EFAC2019, Hollanti, 02.-10.08.2019

Olisi tämä maasto-EM-kisa nyt vähän lähempänä ja aikaakin säästellä sukanvarteen matkarahoja. Lähtekääpäs kaveriksi haastamaan Keski-Euroopan HB-ampujat: https://www.handboogsport.nl/efac2019/

560 mahtuu ja vajaat parisataa paikkaa auki rekkaroituessani. HB-ampujiakin näkyi olevan jo runsaasti. Kannattaa pitää kiirettä listautumisen kanssa, jos mukaan aikoo…

Vähän kyllä houkuttelisi, ajankohtakin olisi ihan sopiva. Pitänee neuvotella asiasta.

1 tykkäys

Jos ei SM pronssimitalisti lähde Suomea edustaa, niin kuka sitten??

Lokakuun lopun tilanne: 137 paikkaa jäljellä 560:stä. AMHB-ukkoja 16 ja naisiakin lähemmäs 10 (en laskenut tarkemmin). Älkääs jahkailko enempää, vaan lähtekääpä reissuun!

Ilmoittautuneita 449/560 11.11.2018 mennessä…

70 paikkaa jäljellä 1.12.-tilanteen mukaan. Suomi-joukkueessa 1xAMHB, 1xAMLB ja 2xAFLB.

Taitaa valitettavasti jäädä väliin tämä kisa. Kun nyt ehtisi edes kotimaan kisat käymään. Satsaan Viron vuoden 2020 kisaan - siitä on jo perheellekin ilmoitettu, että kisaan lähdetään.

Joo toi 2020 kesäkisa Eestissä voisi olla hyvä.

525 osallistujaa max 560:sta 14.12. tilanteen mukaan ja yleisessä perinnejousiluokassa AMHB 21, AFHB-naisia 8. Taitaa EM-kisa olla kovempi koitos kuin kaksi edellistä MM-kisaa ja viimeisin EM-kisa…

Nonniih… kisareissu Hollannin Doorwerthiin tehty ja kotimatkaa vailla. Viisi päivää kierrettiin Kasteel Doorwerthin mailla viidellä eri radalla n. 600 jousiampujan kera. Ampujia siis riitti 30 ryhmää kullekin 28 rastin radalle, eli pari ryhmää aloitti kullakin radalla odotuspaikalta. Radat -3 oli keskieurooppalistyylisessä mäkisessä lehtimetsässä, jossa oli vinkeitäkin viistosti rinteisiin asetettuja pakkoja. Radat 4-5 olivat melkein tasaisella peltoalueella, jossa pirusti ohdaketta, niin matalaa kuin yli metristäkin ja piikkistä karhunvatukkaköynnöstä. Pellolla puuskainen ja kova tuuli sotki kisaa, mutta koko viikolle luvattu sade korvasi lämpimän ja aurinkoisen kelin vasta perjanatina iltapäivällä, jolloin sitten kastuttiinkin kunnolla. Maanantaina ja torstaina ammuttiin Field-kisat mustavalkoisiin renkuloihin, tiistaina ja perjantaina Hunter mustiin valkotäplätauluihin ja keskiviikkona eläinkuvakierros.

Yleinen perinnejousiluokka aloitti viitosradalta maanantaina ja 11 miestä kuudesta maasta lähti aakkosjärjestyksessä radalle. Saksalaiset näkyivät enimmäkseen kanniskelevan staattisilla vastakyrillä olevia osagekeppejä, liettualaisella sarvijännejousi (peukulla ampui), jokunen laminaatti-ELB ja ainakin yksi kokobambujousi (vastakäyrä, bamun ulkopinta selässä ja vatsassa ja core syrjällään olevaa bamua). Minä aloitin hikkori-ipe-osagella, jolla jo Saksan EFAC ja Etelä-Afrikan WFAC tuli ammuttua. Jouni Isotalon ME 277 oli salainen haave rikkoa, mutta alkujännitys ja paikoin hankala tuuli niistivät tulokseksi 259, jolla 23 pinnan keula Dirk Rössneriin. Muut jäivät alle 200 pinnan.

Tiistaipäivän Hunter nelosradalla alkoi mukavasti, jonne lähdettiin eilisen tulosjärjestyksessä, mutta sitten tuli vähän vaikeuksia (tuuli ja oma huolimattomuus), mutta lopun ryhdistäytyminen toi tuloksen 273, joka sivuaa omaa ME:täni. Osansa saattoi olla silläkin, että huomasin kierroksen viimeisellä neljänneksellä hikkoriselässä pitkittäisen halkeaman heti kahvaliitoksen alapuolella. Leukoteippiä haavan ympärille ja vetelin loput seitsemän rastia kuitenkin onnistuneesti loppuun. Dirk ampui 233, joten etumatkani kasvoi kivasti. Bernd Gesch keikkui kolmosena.

Keskiviikon elukkakierros jänskätti, kun en ollut nuoltakaan ampunut elukankuviin sitten kevään 3D-kisoihin valmistautumisen. Vuorossa ehkä miellyttävin kolmosrata metsässä. Kädessä nyt hikkoriselän bambuselkäinen sisar, joka on samat reissut tehnyt. Tuttuun tyyliin osa rasteista onnistui mukavasti ja nyt oli onnikin puolellani muutamilla rasteilla tuoden enemmän pisteitä, jotka jo luulin pummanneeni. Sain varastettua Dirkiltä EE:n ja kohensin sitä neljällä pinnalla lukemiin 406. Hän oli vasta päivän neljänneksi paras ja jäi minusta yli 50 pinnaa lisää, mutta kesti kakkosena. Kakkosryhmässä Hollannin Stefan Tim (mainittu kokobambu ja ihan junnu, 28v) ampui 380 ja nousi kuumaan ryhmään torstaiksi.

Torstaina ammuttiin siis toinen Field ja olipahan vaikeaa niin minulle, kuin kavereillekin. Maasto oli mainio, mitä nyt hämärää puiden katveessa, mutta jotenkin vain ampuminen oli väkinäistä ja sai kasaan 253. Muut kuumassa ryhmässä jäivät alle 200:n, mutta Stefan yllätti 230:llä itsensäkin ja oli yhteistuloksissa pari pinnaa Berndin perässä nelosena.

Perjantaina sitten toinen Hunter alkoi pilvipoudassa, eli metsässä oli pimeää ja mustia tauluja oli hankala nähdä. Kierros alkoi kuitenkin ilman paineita, kun keulaa Dirkiin oli 175 pinna ja muut vielä kauempan. Puolivälissä saatiin sitten vettä enemmän ja vähemmän tasaisesti, joten osa kohteista oli varsinaista lottoa hämärän ja märkien välineiden ansiosta. Väkisin sain raavittua 233 ja Dirk 11 pinnaa vähemmän, joten joka päivältä osakilpailuvoittokin jäi ”taskuun”. Bernd pystyi pitämään Stefanin takanaan.

Muutama nuorempi kaveri oli Stefanin lisäksi HB-uokassa mukana, mutta näyttää siltä, että ”muutama kilometri” tarvitaan, ennen kuin meille papukoille pärjäävät… :wink:

Tulokset löytyvät täältä:
https://www.handboogsport.nl/efac2019/results/

2 tykkäystä

3 tykkäystä

Onnittelut! Hieno yhteenveto oli! Pitkittäishalkeamat ei liene niin vaarallisia, mulla on useammassa jousessa eikä haittaa ollenkaan. Varsinkin nämä lämmöllä oikaistut tuntuvat halkeavan tosi herkästi pitkittäin.

Hyvä reissu, mestarina kotia!
Sehän tuntuu näissä olevan “kiva reissu - ja minä voitin, tientenkin”. Hah!
Kyllä sieltä se Jounikin lähenee. Mutta miten on nuo maastotulokset sitten verrattavissa?

Onneksi olkoon! Hyvä kisa näemmä ja hyvä raportti.

Sinulla on Hunter-kierroksen ME mutta IFAA:n tilastojen mukaan EE puuttuu, paitsi nyt sekin tuli, vanha oli Maario Hansmanin vuodelta 2011. Kaiketi EE pitää eurooppalaisuuden lisäksi ampua Euroopassa?

Onko kyseinen B. Gesch sama henkilö, jolla oli taannoin 20 jaardin sisäammunnan ME ja jolla on edelleen kolmipäiväisen flintittömän kisan ME? Ampui aikuinaan lonkkari-luokassa mutta onko nyt siirtynyt historiikkiin. Vai onko kyseessä vain täyskaima?

Tähän onkin hyvä laittaa mainokseksi, että ensi vuonna vastaava maastokisa ammutaan Virossa ja kyseessä on vieläpä MM-kilpailu. Hieno mahdollisuus kokea suuren kilpailun tuntua!

https://www.wfac2020.org/

Sama mies tietääkseni, 60 on ikää…

Hienoa Esa.
Tähän voisi marista HB-luokan välineistä mitä tahansa, mutta en viitsi jaksa alkaa. Vehkeet on mitä on. Kuvien mukaan kuitenkin varusteet ym näyttää miltei moderneilta vehkeiltä. Pientä viitettä Enkkujen jousiin 1800-luvulle kai on nähtävissä. Kai se on sitten historical… Olenhan minäki jonkun osan epoksilla joskus liimannu.
Kysymys Esa, onko kukaan pärjännyt Pohjois Amerikka tyylisellä lyhärillä noissa kisoissa koskaan? Siis podiumille asti.

Itse en ole sellaista nähnyt edes viivalla… Noita unkarilaisia ja mongoli sarvi/jänne jousia on ollut useita ja parhaiten on pärjännyt Zolt Kovacs, joka nyt on keskittynyt trad. kisoihin. Osui sen puolen kisat EFAC:n kanssa samaan aikaan.

Kiitos, Juha!

Muutama sana jousista Hollannissa. Preeriamallin tai vastaavaa jousta en ole nähnyt käymissäni kisoissa. Liekö syynä se, ettei ko. lyhäreillä lyhyellä vedolla ilman kunnon ankkuria tahdo ilman pitkää ja intensiivistä treeniä osua 50-80 jaardilta melko pieniin tauluihin toistettavasti. Helpompi ampua väijystä tai humman selästä biisonia kylkeen… :wink:

En myöskään sanoisi, että nyt kisassa mukana olleet jouset kovin moderneja malliltaan olisivat olleet. Sijat 2,3,5 ja 6 ainakin ammuttiin yleisessä luokassa yksipuisilla osageilla, joissa lavat yhdelle lustolle kaivettu ja luonnonkäivärää myös sivusuunnassa. Lapojen kärjet oli taivutettu stattiselle vastakurville ja osalla myös kahvan kohdalla vastakäyrää. Dirkin jousessa oli kahvassa peukalolle reikä ja ainakin yhdessä toisessa oli lavassakin läpi. Veteraaneissa voittanut Lutz ampui pari ekaa päivää penobscot-jousella, jonka löystyttyä lopun aikaa osgeselffarilla.

Ohessa kuva Dirkin jousen selästä, eli varsinainen kahvaote reiän alemmalta puolelta, jolloin peukalo tulee reiästä läpi.
Neljänneksi ampui kuvan klani Stefan bambuselkäisellä laminaatilla ja seiskaksi hattupäinen poninhäntä Markus kokobambuisella laminaatilla.
SoA-Peterin taustalla näkyvän Jaapin yksipuisen (jotain locust-lajia?) jousen lavat olivat vatsapuolelta koveroksi veistelty.


2 tykkäystä

Vaikea se on voittoa havitella ihan millä tahansa jousella, jos Esa on mukana kisassa…

Kerrohan vielä hyvän kisaraportin ja väline-esittelyn lisäksi ammuntatyyleistä. Saksan Gesch varmaan ankkuroi hyvin ja malttoi tähtäillä rauhassa, muuten ei lonkkaripuolella olisi menestystä tullut aikoinaan. Millaisilla tyyleillä porukka siis ampui? Nopeita heittolaukauksia vai hallittua ammuntaa, pystyasentoa vai jousi vinossa ja ukko kumarassa vai mitä?