World traditional archery association - uusi kansainvälinen kattojärjestö

Korealaiset on laittaneet pyörät pyörimään ja ovat perustamassa kansainvälistä perinnejousiliittoa. Vielä on yksityiskohdat auki mitä tämä tulisi kokonaisuudessa kattamaan, mutta kohta selviää jo jotain.
Äskettäin tänne linkkaamani Thomas Duvernayn esitelmä perinnejousiammunnan nykytilanteesta oli ymmärtääkseni tähän liittyvä selvitystyö. Global trends in Traditional archery

Kuten ar:n yhteydessä mainitsin, minuun otettiin Koreasta yhteyttä ja pyydettiin suomalaisten perinnejousiampujien edustajaa liittymään mukaan liiton perustamiskokoukseen kesäkuun 8.-14.pv Korean Ulsaan. Sovittiin seuran puheenjohtaja Simo Hankaniemen kanssa että minä lähden sinne edustamaan.

Olemme sen jälkeen yhdessä keskusteltu ja mietitty minkä kokoinen ja muotoinen perinnejousiporukka meillä suomessa onkaan. On knuutinpoikia, ratsailta ampuvia, perinnejousimetsästäjiä, kyudo-harrastajia ja kotipiirissä tekeviä. Tämä kiinnostaa koreassakin siinä määrin että pyysivät minua tekemään esitelmän aiheesta. Alunperin tapahtumakutsussa puhuttiin tutkimuspapereista - järjestetäänhän tapahtuman yhteydessä myös “academic seminar”. Nyt ilmeisesti epämuodollisempikin sisältö riittää, joten pyysivät minua tekemään 15 minuutin power point esitelmän aiheesta.

Sovin esitelmän aiheeksi “Traditional archery in Finland - past and present”.
Minulle välitettiin sanaa että erityisesti kiinnostaa ilmaston vaikutus harrastamiseen. Eli kuinka pystytään harrastamaan kylmässä, kuivassa ja lumisessa säässä perinnejousiammuntaa.

Ajattelin siis pyytää teiltä kuvia perinnejousiharrastamisesta missä korostuu omat maamme haasteet.
Löytyykö kuvia ratkaisuista kuinka pidetään ampuja ja jousi hyvässä lämmössä ja kosteudessa silloinkin kun olosuhteet on sitä vastaan? Minkälaista lämmityshanskaa löytyy meidän metsästäjiltä? @TuukkaKumpulainen @JMenna
Knuutinpojat järjestää laskiaisammuntaa vuosittain, mutta niiden ketjujen joukosta en löytänyt lumisia kuvia mitä olisi mukava näyttää esityksessä.

Toki kokonaisuuden kannalta aika vähän me talvella ammutaan. Otan mieluusti ideoita ja hyviä kuvia vastaan mitä voisin sitten parin viikon päästä koreassa esitellä!
Sarvijousien teossa ilmankostutin on ainakin itselle tullut ihan elintärkeäksi kapineeksi…

Pitääpä myös korostaa miten meillä on IFAA liiton moninkertainen maailmanmestari täällä suomessa, sekä kovan tason amerikan intiaanijousilla ammuntaa ml. tiettävästi maailman ainoat toistuvat 40m mokkasiiniammunnat + american round!

4 tykkäystä

Simon kanssa kirjoitettiin jo esitelmä käytännössä täsmälleen tuosta aiheesta, liki-identtistä otsikkoa myöten: “Traditional Archery in Finland - historical and modern times” Simon Koreanreissulle, olikohan joku 10 vuotta sitten tms. Herätti mielenkiintoa kansainvälisessä yleisössä.

Tärkeintä on, että faktat menee kohdilleen, etenkin tuossa “past”-osiossa. Mikään yleistieto tai yleisesitykset, saati nettilähteet, ei riitä siihen ettei mentäisi metsään. Se olisi vahinko kaikille osapuolille.

Miten kylmässä ja lumisessa säässä pystytään harrastamaan perinnejousiammuntaa? Ei siinä ole kikkoja, saati lämmityshanskoja tai muita vipstaakeja.

Kerrospukeudutaan riittävän paksusti, pitäen ehdoton huoli vaatekerrosten joustavuudesta, istuvuudesta ja äänettömyydestä. Useimmat “erävaatteet” ovat surkeita primijousijahtiin.

Käsissä ei voi pitää mitään ampuessaan, jos ei ole erikseen treenannut ampumaan kädet peitossa. Käden päältä ammuttaessa hanska sotkee heti esimerkiksi nuolen lähtökorkeuden, eikä nuoli liu’u hanskan päältä kuten käden päältä. En tästä syystä juuri koskaan käytä mitään muuta kuin naamioväriä jousikädessä, oli talvi tai ei. Jännekädessä ei ole koskaan muuta kuin sormiläppä.

Ammuntakädet pysyvät lämpiminä, kun kaikki muu keho on vuorattu lämpimäksi. Jousen korkkikahva auttaa kummasti. Sitten kun pakkasta on esimerkiksi -20 C, tai vähemmänkin mutta rivakan tuulen kera, on parempi jäädä kotiin. Kova pakkanen on puujousellekin rikkoutumisriski. Subarktisen alueen intiaanitkaan eivät menneet jousimetsälle kovalla pakkasella, ei ukkojen vaan jousten takia.

Jousten kuivuminen moderneissa asumuksissa kuivimpina talviaikoina ei pääsääntöisesti ole ongelma vanhoille jousille. Uusia jousia on kuitenkin turha tehdä tuolloin. Ilmankostutinta en ole hommannut, en liioin kuivuria. Kämpästä tai jahtikämpästä metsästetään tarpeen mukaan kostein tai kuivin paikka jousten säilytykselle. Erot ylä- ja alakerran, kuistin ja tuvan, uuninpankon ja lattian välillä voivat olla huomattavia.

3 tykkäystä

Minulla on kyllä jonkin vuosien varrelta seuran kuvaa vielä niin voin jonkin paketin kyhätä.

2 tykkäystä

Mulla ei metsästyskokemusta ole mutta talviammunnasta jonkin verran. Kolme jousta on hajonnut, kaikki -10 C paikkeilla. Nykyään jätän menemättä jos alle -5 C.

Oittaa joulukuu 2023






Edit: ja siis mun kuvia saa vapaasti lainata ja käyttää. Jos kuvissa muita ihmisiä niin saa käyttää jos lupa saatu kuvissa olevilta

2 tykkäystä

Kiitos jo kaikille kommenteista!

@TuukkaKumpulainen Näin se on, että pitää olla faktat kunnossa. Pidän varmaan aika lyhyenä esittelyn menneestä ajasta, mutta katsotaan sitä vaikka Tuomon kanssa kahdestaan niin saa vähän vertaisarviointia.

Ilmankosteuden huoli riippuu niin kovasti jousityypistä. Puujousi on yleisesti aika rento käyttää missä vaan, jos on vieläpä vetoa kestävästä puusta.
Kosteissa aasian maissa sarvijouset tuppaavat löystymään paljon ja liimapinnat mahdollisesti hajoamaan peräti. Täällä kuivemmassa pohjosessa tulee taas erilaisia ongelmia liiallisen kutistumisen ja liiman halkeilun muodossa. Riippuu kovasti tietysti asunnosta ja siinäkin huoneesta kuten mainitsit.

1 tykkäys

Ota minut mukaan maskotiksi! :grinning_face_with_smiling_eyes: Etelä-Korea onkin vielä kokematta.

No tuota… Mikä jottei, kysyn onko vielä liian myöhäistä.

Edit: @Lehtis Sain vastauksen jo: ei kerkiä enää. Ja vähän jäi semmonen olo että yrittävät pitää lisähenkilöt minimissä koska tuo nyt tuleva tapahtuma on vain muodollinen perustamiskokous.

Syksyllä on kisat johonka sitten olet lähdössä? Nimittäin siinä taisi olla täysi ylläpito kohdemaassa, ellei jopa lennot ilmaiset? Ilmottelen sitten.

1 tykkäys

Löytyisikö niitä lumisen maaston ammuntakuvia? @M.Reinikainen

Tapasinpa Yntymak:n täällä Koreassa! Eli siis conquest cupin puta-ammunnan tuoreen mestarin.

5 tykkäystä

Illallisen jälkeen pääsee radalle ampumaan joten otin kamppeita mukaan. No nehän kiinnosti erityisesti Mongolian ja Korean edustajia! Onkin jo suunnitteilla tämän Mongolian naisedustajan kanssa matka korealaisen jousimestarin pajalle syksyn kisan yhteydessä.
Kuvassa vaaleampitakkinen mies on kyseinen jousentekijä.



1 tykkäys

Aikamoinen ehdotus sääntökirjaksi tyrkättiin käteen! No tuossahan käytännössä sallittaisiin lähes kaikki modernit välineet ja pisteytyskin vähän perseellään…
Unkarilaisilla ja slovakialaisilla meni jopa vähän naama punaseksi kun ärsytti niin paljon tyhmät sääntöehdotukset! Kohta noita aletaan rakentelemaan paremmaksi.











3 tykkäystä

Eli kaikki hauska ja haastava kitketty pois. Mää vähän luulen että jos porukkaa ei saada innostumaan riittävän ajoissa niin voipi tulla osallistuja kato hetikättelyssä.

On sielllä ainakin puitteet kunnossa!

Olennainen kysymys on, että miksi pitää perustaa kokonaan uusi liitto? Mihin pyritään?

Entä miksi sääntöehdotusta ei ole jaettu aiemmin? Eihän siinä ole järkeä, että säännöt esitellään kokouksessa ja sitten yritetään löytää yhteisymmärrys.

Jotenkin sääntöjen pohjana on ollut vain erityyppiset maalitaulut. Välinesäännöt tosiaan ihan oudot, taljat ja rekurvit kielletty. Miten määritellään rekurvi? Ja niin edelleen.

Mutta onpahan kokemus osallistujille ja toivottavasti luodaan suhteita eri maiden ampujien välille, ne ovat aina arvokkaita.

Edit: Onko ekassa kuvassa mukana Jeren jouset?

Onhan tähän tapahtumaan vähän rahaa käytetty kieltämättä.
Jouset oli mun tekemiä, tietty! Kovasti kiinnosti tuo 105# jousi jolla ammuin Istanbulissa voiton.

Kohta alkaa allekirjoitustilaisuus. Sääntökeskustelu järkeytyi sen verran että kokeneiden maiden edustajat (Unkari, Mongolia, Kirkiisia, Slovakia jne.) muodostavat sääntökomitean jossa säännöt järkeistetään. Valeria Bogar (Slovakia) jo pyyti minultakin kantoja sääntöihin, eli pääsee vaikuttamaan Suomestakin jos tahtoo.
Saattaa vaan olla että perinneukot jää ilman omaa puujousisarjaa. Että semmonen tradiliitto!

Käytiin tauluradalla ampumassa, eli 145m perinteinen korealainen rata. Sain yhden osuman! Nuolet oli aivan liian painavia ja isoilla sulilla tuohon hommaan. Mutta kivoja kuvia ja videoita syntyi.
Korealaiset järjestivät myös pienen jousiammuntanäytöksen.
Puitteet tuolla radalla onkin todella hulppeat!











Jousiammunnan suurmaat, Kiina, Intia ja …Suomi!!


10 tykkäystä

Noniin, symboliset nimet on paperilla. Pidin oman esityksenikin, lähinnä Knuutinpoikien toiminnasta, mukaanlukien pieniä Simo Hankaniemen kanssa mietittyjä datapointseja Suomen alueen varhaisesta jousiammunnasta. Lopuksi kerroin pyynnöstä vielä pituusammunnasta, siitä mulla eniten onkin ymmärrystä. Pääsin Korean telkkariinkin: https://youtu.be/6WHbiUPvLgk?si=XVd0LzGIItBDbYn0

Esitellyt tutkielmat oli yllättävän hyviä - niistä tehtiin kirjanenkin jokaiselle. Myös vapaamuotoisemmat maaesitelmät oli mielenkiintoisia, vaikka joistakin paistoi esille hieman tietämättömyys jousiteknisistä asioista.





Ensimmäiset esitelmät olivat erityisesti mielenkiintoisia: Deok-soon Kim (Ph.D.), UNESCO:n Aasian ja Tyynenmeren alueen aineettoman kulttuuriperinnön keskuksesta
“Strategies for strengthening international cooperation in traditional archery as shared cultural heritage & the beginning of traditional archery”
Joku saattaa näistä dioista huomata pienen ristiriidan näiden Istanbulin tai nytkin Ulsan MM-kisavirityksien kanssa. Ulsan MM- kisoihin luvataan isommat palkintorahat kuin conquest cuppiin. No sillähän päästään lähemmäs perinnejousiammuntaa…


Zafer Metin Atas, “The impact of westernization and modernization of traditional archery and an example of revitalization: Turkish archery”.



Pyörin aika paljon balkanin edustajien kanssa. Vasemmalta oikealle Serbia, Pohjois-Makedonia, Suomi, Norja ja Bosnia&Hertsegovina.
Mulla on tommonen Usain Boltin tuuletus kun oon jo mestaruusammunnat tehny. Tai jotain sillein.
Näissä maissa ei perinnejousiammunta ole kovin kuuma juttu - jokaisessa taitaa olla vain muutama sata harrastajaa.

Mongolian leidi paljastuikin kovaksi muijaksi. Sanoi että alle 60# jouset on lapsille! Oli vetänyt Ivarin 90# pituusjousenkin täyteen vetoon vaivatta viime conquest cupissa.
Monista näistä tuttavuuksista tuli mieleen että pitäisi lähteä heidän kotimaihin kisoihin. Mm. tuonne mongoliaan jossa ammunta tehdään suurimmilta osin vieläkin sarvijousilla.
Hän näkyy tässä screenillä zoomattuna ja tuolla aikaisemmin yhteiskuvassa.


Loppuun vielä kuvia korealaisista jousista joita oli esillä. Yksi “valmis” jousi oli esillä ja vireessä, mutta se oli niin kauhea etten edes kehannut ottaa kuvia. Aika rennosti tehtyjä liitoksia näissäkin. Oisko jopa tehty jousi vain sahaamista varten valmiiksi? Tuskin kuitenkaan.









8 tykkäystä

Pramean näköistä pöhinää Koreassa, hyvä niin ja hienoa että perinnejouseilua pyritään nostamaan kansainvälisesti näkyvämmäksi. Korealla, uuden lajiliiton perustajana, ja tietty jousiammunnan “huippumaana” hyvä sauma profiloitua vielä syvemmin lajin “ydinosaajaksi” mutta haitanneeko tuo, kun hyvän asian puolesta verkostoitumista lajin harrastajien kanssa kansainvälisesti kehitellään. Aasiassa on perinnejousiammunnassa pitkät juuret, mutta on toki jousiammunta ja metsästys osattu ja tunnettu historiassa kautta koko telluksen hyvinkin kattavasti. Mielenkiintoista on kuulla uuden kansainvälisen lajiliiton linjauksia perinnejousiksi jotka sitten liiton määrittelemiin kisoihin ovat kelvollisia. Toivottavasti syntyy jousiammuntaperinteitä ja -kulttuureita kunnioittava ja perinnejousiharrastajia kannustava liitto. Kuulostelemisiin…