Bambua netistä

Hah. :smiley: Takahikiä - suomen perinnejousipuun mekka!

3 tykkäystä

Pääsisit itse valkkaamaan parhaat päältä… :wink:

1 tykkäys

Joo halkaise vaan jos viittit ja ota ihmeessä muutama nuoli siivu. Voin silti ittekki tulla halkomaan jos sulla on kiirettä.

Bambu haettu ja alustavia mielipiteitä:

  • Kaikkien pituus tasan 200 cm.
  • Vaalea tali-bambu vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Paksua, luja pintakerros selvästi paksumpi kuin mosolla tai tonkinilla, kova pinta. Kaikista saa kyllä jousen. 1/5 oli hieman halki ja 2/5 oli solmuja hieman tiheämmässä. Voisi ehkä olla parhaimmillaan vatsassa?
  • Musta bambu näytti oikein hyvältä, pitkä solmuväli, tiukan oloista tavaraa, paksua.
  • Mikon pyöreät salot eivät olleet tali-bambua, vaan jotain muuta. Jopa 70 sentin solmuväli, ulkonäkö muistutti hieman tonkinia mutta erojakin oli. Kaksi halkaisin ja solmukohdat olivat todella kovia, ei haljennut läheskään yhtä helposti kuten moso tai tonkin. Suurin ongelma näissä oli, että seinämän paksuus oli vain 5–6 millimetriä, eli todella ohut. Kapeisiin (~25 mm) jousiin näistä saa selän mutta tiukkaa tekee. Yhden pienen säleen otin pituusnuolimateriaaliksi, siinä ja siinä, että riittääkö jäykkyys.

Voisipa noista keskitiheyden mitata. Musta houkuttelee ensimmäiseksi jousikokeiluihin.

@Mikkolaht - näitä pyöreitä oli neljä - halkaisenko myös loput kaksi vai onko enemmän käyttöä pyöreänä?

Kiitti Tuomo, halkaise kaikki vaan :+1:

6 viestiä erotettiin uuteen ketjuun: Pituusammuntanuolien luonteesta

Tuomo onko sinulla hyvää saittia eri bambujen lujuus- ja jäykkyysarvoista vai onko niissä oleellisia eroja? Muistelen lukeneeni, että perhovavat tahtiin aikanaan vain tonkinista oli sitten syytä tai ei.

Tämän ketjun ensimmäisessä viestissäni oli yksi linkki.

Tästä löytyy kaksi erittäin hyvää artikkelia:

http://www.powerfibers.com/html/downloads.html

“Bamboo in the Laboratory”
“Bamboo under the Microscope”

Ja kyllähän nimenomaan tonkinin huikeat lujuusarvot olivat syynä vapojen materiaalivalintaan. Uusia lajejakin kyllä tutkitaan mutta vielä ei ole tullut vastaan tonkinin voittajaa. Paljon on kyllä lajeja kunnolla tutkimattakin.

No niin, nyt täytyy sanoa, että paremminkin olisi voinut rahat käyttää, valitettavasti.

Musta bambu on sittenkin ihan kuraa. Sahasin sitä vannesahalla ohuemmaksi ja nenään levisi lahonneen puun tuoksu. Seuraavaksi pätkiä taivutuskokeisiin ja rapsahtelivat aika kevyesti poikki. Aivan eri tavalla ja paljon pienemmällä voimalla kuin moso. Näistä mustista en vaivaudu jousta tekemään, sen verran epäilyttävää tavaraa sittenkin. Ensivaikutelma oli paljon parempi. Kovaa kyllä mutta lienee makuutettu ulkona liian pitkään.

Tali vaikutti taivuttelussa vähän paremmalta mutta kyllä moso päihitti sen aivan selvästi tuntumassa ja lujuudessa. Näistä voisi ehkä selän saada mutta itse en vaivaudu, sen verran paljon mosoa on hyllyssä. Vatsaan voisi ehkä mennäkin. Oli näissäkin samoja piirteitä kuin tuossa mustassa mutta hieman terveemmän oloista kuitenkin.

Selvästi parasta tavaraa oli Mikon pyöreät salot. Joskaan ei niistäkään pienen koon ja ohuen seinämäpaksuuden takia seläksi olla.

Oho… nyt jänskättää.

No sehän meni putkeen. 500e hukille? Kai tuosta laitetaan valitusta kerran jousipuiksi noita vielä markkinoidaan.

Jaksaisikohan @Lehtis pyöräyttää nopsaan yhden mustabambujousen…? Ikään kuin tieteen nimissä, eli muista ottaa täyteen veto videolle!

Taitaa olla parempi jättää kimppatilaukset sikseen. Sarvitilaus – melkein meni pieleen, paljon säätöä ja toimitusaika vajaa vuosi. Bambutilaus – helppo ja nopea mutta puolilahoa tavaraa.

Voisi kuvitella että luotokortilla/paypalilla saa vipuvartta kun asiakasta huijataan. Niinhän se on ainakin selkeissä ns. tiiliskivilähetyksissä.

Sinällään kimppatilauksen idea on ihan ok… mutta ensin toki pitää tavaran laatu testata. Muuten jokainen ottaa omat riskinsä. :smiley: Minun kaikki sarvitilaukset on tulleet hyvin pelille. Ja samasta paikasta tilaan vielä jatkossa.

Voihan p… no, täytyy kokeilla sitä mustaa kumminkin, kunhan saan mietittyä, minkä kombon tekee…

Mustaa selkään ja vaaleaa bambua vatsaan, väliin ehkä vielä jotain muuta? Jos ohennat nuo valmiiksi, niin eipä paljon tarvitse enää tilleröidessä ohentaa jousta vatsapuolelta.

1 tykkäys

Onko Tuomo nyt oikeasti niin, että kaikki noi mustat on lahoa? Olisiko värityskin siis lahon tuomaa?

Vaikea sanoa mutta luulisin kyllä. Kaksi liuskaa sahasin ja toinen näytti ehkä hieman terveemmältä mutta ei suinkaan siltä, miltä täysin terve moso näyttää. Tuollaista hyvin tummaa bambua on kyllä olemassa ja väri on mielestäni luontaisesti bambussa, varsinkin kun kaikki näyttivät päälle päin samalta. Luulisin, että lahon tuoma väri olisi erilainen.

Sinisen harmaita pilkkuja on ainakin onkivapoihin tullut ja mielstäni bambuvavat (ihan mato onkivapa) kestää lahonakin aikahyvin vielä pienen hauen vetelyä.

Minä taidan kokeilla sitä tummaa marjakuusibillettien selkään… ei paljoa menetä, jos kosahtaa…

Marjis bilettejä? Olisko silti vaikka saarni tai niihin tammi laminaatteihin edullisempi nuo kokeilla?