Värimulperi, 44#@28"

Värimulperijousi, 44 paunaa 28 tuuman vedolla. Tällainen kokeilukappale, mitä Unkarin osagesta saa irti. Aihioksi valikoitui epämääräinen jämäkappale, isolla oksanreiällä ja muilla luonteikkailla yksityiskohdilla. Veistämisessä oksanreiän toinen sivu lipsahti vähän liian kapeaksi ja siitähän se naksahti täydessä vedossa. Korjaukseksi laitoin paikallisen hirven jalkajänteitä – ensin pitkittäin lavan suuntaisesti ja sen jälkeen ympärille vielä punos – nyt kestää. On kyllä nättiä ja tiukkaa puuta! Kerää nyt pölyä jousikomerossa mutta jospa tällä jossain vaiheessa jonkun kisankin ampuisi!

Nyt kun tuota täyden vedon kuvaa katselee, niin taipuneeko aavistuksen liikaa sisälavoista? Vähän elliptisempi tilleri voisi olla?

Mitat tulee vähän myöhemmin, kunhan kerkiän mittailemaan…

6 tykkäystä

Niin mikä on jousen vetosuhde? Sisäkaariaktiivinen tilleri kyllä on, mikä ennustaa muttei takaa tarpeettomasti potkivaa ja myötäkäyristyvää jousta (karvan verran settiä sisäkaarissa kun on senttiluokkaa settiä kärkiin asti projisoituna). Korkean vetosuhteen jouselle huono, matalan vetosuhteen jouselle tarpeellinen juttu, ja rasitusta ja synkkaa huolella jakamalla ongelmiltakin vältytään.

Nyt on kaunis jouskari! Oksakohta lisää kyllä oman leimansa.

Pituus 172 senttiä nokista nokkiin. Leveys 35 mm. Tärähtää kyllä vähän enemmän laukaisussa kuin itse tykkäisin. Hyvin elastisen tuntuista puuta, voisi olla kapeampi, sekä elliptisempi tillerimuoto, tämä kun virui hyvin vähän, suora oli ennen työstämistä ja suora on edelleen. Selvästi kyllä tämän Unkarin osagen kanssa voi aika rohkeasti mitoittaa jousen. Mutta tätä oli kyllä kiva tehdä!

Vetosuhde siis antelias 2,42. Neljänelosen osagejousen tavoiteleveys voisi hyvinkin olla noin 24 mm - liikkuvaa massaa on siis yllin kyllin.

Mitä mahtaa jäkkärä painaa?

Hienolta näyttää. Ja pellavalankakahva trademarkkina. Kiinnostas kanssa massa kuten Tuukkaa. Paino, paino, paino! 105cm pituusjousiakin kun Istanbulissa vertailtiin niin jätkät nyyläs grammoja että sulla on 270g ok, mulla 295g ja toisella 320g.

Näille oksanreikäjousillekin on aina välillä kysyjiä, eikö niin? Asiakas nimenomaan haluaa tämmösen villin version puujousesta.

Massa on järkyttävät 681 grammaa…!

Otin ja paahdoin jousen 60 millin vastakaarelle, heti jänteeltä oton jälkeen vastakaarevuutta on 45 milliä. Lähtökohta oli siis suora. Nyt jousi antaa 49 paunaa 28 tuuman vedolla ja ammuntatuntuma parani hieman. Tuo oksankohta on kyllä painava, tilleripuussa jousi keikahtaa selvästi ylälavan suuntaan. Mutta kyllähän tämä selvästi olisi voinut olla kapeampi ja paksumpi ja vastakaarevampi. Elastisen tiukkaa puuta.

Tämä jousi on ihan itselle, vähän tällainen kokeilukappale.

Seuraava aihio onkin raakaleveydeltään 28 milliä, katsotaan mitä siitä lähtee irti.

3 tykkäystä