York Round 09.09.2017, Riihimäki

Perinnejousiammunnan York Round -kisan alustava kutsu herätti niin paljon kiinnostusta, että ammutaan se aikakirjoihin lauantaina 09.09.2017 Riihimäellä RiJo:n Peltosaaren jousiammuntakentällä. Kokoonnutaan kentälle ajoissa “säätämään”, sanotaanko n. 10:30, jotta kisa pääsisi alkamaan harjoituskierroksella klo 11:00.

Osoitteeksi naviin Peltosaarenkatu 21, 11130 Riihimäki. Osoitteesta löytyy JPJ Liikuntakeskus Oy ja sen parkkipaikan läpi kentälle.

Laittakaapa ilmoittautumisia tulemaan, niin osataan varata tarpeellinen määrä taustoja tauluineen.

Perinnejousella ampuvia tähän mennessä:
Rane, Tuomo, Lehtis, Mikke, JNyström, Mare, Heikki K-V, Sepe K., Pasi

Modernimmilla jousilla (EI tähtäimiä tai apupyöriä jousessa):
Jakke, Anneli, Heikki K.

Välineestä ei varmuutta, HB tai LB:
Tapani S., Antero P., Matti M.

Viesti myös Perinnejousiharrastajat-naamakirjassa.

York Round ammutaan WA:n (ex FITA) 122 cm tauluun kuuden nuolen sarjoissa:
100 jaardia 12 x 6 nuolta
80 jaardia 8 x 6 nuolta
60 jaardia 4 x 6 nuolta

Pisteytys Imperial-tyyliin värien mukaan: 9-7-5-3-1

Tuomo lupasi sääntötiivistelmää ketjuun ja jos se ei kerro tarkemmin, niin ehdotan, että ammutaan ennen varsinaista kisaa yksi harjoituskierros kultakin matkalta aloittaen lyhimmältä matkalta ja peruutetaan 100 jaardin aloitusviivalle, niin saadaan vähän hajua koroista.

Kisa kestää varmaan ainakin neljä-viisi tuntia (n. 10 min per 6n-sarja), ellei enemmänkin, joten eväät mukaan.

ILMOITTAUTUKAA - TERVETULOA

2 tykkäystä

Erinomainen historiallinen tietopläjäys, joka kannattaa ehdottomasti lukea ennen kisaa:

https://www.archerylibrary.com/books/train/

Thompson, M. & Thompson, W. (1879). How to train in archery. Being a complete study of the York round. New York: E. I. Horsman.

Teoksessa kerrotaan hieman historiaa, York roundin harjoittelusta, sään vaikutuksesta ammuntaan pitkiltä matkoilta, välineistä - kaikki tarpeellinen!

2 tykkäystä

Ennätyksistä sananen, kun joku kuitenkin treenaa ja ampuu jotain tulosta…

Aikoinaan kisoissa ammuttiin lähes poikkeuksetta tupla-York, yhteensä 288 nuolta. Yhden kierroksen ampuminen oli ihan pehmoa puuhaa, joten pitihän sitä kaksi kierrosta ampua, ei tosin samana päivänä.

Puujousi-ME:n on ampunut Pat Chambers vuonna 1938, yhteensä 262 osumaa ja 1614 pistettä. Se on kova tulos. Yksi yksinkertaisen York-roundin ennätyskin mainitaan (Elmer 1917) – vuonna 1910 H. B. Richardson ampui 116 osumaa ja 566 pistettä.

Historiallisen tauluammunnan yhtenä kaikkien aikojen kovimmista tuloksista pidetään Horace Fordin vuonna 1857 ampumaa tulosta: 245 osumaa ja 1251 pistettä. Se rikottiin vasta vuonna 1929! Fordin harjoitteluammunnasta on jäänyt muutama tulos: tupla-York 266 osumaa, 1532 pistettä, yksinkertainen York 137 osumaa ja 809 pistettä. Mainittakoon vielä, että Ford ampui ensimmäisessä kisassaan tupla-York-tuloksen 101 osumaa ja 341 pistettä. Ford ampui yleensä noin 56-paunaisella marjakuusilonkkarilla.

Veikkaan, että tämän kisan voittotulos jää alle 200 pisteen. Oma tavoite yli 100 pistettä…

Edit: Sen verran täsmennystä, että nuolihyllyttömän puujousi-ME:n on ampunut vuonna 1941 Lawrence Hughes, 279 osumaa ja 1637 pistettä. Tulos on kuitenkin ammuttu alumiininuolilla, joten sitä ei lasketa. Chambersin ennätys on ammuttu puunuolilla.

3 tykkäystä

Tässähän paukkuu melkein 3 vkonlopun kisaputki jos roundinkin mättäis… Taitaa ollaa 2 vkon väli kumminkin Turun kisaan. Tuun Riihimäelle jos perhemenot antaa myöden. Laitan anomuksen kolmanteen kisaan vetämään… Ja sit alkaa metästystouhut täysillä. Tai ne alkoi jo… Vaikkei ihan täysillä.

1 tykkäys

Tästähän tulee hyvä kisa! Tähän mennessä jo kymmenen perinnehemmoa mukana. Pitkiä matkoja on kyllä pakko treena vähän ennakkoon, 100 jaardia ei ole mikään helppo matka ampua, varsinkin jos pitää tähdätä niin ylös, että maali jää jousikäden taakse.

Pitäisi jostain kaivella tietoja mutta luulen, että Suomessa on kyllä joskus ammuttu York roundia kilpailumielessä, ehkä jopa puujousilla. Selvitellään, jahka ehditään.

Ne, jotka eivät Riihimäen Peltosaaren rataa tunne, niin kerrottakoon, että taustapakkojen edessä ja takana on nurmikenttää, pakkojen kohdalla on kivituhkakäytävä. Ohiammutut nuolet löytyvät siis aika helposti. Taustapakkojen telineet ovat kuitenkin metallisia ja jos 100 jaardilta ei osu pakkaan, niin telineen ohuisiin metallitankoihin saattaa osua helpostikin… Nuolirikkoihin kannattaa siis varautua. Tosin, kentällä lienee ylimääräisiä pakkoja, joita voi asettaa sopiviin kohtiin keräämään huteja.

Tarkoitus on kaivaa kentän kontista pakkoja ja suojata telineiden alaosan jalat ja betonipainot niillä. Jos sitten niihin kaposiin pysytankoihin osuu…

1 tykkäys

Nyssesitte vihdoinkin tapahtuu! Kyllähän tuo York Round on paperin puhkomisessa kuningaslaji. Olisi päheää testata, mitä 50-tuumaisella puujousella saa aikaan 100 jaardista, mutta en ikävä kyllä pääse paikalle. Hyviä pioneerikisoja jengille!

Kävin äsken ampumassa korkomerkit. Positiivista on se että sivulinja piti ja yhtään nuolta ei mennyt yli. Muutaman metrin vajaita olikin sitten suurin osa.
Kannatan vahvasti jalkojen suojausta telineistä.

Jaa, että harjoittelua… :wink:

Tuomo: Pääset varmaan kisa-aamuna vähän aikaisemmin avuksi kentälle, niin topataan muutaman pakan jalusta nuolirikkojen minimoimiseksi. Jos vaikka vähän ennen kymmentä…

Joo, toki tulen laittamaan paikkaa kuntoon.

Kävin itsekin testaamassa. Kyllähän 100 jaardia näyttää aika hurjalta mutta ammunta oli yllättävän kivaa. Noin 95 % nuolista jäi tosiaan vajaaksi. Piti tähdätä jousikäden rystysillä puiden latvoihin, nuolen kärki heilui ihan pilvissä. Nuolien pitää olla kevyitä ja jousessa potkua, muuten homma tuntuu ihan pituusammunnalta!

1 tykkäys

Pitihän se tehdä perunapellolle pitkänmatkan rata,en saanut kuin max 75m enhän sieltä edes taulua nää. No joo 50m jotain osumia mut on se 100yardia kyllä aika hurja matka. Reeniä!!!

Vois ampua lyhärillä. :yum:
Pala kakkua ja niin edespäin…
Menin luovuttamaan ainoan lonkkarini eteenpäin kun näin serkun ampuvan sillä niin paljon nätimmin!

Tehhään sitten semmosia hammastikkuja, kattoo vaan että nekin lentää sen 200m ainakin.

Jää väliin tämä näillä näkymin. Lähen pojan kanssa metsään tuona viikonloppuna. On sitä hiljaisuuttakin saatava kuulla.

Jännästi ei päivitä tätä ketjua etusivulle, kun siirsin tuon Juhan viestin tänne selkeyden vuoksi…
Toivotaan että tulee toinen lyhäriukko paikalle, nimittäin @Victor! Huhuu, eikun mukaan!

Pitäs enään toi kisajousi saattaa valmiiksi asti…

1 tykkäys

Jää tällä kertaa kisa väliin. Toki joskus olisi ihan hauska kokeilla tätäkin kisamuotoa vaikka tauluammunta ei niin nappaakkaan.

Pitkä York roundin historiikki jää hamaan tulevaisuuteen mutta tässä pikaesittely.

Virallisesti York round ammuttiin ensimmäisen kerran 1.8.1844 kun englantilaiset jousiampujat päättivät pitää ensimmäisen Grand National Archery Meetingin Yorkin kaupungissa. Tuolloin päätettiin York roundin ammuntamatkat ja nuolimäärät, sekä taulu ja pisteytys. Vastaava kilpailu ammuttiin noin 10 vuotta aiemmin eri paikassa mutta sillä ei ollut vielä mestaruusstatusta tai nimeä.

Maan mestaruus ratkaistiin kahden kierroksen tuloksella. Pisteitä annettiin parhaimista tuloksista kultakin matkalta, osumista keltaiselle sekä yleensäkin osumista, yksi tai kaksi pistettä kustakin. Kokonaispisteillä ei ollut merkitystä kuin tasatilanteessa, kun kummallakin oli yhtä paljon osumia. Aika nopeasti tästä tavasta luovuttiin ja ammutut kokonaispisteet ratkaisivat voittajan. Lisäksi aikoinaan ammuttiin kaksisuuntaisesti, eli kolme nuolta yhteen suuntaan, jonka jälkeen käveltiin musiikin soidessa maalille ja ammuttiin kolme nuolta toiseen suuntaan.

Huomionarvoista on, että tähän ensimmäiseen kilpailuun luotiin tarkat säännöt, jotka ovat edelleenkin voimassa, ja joissa mainitaan muun muassa nykyisin tunnettu viivasääntö (jos nuoli on rajalla, se on ylempi pistearvo), nuolet piti merkitä, nuoliin ei saanut koskea ennen pisteytystä, sekä maalitaulun värit ja kunkin värin pistearvo.

Riihimäen kilpailussa ammutaan moderniin tyyliin kunkin kierroksen kaikki kuusi nuolta yhdeltä seisomalta. Muuten kisassa ei ole oikeastaan mitään ihmeellistä. Matkat ja pisteet on kerrottu ensimmäisessä viestissä. Viivasääntö WA:n mukaan, eli jos nuoli koskee viivaan, niin se on ylempi pistearvo. Ammutaan vapaamuotoisesti ja turhista nipottamatta, kuten American roundissakin. Ja nautitaan pitkistä ja korkeista kaarista!

Eipä se mitään. Nyt irtisanoutui mun lyhärilupaus! Tekasinkin eilisiltana jo miehen pyssyn, 63 paunaa 28" vedolla, 180cm. Ajattelin siirtyä aikuisten luokkaan… :stuck_out_tongue: Niin ja tuo mutkanen omenan venkula lenti romukoppaan, ei ollut tarpeeksi puuta aihiossa.

Pitää lukea vielä tuota archerylibraryn kirjaa, mutta pika vilauksella silmiin pisti marjakuusipitkäjousen hehkutus. Huvitti hieman, että valkopuujouset täräyttää käsille tekstin mukaan. Hah.

Huomena sitten tehdään historiaa ja ammutaan tiettävästi ensimmäinen modernin ajan York Round Suomessa. Harmi, että säätiedote lupaa märkää, eli pukeutuminen sen mukaisesti. Tarjoilua ei paikalla ole, joten eväät ja juomat mukaan, jotta jaksaa useamman tunnin ammuskella nuolia.