Yhdestoista jänes

Kuluva jahtikausi meinasi jo kuihtua kasaan, ei-jahdillisten kiireiden takia ja lumettoman sadesään säestyksellä. No, vasta helmikuu on ennenkin ollut kaikista otollisinta jousijahdin aikaa. Kun vapaata koitti, alkoi rusakkotilanteita kertyä. Jo viime viikolla todistin myös pupujen junaleikkejä, kiiman merkkinä.

Tsekkasin jälleen kerran jousi kourassa erästä metsämäkeä, jossa on kaikki puitteet hyväksi päivämakuupaikaksi, mutta ei juuri koskaan pupuja. Nyt kuitenkin erotin alarinteessä 15 metrissä päivämakuulla olevan jäniksen. Pupu oli asettunut katajannäreen alle pallomakuulle. Puolivälissä matkaa oli kaareva pihlaja, jonka alitse nuoli täytyisi saada menemään.

Pulssi kuplien kohotin jousen ja linjasin leikkurin huolella pupun vitaaleille. Pidin jousikättä järkähtämättä linjassa ja annoin jännekyynärän edetä taakse. Nuoli ampaisi matkaan, kuului tussahdus. Rusakko säntäsi makuulta vasempaan. Näin punaista sen kupeessa. Sitten kuului nuolen kalinaa vesaikkoon, minkä jälkeen rusakko katosi näkyvistä tiheän viidakon ja maastonmuotojen vaikutuksesta.

Osuman saaneen eläimen perään ei saa missään nimessä sännätä. Halusin kuitenkin saada selkoa pupun paon jatkumisesta. Lumettomassa, mustanmärässä maassa ei olisi hääviä jälkeä ja maasto oli pirun tiheää. Jalan alla oli äänettömäksi pehmennyt maa ja olin pupun kanssa puolin ja toisin näkösuojassa. Niinpä hipsin äärimmäisen hiljaa ylös mäkeä. Sieltä käsin bongasin pakenevan rusakon, noin 50 metriä alarinteeseen.

Pupu seisahtui ja piehtaroi, nuolesta eroon päästäkseen. Sen jälkeen se rauhoittui, hyppi rennosti ehkä 20 metriä eteenpäin, nuuskutteli varvikkoa ja kuoli. Laskeuduin näköalapaikaltani korjaamaan saaliin.

Osuma oli taaempana kuin toivoin, mutta tappava siitä huolimatta. Sulituksia myöten sisään mennyt, veressä uitettu nuoli löytyi pupun piehtarointipaikalta. Pakomatka oli kaikkiaan noin 80 metriä.

4,4-kiloinen uros oli hyvin tyypillinen lajinsa edustaja.

9 tykkäystä

HuippuTuukka. Hieman pyöreähköstä muodossa ja korvien lyhyydessä viitteitä sekuliin. Ei ihan sekuleimmasta päästä, mutta saattais tuossa metsäjänistä sukupuussa olla.

1 tykkäys

Enpä tullut näissä tohinoissa edes ajatelleeksi asiaa tuolta kantilta, ennen kuin sanoit. Siitä on noin 20 vuotta kun olen täällä etelärannikolla nähnyt metsäjäniksen, liekö liudentuneet seka-avioliittoihin. Muistelen kyllä lukeneeni, että risteymät ovat paljon harvinaisempia kuin yleisesti metsästäjäkunnassa oletetaan.

Rusakoilla vaihtelee paitsi koko ja väri, myös kehon muoto railakkaasti. On sirohkon pyöreitä, kolhon luisevan isorunkoisia ja sitten vaan ison tanakoita yksilöitä, pelkästään aikuisissa. Kuinka iso osuus siitä on euroopanjäniksen luontaista vaihtelua ja kuinka paljon arktisen jäniksen antoa, hmmm.

Korvien pituus pitäisi näistä olla vahvempi indikaattori, ja lyhyehköt tuolla mun saaliilla kyllä on.

Vastaan tuli muistelemani tutkimus metsäjänis-rusakkoristeymistä. Riikka Levänen Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut asiaa. Etelä-Suomessa vain kahdella prosentilla rusakoista on metsäjäniksen perimää, siis yhdellä 50:ä. Pohjois-Suomessa tilanne on ihan toinen, siellä jopa 30 % rusakoista kantaa metsäjänisperimää. Etelässä rusakot löytävät lähes aina omiaan pariteltavaksi, pohjoisessa rusakko joutuu usein tyytymään metsikseen.

Oho, yllättävän vähän on siis sekuleita täällä etelässä.