Vatsanpaikkausta

No, vähän taustoja alkuun:

Onnistuin siis jotenkin liimaamaan kahvan jouseen neljä senttiä alemmaksi (keskipiste 81 cm:ssä), ja pienen mietinnän jälkeen ajattelin että parempi tehdä vaan se kunnolla ja liimata oikeaan kohtaan. Kokeilin pistosahalla sahata vaaleasta puusta pitkittäin, niin että pienen hionnan jälkeen saisin kahvapalankin käytettyä uudelleen. Saha ei kuitenkaan suostunut sitä sahaamaan, ja muutaman minuutin jälkeen terä irtosi. Sen sijaan että lähtisin sitä käsin sahaamaan, päättelin nerokkaasti että se olisi paljon turvallisempaa ja helpompaa vaan varovasti halkaista se sivulta taltalla ja vasaralla…


Olen nyt hionut jousen tasaiseksi, mutta mietin miten sen saisi parhaiten korjattua. Ensimmäinen ajatus on liimata suht ohut viipale ipeä paikkaamaan syntynyt kolo (kuva alla), jonka päälle sitten samantyylinen kahvasysteemi, mutta vähän epäilen sen kestävyyttä (eli pomppaako liimaus pois). Kuvittelen ettei kannata vaahteralla tuota kuoppaa paikata kovan rasituksen takia.

Toinen mitä ajattelen olisi vatsan ohentaminen ohkaiseksi, jolloin päälle voisin liimata uuden eheän vatsa slaissin, ja sen päälle sitten kahvan normaalisti, mutta tämä olisi sitten selkeästi työläämpi. Onhan tämä kuitenkin selvästi tyhjästä aloittamista helpompaa jos ei ensimmäinen tapa ole tarpeeksi luotettava.

Kestää siinä liimaus, ainakin vahvasti uskoisin. Vaahterallakin voi kuopan ja kahvaseudun rakentaa mikäli taipumaa ei sille osalle tule.

1 tykkäys

Varmasti kestää, jos epoksilla liimailet. Tuollainen kaareva pinta kannattaa liimailla ohuista (5–6 mm) säleistä, koska paksun kappaleen muotoa on työlästä saada täysin sopivaksi ilman kunnon hiomakonetta. Ehdottomasti tee vain kahva uusiksi, ei kannata koko vatsaa alkaa hiomaan suhteessa kahvaan tasaiseksi. Kamala työ ja menee materiaalia hukkaan.

Ihan toinen asia, olisi se jousi voinut olla sellainen kuin oli. Epäsymmetrisiä jousia on tehtyä iät ja ajat ja vaikka kuinka paljon.

2 tykkäystä

Kiitos vastauksista, liimasin nyt korjauken kuvan mukaisesti. En vaahteraa laittanu alimmaiseksi kun tuo kuoppa ulottuu kahvan ulkopuolelle molemmin puolin, eli se joutuisi taipumaan myös.