Aloittelija ensimmäisen jousen äärellä: kysymyspatteristo

Moro!

Olen pitkään haaveillut, että olisi mahtavaa joskus tehdä itse jousi, jolla voi laillisesti metsästää. Tavoitteessa olisi tarkoitus onnistua ennen eläkäikää. Nyt koronatylsyyden keskellä ihmisellä ei ole muuta kuin aikaa, joten päätin alkaa toimeen.

En tiedä mitään jousiampumisesta enkä puutöistä, joten onnistumisen mahdollisuudet ovat seitinohuet. Ainut onnistumista puoltava seikka on se, että eläkkeeseen on vielä 30-50 vuotta aikaa…

Asian äärelle minua on saatellut Tuomo Reiniahon ansiokas pdf ensimmäisestä jousesta. Tilleripuu on tehty, ensimmäisen varsinaisen aihion kuivumista odotellessa kaksi märkänä työstämään alettua leppää on tilleröintiharjoituksissa tuhottu (tai toinen meni vihkoon jo siinä kun ei jänne kulkenut läheltäkään kahvan keskikohtaa…) ja läjä puuta on varattuna seuraaviksi aihioiksi.

Tässä nyt 6 viikkoa sisällä kuivunut pihlaja. Edelleen painoa häviää grammatolkulla päivässä. Löysinkö Suomen märimmän pihlajan? Pituutta 183 cm, suunniteltu jousen pituus 68". Leveyttä ohuemmassa päässä 5 cm. Minkä verran tuommoisesta uskaltaa yrittää irrottaa paunoja?

Tässä tämänhetkinen aihiovarasto. Pihlajaa, vaahteraa ja paksuin on omenapuu. Toistaiseksi ovat parvekkeella, voivatko olla semmoisenaan odottamassa työstämistä vai kannattaako liimailla ja veistää puolikkaiksi? Ja millä liimataan?

Tuomo mainitsee pdf:ssään että jousen kärjet ovat taipumattomat. Pitääkö jotain tehdä että näin on, vai tuleeko niistä itsestään semmoiset?

Kannattaako ensimmäisestä jousestaan suosiolla yrittää tehdä esim. 20 punainen?

Ei ne kärjet ihan helpolla taivu, ellei ihan sukkapuikoksi veistä. Jäävät kyllä jäykiksi 15-20 cm matkalta helpostikin.

Tervetuloa remmiin!

Tekeehän noilla mitoilla sen 40 paunasen jos hyvä tuuri ensimmäisen kanssa on. Laita kahva johonkin 30mmx30mm muotoon 10cm matkalta ja siitä sitten loivennus lavan leveyteen (~4cm). 4cm siksi että leveyttä varmaan lähtee pois sentti kun ohentelet vatsapuolta.
Kärjissä taas viimeinen 30-40cm kohdalla alkaa kavennus ja ihan viimeiset 15-20cm kapeaksi kuten Esa sanoo.

Muistat vaan että jousessa paksuus ohenee tasaisesti kahvasta kärkiin päin. Eli peukalon ja etusormen välissä liikuttelet kalikkaa ja tunnustelet. Tätä ei voi tarpeeksi korostaa.
Jos ei sormella tunne niin työntömitta auttaa.

Kannattaa kuivatella puu kunnolla ja olla tietoinen myös asunnon kuivuudesta. Saattaa hyvinkin olla ilma niin kuivaa että pasahtaa rikki puujouset. Mulla on ilman ilmankosteutinta 35% tämmösillä suojakeleillä, 25% pakkasella. 25% kuivuudessa jos puujousta vetää täyteen vetoon on se ihan 50-50 että hajoaako.

Terassilla olevat puut voi työstää hyvin niin lähelle jousen muotoa kuin osaa, sitten vaan sisälle. Mikäli pakkaset iskee ja on kuivaa, voi tulla villiä kiertymistä tai halkeamia aihioihin. Mutta kuten vastikään täällä juteltu, monesti niiden kanssa voi elää.

Kiitos!

Pitääpä siis alkaa veistellä parvekevarastoa kohti sisätiloja pikkuhiljaa. Kerrostalo-olosuhteet ja kirveellä tehtävät käsityöt vaan sopii vähän huonosti yhteen, olkoonkin että vaimo on toistaiseksi suhtautunut lastuihin olohuoneessa yllättävällä lämmöllä.

Sivuprofiili näyttää tältä. Vastakäyryyttäkö tämä nyt oli? Kannattaako tämän nyt antaa kuivua loppuun vielä puristuksissa?

Jos vasemmalla on kuoripuoli, niin tuo on myötäkäyryyttä.

Ei tartte puristella, vaikutus on mun mielestä muutenkin vähän niin ja näin.

Kuori on eri puolella kuin ruskea matto kuvassa. Ei vissiin silti tarvi tuon vertaisesta käyryydestä välittää?

Ei, muutama sentti on vain hyvä olla.

Just niin kuin Jere ja Tuomon kirja neuvovat, niin hyvä tulee!

Parvekkeella olevat aihiot kannattaa ehdottomasti halkaista sydäntä myöden ja laittaa liimaa päihin.
Pihlajasta ja vaahterasta on fiksua ottaa kuoret pois heti tuoreena, kun se vielä on helppoa. Ne saa rapsuteltua helpoiten pois, puun pintaa vahingoittamatta, sarvesta tai luusta tehdyllä veitsellä. Kova puu tai muovikin toimii. Ulommaisen kerroksen voi kuoria puukollakin, mieluiten tylsällä. Tärkeintä on ettet vahingossakaan veistä puun pintaan pieniäkään lovia. Mitä ehjempi selkä, sitä kestävämpi jousi.
Omena taas kannattaa kuivattaa hitaasti ja jättää kesään asti ulos. Kuorineen ja varjoisaan paikkaan.

Tervetuloa. Perusneuvot olleet hyviä.
Leppä ei jousena ehjänä taivu. Sitä ei saa pasutettua edes ehjänä muodoille. Jopa haapakin parempi. Mutta kaikkea voi kokeilla.
Maltilliset paunat ovat järkevä tavoite alussa. Paunojen kasvaessa tai jousen lyhentyessä alle 130cm tulee uusia haasteita.

Joo, ei sillä lepällä muuta tarkoitusta ollutkaan kun tehdä jotain pihlajan kuivumista odotellessa.

Jos jousen tavoitepituus on 68" “nokista nokkiin” ja aion tehdä tappinokin niin pitääkö se 68" olla tapin päähän vai pohjalle?

Ntn, nokista nokkiin tarkoittaa nokkiurasta toiseen uraan. Eli mihin jänne laskeutuu.
Tip to tip, kärjestä kärkeen niin silloin otetaan muut ulokkeet mittaukseen, tappinokit, sarvinokit jne.

Jos kaventaa lavan kärjen 15 mm leveäksi, niin voiko tehdä tappinokin? Kestääkö?

Mitä nokkia suosittelette ensimmäiseen jouseen, mikä on helpoin tehdä?

Vino ura kylkeen noin 1-1,5cm kärjestä. Noin tulevan jänteesi syvyinen.

Terävät kulmat kannattaa pyöristee etenkin selän puolelta. Vatsa puolta voi ulkonäön puolesta viilata vaikka minkä muotoiseksi.

1 tykkäys

Kärjen leveys on hyvä olla max 12 mm nokin kohdalta. Tämä pätee kaikkiin jousi- ja nokkimalleihin. Tätä kapeammatkin kärjet kannattaa tehdä alkuun 12 millisiksi ja kaventaa vasta kun tilleri on valmis.
Kysymys on siitä että ylimääräinen ja turha massa kärjissä syö nuolen nopeutta ja aiheuttaa käsitärskyä.

1 tykkäys

Tuo omena on sun aarre , minkä mittainen se on , minä näen tuo omenan sisällä luonnon lievä vastakaari lyhkäri ,sahaa päistä 2-3 mm kiekko pois ,liimaa erikeepperillä päät umpeen , kuivata muutama kuukausi parvekkeella kuorineen , komppaan tässä Juria ,jousen selkä tulee kuvassa yläpuoli , sitten kuoriessa varo ettet vahingoita sitä ,lue Knuutin poikien ketjuja sieltä löydät hyvät neuvot ,hienoo kun tykkäät tehdä puusta jousia :ok_hand:

Veistelinkin aihioita lähelle mittojaan tuoreena usein oli tuloksena syviä pitkittäin halkeamia ,selkään koskematta ,foorumilta kyllä löytyy vinkit , jokunen tuomipihlaja halkes ja kierty 360°🙈

Omenapuu on n. 145 cm pitkä ja melkein 10 cm halkaisija. Järjettömän kovaa puuta ku vähän sahailin. Mulla ei oo aavistustakaan millä tuun ikinä saamaan tuon halki.

1 tykkäys

Kannattaako kuorittu ja halkaistu vaahtera liimata vain päistä vai myös halkaisupinnalta kun kuivaa?