Varsijousen rakennusohjeet (special)

Ok, kirjoitetaas toinen setti jos haluaa hifistellä varsijousten kanssa ja viedä rakentelun pidemmälle.

Kaari: suora tai vastakaari, väh. 15 cm halkaisijaltaan olevasta puusta kaadettu, kovapuuta vatsaan riittävästi (tai oikea komposiitti tai teräskaari (mutta ei auton lehtijousesta)…), paunat väh. 100. Teräskaareen suosittelen safety cord:ia. (Crossbow safety cord). Teräskaaret aina pienelle myötäkäyryydelle tietty.

Muista, että jos jänne raahaa tukkiin, menettää kaari n. 10 % tehostaan. Pieni raahaus voi olla jopa hyvästä, koska se estää vikalaukauksia (misfire).

Muista jänteen varmistuslenkit (Crossbow string loops).

Varsijousen tilleröinti ei omastakaan mielestä eroa käsijousiin. Ainut ero on vain kaaren paunat joiden merkitystä haluan korostaa jos haluaa saada nuolen lentämään enemmän kuin 50 m - varsijousen vetopituus kun tuppaa olemaan käsijousta lyhyempi. Eli jos tilleröit varsijousen kaaren tilleröi niin, että tulee paljon paunoja (kuten tässä viestiketjussa esitetty 100 paunaa). Varsijousella on muinoin historiassa nuolet lentäneet jopa hieman pidemmälle kuin käsijousilla. Älä pelkää/aliarvioi paunoja vaan tavoittele niitä…

Puukaarissa minimoi:
-oksat
-höttöpuu
-kierteisyys

Liipaisin: Esim. hamppunarua liipaisimen ympärille otteen varmistamiseksi.

2 väylää, joko primitiivinen tai koristeltu “look”:

Jos luun hankinta koristeluihin menee kuitenkin ihan mahdottomaksi, kostuta valkoista paksua kartonkia puuliima-vesi-liuoksessa ja silitä puun kartonki puun päälle puuliimalla liimaten. Heitä kirkas tai mattalakka päälle ja voila: se on kuin luuta. (Suosittelen tietenkin luun ostoa…)

Tukista voisi kirjoittaa ikuisuuden mutta tässä muutamia vinkkejä:

-älä hio tukkia ylisiistiksi hiomapaperilla, muinoin ei ollut hiomapaperia vaan hain nahkaa, hio tukki mieluummin esim. kivellä ja “siloita” puun ja veden avulla (pakota puu sileäksi)
-ÄLÄ tee bolt groovea (nuoliura) rälläkän hiomalaikalla, vaan ohuella pyörötaltalla, rälläkkä voi pilata pahimmassa tapauksessa koko tukin.
-Vaikka netistä löytääkin kuvia erimallisista tukeista joissa on perusteltu tukin muoto aikakauden mukaan, suosittelen edelleen ettet tuijoita niitä vaan teet omaa tyyliä, koska ennenkään ei ollut yhtä ja ainoaa tyyliä
-Parhaita tukin pintakäsittelyaineita:
-mehiläisvaha (paras IMO)
-antiikkivahat
-oliivi/ruokaöljyt
-ohut tervakerros (ylimääräiset pois)
-kaiken väriset maalit (älä laita liikaa kun haluat puun syyt näkyviin)
-tukin poltto kevyesti avotulella (antaa coolin pinnan…)

Primitiivilook:
-kaikki koristelut pois tai vain vähän koristelua

Eipä tule muuta mieleen, jos muut haluaa kommentoida niin antaa palaa.

1 tykkäys