Ok otetaan vielä yksi projekti tulille. Teen Jeren inspiroimana 1200-luvun jalkajousen. Kaari tammilaudasta, tukki myös tammea, hirven tyvikruunusta virepyörä ja sitä rataa. Todilta kuva mallikkeeksi.
lähde: Leo Todeschini
Ok otetaan vielä yksi projekti tulille. Teen Jeren inspiroimana 1200-luvun jalkajousen. Kaari tammilaudasta, tukki myös tammea, hirven tyvikruunusta virepyörä ja sitä rataa. Todilta kuva mallikkeeksi.
Tästä nyt sitten tulee ainakin riittävän primitiivinen ilman mitään turhia koreiluja…tietysti antiikin ajan gastraphetes & arcuballista olisivat vielä primitiivisempiä.
Joo, siitä vissiin saisi virepyörän tähän projektiin.
https://brisa.fi/horn-bone/moose-horn/lghorn-rosenkrans-8-cm.html
https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php?t=4253.html
Ja siinäpä m.reinikaisen hyvät kuvat ohjenuoraksi vanhalta foorumilta. Nuo alkuperäiset virepyörät on jotkut tommoisia erilaisia, että ei ole kolmiomaiset kynnet vaan ihan kuin vain viilattu kolo pyörään. Johtunee entisaikojen jänteiden paksuudesta.
Onpa vaan huonosti tehty kaari.
Ei ennusta kovin pitkää ikää kun kaaren paksuus vaihtelee noin rajusti. Kaaren taipuvat osuudet ovat pieniä pätkiä siellä täällä, jäykkien paksujen kohtien välissä. Sekä energiatehokkuuden että kestävyyden kannalta kaaren olisi hyvä tehdä työtä kauttaaltaan. Kaaren tulisi ohentua kärkiä kohden kokoajan suhteessa selkään, myös mutkissa. Marjakuusella vatsapuolen olisi myös parempi olla pyöreämpi.
Sano se mulle
Kyllä nekin toimii jos isku väli on suhteessa kaaren pituuteen.
Toi litteä vatsaisuus on kyllä nykyisin aika yleinen menetelmä marjiksenkin kanssa…
Joo, kyllähän se kestää riittävästi alirasittuna, mutta onko kauheasti etua roikottaa mukana työtä tekemätöntä ylimääräistä painoa?
Eikös vempeleen tarkoitus ole kuitenkin heittää vasamaa menemään mahdollisimman rivakasti?
Tuohon sinun jouseesi ei voi kyllä verratakaan…
Nuo Todin marjis jouset ovat noin 120-150 lb luokaa muistaakseni ja näyttivät ihan hyvin rasitetulta.
Joo o. Tässä vaiheessa täytyy olla tarkka ettei lähde tilaamaan netistä tammilautaa, vaan että omin silmin tarkastaa paksut vuosilustot puukaupassa.
Ok minulla ei ole mitään kokemusta tammesta, mutta veikkaan että flat-kaari kannattaisi tehdä mahd. isoilla paunoilla. Vetopituus voi olla varsin lyhytkin.
Kaaresta tietysti mahd. suora tai jopa hieman vastakäyrä jos onnistuu.
Siinäpä on tammiaihio tukkiin. Liimapuuta, mutta kestää kyllä.
Tammea en ole vielä valitettavasti puukaupoista löytänyt, oiskohan foorumilaisilla tarjota kaareen jokin metrin steivi…
Edit. löysinkin jo tammilaudan kaareen.
Noniin, tammilauta tilattu 2 metriä helsingin puupalvelusta. Ostoehtona oli, että mahdollisimman paksusyistä ja oksatonta lautaa. 30 e teki vain hinnaksi kuletuksen kanssa. Nyt kun joku foorumin örkki vielä kertoo miten tammilaudasta saa max tehot irti max 100 cm kaareen.
Thanks! Juu taisinkin lukaista foorumilta, että tammilautaa olisi hyvää selystää jotennii.
Taidan käyttää nuo sinulta reiniaho saamani hirvenjänteet tähän projektiin, niin samalla opin jänneselystyksen saksiprojektin kannalta. Vastakäyryyttä tietenkin vähän. Ja “low limb mass” aivan ehdoton jalkikseen. Pitää tehdä niin että kun 2 metrin lauta niin toisesta testiversio ja toisesta final versio. Epoksia liimaukseen.
Odota nyt kuitenkin, mitä Mikke vastaa. Mikkellä on kokemusta jäykistä varsijousien kaarista.
Tuolla ehdottomallani tavalla tekisin ehkä itse, jos haluan puusta kaikki irti. Laminointi keskiarvoistaa puun mahdolliset virheet ja selystys sitten varmistuksena.
Paahto ja jonninlainen selystys ois ainakin varmaan aika must-juttu. Vetopituudella ei niin merkitystä. Pitää laittaa laudasta kuvat tänne kun tulee perille.
Laudan mitat on: 21mm paksuus, 7cm leveys ja pituus 2 m
Tähän väliin täytyy kyllä todeta, että foorumin nimimerkki Jkoivusa osaa kyllä teorian! Tässä esimerkkinä myötäkäyrä tuore (ei ollenkaan kuivunut) lähes jännekorkeudella oleva paju, joka antoi 30 cm vedolla 120 lbs. Täydellinen tähän projektiin. Tämä ei siis ole sama 120 lbs kaari minkä tein eilen. Eiliselläkin 120 lbs kaarella laakalaukaus oli arviolta 2 x parempi ja heitto 2-3 x kovempi.