman eri paksuisen lehtijousen, ja testailen sivutyönä eri vahvuisia teräskaaria. Oma tiili-päästöuunini valmistuu ensi kesään mennessä.

Palaamisiin.

“Eskimon” tukki osittain valmis. Nuttikolon voi tehdä myös jälkeenpäin pääasiassa vain porakoneella - taltta vain tasoittaa. Aikaisemmin tein kokonaan taltoilla, mutta siinä on vaara, että tulee pahoja lommoja/rispaantumia yms. kolon ympärille. Myös liipaisimelle, kaariköysille ja sivupelleille voi tehdä kolot vasta jälkeenpäin. Kolot ja niiden ympärykset toki maalataan ja petsataan myös.

Alkaa näyttää jo joltain, teen jänteen vielä varmuuden vuoksi dacronista, kun jäi epäselväksi pellavan lujuus. Dacronista saa ihan ok, kun patinoi ruskeaksi ja nokin suojapunokset ja muut punokset tekee pellavasta.

Nhnoih…lähti tilaukseen sisalköyttä 6mm paksua, jonka murtolujuus 250kg…tarkoitus tehdä jänne allaolevan videon mukaan. Aikaisempi pellavajänne sanoi naks kun en sitten muistanut varmistaa sen murtolujuutta.

1 tykkäys

korjaan vetolujuus ^

uusi jänne, uusi liipaisin, bolt clip vanhasta lusikasta

nahkakorostelut eteen

virityslaitteeksi tulee näillä näkymin viritysvyö…

1 tykkäys

liipaisin systeemi valmis…

…tai ei ihan…ohuempikoloista virepyörää tulille…ampuu tarkemmin…

Joo o…ajattelin laittaa videota mutta kännykän laatu ei anna oikeutta millekään.

Vähintään 150 paunaa on tavoite nyt tämän eskimon suhteen, kun vallilan takomolta sanoivat, että kaarta saa rasittaa ihan huolella - voi kuulemma vaikka vääntää enemmän myötäkäyryydelle kylmänä ruuvipenkissä eikä siltikään katkea :open_mouth:

Jos saan paunat 150lbs, olen tavoitellut sitä mitä halusinkin. Projekti jää nyt muutaman viikon tauolle taas, kun on mm flunssaa ollut.

Kehittämiskohteet on jänne & virepyörä tällä hetkellä…tein tuon uuden jänteen paksusta juuttiköydestä 8mm paksusta tuon ylläolevan videon mukaan…sain tosin jo tilaamani 6mm sisalnarunkin. Ymmärtääkseni tuon juuttiköyden pitäisi kuitenkin kestää, koska on sen verran paksua tavaraa. Virepyörä tehtävä uusiksi pienemmällä kololla, jotta vasama istuu siihen oikealla tavalla. Aikaisemmin tein leveitä virepyöriä, ei niissäkään sinänsä mitään vikaa ole ja ne toimii, mutta oikeampi virepyörä on oikeampi.

Tukkia koristelin vielä vähän, mutta ei enää enemmän, menee liian dekoratiiviseksi.

Sivupellit taoin myös alustavasti, taon vielä taipumaan tukin päälle suomalaisen varsijousen tyyliin, vaikka hybridimalli tämä muuten on.

Suomalaisen sivupellit onkin isot ja rujot (koko kapistus on):

virepyörä kolo & sivupeltiupotukset done…

Näinhän siinä kävi, ei kestänyt paksu juuttiköysi jänteellä oloa…vähän arvelinkin…noh seuraavaksi menee testiin sisalnaru, jonka vetolujuus 250kg.

Vähän lisää korosteluja…

Bolt clip custom.

Koristelut done.

Kasaamista vaille valmis+uusi jänne tehtävä.

n.150 lbs teräskaarivarsijousi hyvällä palautusnopeudella.

Joo o. Ei kestäny 250 kilon vetolujuuden kestävä sisalnarukaan…nyt lähti tuota tilaukseen:

https://www.lankava.fi/epages/lankava.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/esito/Products/BA16X2

Mää voin luvata, että mikään orgaaninen lanka jota lyötyy lähikaupoista ei todelläkaan kelpaa näihin juttuihin. Tuo nyt tilaamasi on ehkä ainoa mikä suomen sisällä kelpaa näihin hommiin. Itselläni on samasta tavarasta kestänyt noin 50 säikeinenjänne yli 300 kiloa suoraa vetämistä helposti.

Tilpehöörit

Antiikkivaha tuo vielä patinaa ja himmentää kultamaalien turhaa kiiltoa.