Viilujousi?

Hei onkohan näistä mahdollista tehdä jousia ? Euron metri/neliö (?) hintaa niin mietin vaan että jos saisi ihan valita ja näyttäs hyvältä niin voiskohan tehdä jousen ? 0,6-1,5 mm paksuja viiluja…

“Saarni,tammi,mahonki,koivu,mänty,jalava,koto,teak,pyökki ainakin. Tervetuloa valitsemaan sopivat viulut. Pyrykuja 1, 01390Vantaa” sanoi myyjä.

Toki voi. Pitää vaan ottaa huomioon että kun noin ohkasesta puhutaan, pitään liimattu muoto olla viimesilleen kohdallaan. Koska tillerivaraa sulla on vatsassa tuon 1,5mm viilun verran. Eli käytännössä leveydellä pelailua. Mutta muotoja saa liimattua sitten ihan just semmosen kun haluaa.

En tiedä onko miten tyypillinen ongelma, mutta se viimeisin punatammiviilu oli lahoa/heikkoa mitä ostettiin lahden puutukusta. Esim. tuossa kuvassa tuo leveä vaalea viilu on kastunut päästään?

Viiluista liimattu rakenne on periaatteessa lujempi (ei jäykempi) kuin yksipuinen, MUTTA viilujen täytyy olla hyvästä puusta syiden suuntaisesti, muuten ei juuri hyödytä. Limauksen täytyy onnistua hyvin, muuten tilanne on sama kuin puussa olisi halkeama.

Mikke esitteli kerran jonkun tekijän saarnijousen, joka oli tehty parimillisistä viiluista/laminaateista. Ihan nätti mutta virunut paljon ja kamala ampua.

Muutenkin, jos viilun keskipaksuus on 1,0 mm, niin viiluja tarvitaan 10–20 kappaletta riippuen jousesta. Kun miettii siitä liiman määrää, mitä tarvitaan, niin ihan hirvittää. Tulee kalliiksi ja tulee turhaa massaa. Kuitulonkkareissa käytetään yleensä korkeintaan 5–7 kerrosta, enempi ei tuo mitään etua.

Mitä enemmän laminaattijousessa on kerroksia, sitä paremmin se pitää liimatun muodon muotista ottamisen jälkeen. Viruminen käytön myötä on sitten eri asia.

Ainahan voi kokeilla mutta itse en tekisi viilujousta, varsinkin kun nuo puulajit tuossa ovat jousipuina vähän niin ja näin.

Tämä ei päde – vatsan ei tarvitse olla yhtenäistä puuta tai viilua. Näitä on tehty paljon, jossa laminaattijousi ohenee niin paljon, että siirrytään seuraavaan kerrokseen. Muun muassa Bickerstaffe ja Lehtorinne ovat näitä tehneet, aikuisten jäykkyyksillä.

1 tykkäys

1mm viilupaksuudella siitä tosiaan tulee aika painava verraten yksipuiseen. Ohut viilu luultavasti poistaa tuon katkenneesta syykerroksesta lähtevän halkeaman mahdollisuuden tai ainakin pienentää sitä merkittävästi, johtunee liiman suhteellisesti suuresta liukumodulista.

1 tykkäys

Mielenkiintoista! No eri asia haluaisiko tuollalailla rakennetta rikkoa kuitenkaan.

Samaa mieltä nyt tarkemmin ajateltuna, liimaa tulisi tuommoisiin jousiin aika rutosti.

1 tykkäys

Pyöritellään taas numeroita…

Jos epoksilla pelataan, niin olen käyttänyt lonkkareissa noin 10 g/m liimaa per liimapinta. Jos karkea pituus on 2 m, niin kolmilaminaattiin menee noin 80 grammaa liimaa (jos liimaus tehdään tarkasti) - karkeasti noin puolet pursuaa pois. Lattajousilla voi laskea 15 g/m.

Liimapintojen määrä saadaan kaavalla 2n–2, jossa n on laminaattien määrä. Jos vaikka tehdään viilujousi, jossa on 15 kerrosta, niin liimapintoja on 28. Lattajouseen menee siten karkeasti 840 grammaa liimaa… Hyvän epoksin hinnoilla noin 50 €. Valkoisilla puilla voi tietenkin käyttää Titebondia, tms, mutta kuluu sitäkin paljon. Trendi on selvä.

Ja jos ja kun liiman levittely kypsyttää 17. liimapinnan kohdalla ja tulee vähän hutiloitua, niin ei tule edes saunapuuta valtaisan liimamäärän takia.

1 tykkäys

Ei kannata alle 5mm viilujen yhteen liimailu jos ei pelkästään niistä meinaa jotan muuta saada kuin lasten kaaria.

1 tykkäys

Noin karkeasti ajatellen kolme kerrosta riittää jonkinlaiseen “optimiin”, yksi vedolle, yksi leikkaukselle ja yksi puristukselle. Jonkinlainen lähtökohta voisi olla yhtäpaksut kerrokset. Kaksi saumaa ei niin hirveästi paina verrattuna valintamahdollisuuteen.

1 tykkäys