Vetopuukko

Oliskohan tämmöisestä slovenialaisesta mihinkään? http://www.ebay.com/itm/Wood-Working-Draw-Shave-Draw-Knife-11-Hand-Wrought-Forged-/152703880320?hash=item238ddc4c80:g:TnEAAOSwxp9W6pp6
tai http://www.ebay.com/itm/Wood-Draw-Shave-Woodworking-Knife-Draw-Knife-11-Hand-Wrought-Forged-/253102201199?hash=item3aee11196f:g:N54AAOSwvgdW6ptU

Arveluttaa eniten tuo terän kulma, mutta sen voi sitten tietysti itse oikoa vielä.

Osta suomalaista!
Noissa on ihan hyvä olla sellainen 18-22 asteen kulmaettä ei sukella. Isompi kulma sopii sitten kaarnan poistoon kun ei syö puuta kuin sitten kirves iskulla.

2 tykkäystä

Mistäpä noita suomalaisia sitten saa? Plektratrading myy jotain aineski, mutta 60€ +.

Eikös Mikkekin tee ja myy noita?

Onhan noita muuta tullu tehtyä. Tälhetkel varasto loppu ja vasta tammikuussa pääsen ahjolle. Pelkän terän tekeminen on multa 40€. kokoaminen kahvoilla sekä terä suojalla on sit 70€. Tälhetkel norjassa on aktiivisessa käytössä 12 kappaletta ja suomes joku 7?

Tällainen kommentti löytyi yhdeltä sivustolta:

“the harder the wood that is being worked, the greater the blade’s cutting angle. For fine work in soft woods, 25 ° or a little less will work well; for coarser, harder wood, angles as great as 35 ° may be used”

Mitäs asiantuntijat tähän kommentoivat?

Minulla ei ole yhtään Miken tekemää työkalua mutta tämä voisi olla kyllä hyvä ehdokas ensimmäiseksi!

Tuossa Miken kuvassahan on ns. “bevel up”, kun ymmärtääkseni monet vetää viiste alaspäin. Kokemusta on vasta kuorimaraudasta, jota aina käytän viiste juuri noin Miken tyyliin ylöspäin, niin ei terä haukkaa vaan pysyy hallussa. Varmasti on työkalujen kahvoissa ja kulmissa eroa, joten saa nähdä sitten kun vetopuukon saa käsiin.
Pitää se saada nyt heti, kun tarkoitus on se poikien puuhevonen tehdä, eli “shaving horse”. Ehkäpä sitten seuraava Mikeltä… Laadukas työkalu kelpaa aina.

Viisteitten kulmasta en osaa sanoa vielä mitään.

Pienet teräkulmat ovat purevia mutta hauraita, suuret teräkulmat kestäviä mutta vähemmän purevia. Pehmeä materiaali sallii terävän ja purevan kulman, kova välttämättä ei. Tämä pätee kaikista materiaaleista tehtyihin teriin. Kivisissä puutyökaluissa lakia on pakko noudattaa, jotta teränsuu ei murtuile käsiin. Teräksen kanssa monet pitävät teräkulman vaihtamista puun kovuuden mukaan turhanpäiväisenä hifistelynä. Omista vetopuukoistani en ole noteerannut saati modannut teräkulmia.

https://www.clasohlson.com/fi/Pärepuukko-Morakniv-220/40-8602
Hyvä terä, mutta haukkaa helposti liikaa.

Minullakin on tuo Moran perusvuolurauta. Aika vähän tulee käytettyä, kun teen jouset melkein aina freeformina, irtopulikkaa toisessa kädessä pitäen ja toisen käden kalulla työstäen.

1 tykkäys

Mikke, mulle kanssa terä!

Tuollainen kirjakin tuli taannoin hankittua. Varsin kattava määrä erilaisia malleja mittoineen ja ohjeineen. Kokoontaittuvia, pöytään- tai jopa lantiolle kiinnitettäviä.

1 tykkäys

Lap shave kuulostaa joltain ihan muulta kuin puusepän toimelta.

1 tykkäys