Vannesahan terän valinta

Terät kannattaa tilata täältä:

http://www.teratoimitus.fi/fi/

Lahden terätoimitus toimittaa Starretin teriä ja ne ovat osoittautuneet erinomaisiksi ja järkevän hintaisiksi. Lisäksi palvelu on nopeaa ja erittäin ystävällistä yksityishenkilöillekin. Muitakin teriä olen kokeillut mutta Starret on ehdottomasti paras. Sieltä Woodpecker Pro -terät. Jos rahaa on paljon, niin kovapalaterä (Carbide Advanz FS) on myös loistava. Leveydet 13–19 milliä ovat kätevimmät yleiskäyttöön. Sähköpostia vaan ko. firmaan.

Starretin kuvasto:

http://www.teratoimitus.fi/images/pdf/starrett_vannesahanterat.pdf

Sivu 39.

Terätoimitus myy vain Woodpecker Pro (bi-metal) teriä. Tavallinen, uudelleenteroitettava on tavallinen hiiliterästerä, joka tylsyy aika nopeasti. Pro kestää selvästi pitempään, varsinkin kovien puiden sahauksessa, koska teräpuoli on karkaistu. Minulla 4450-millinen Woodpecker Pro, 19x0,7 mm, 3 tpi -terä maksoi 34 euroa. Terä tilataan siis juuri oikean mittaisena. Kovapalaterän hinta on noin 10-kertainen. Terä on siis samanlainen kuin vaikka sirkkelissä. Mutta on sitten jälkikin hyvä, jos saha on säädetty oikein. Nämä ovat siis selvästi ohuempia kuin kovapalaterä.

Nyt minulla on käytössä 19 millin terä (leveys takareunasta hampaiden etureunaan). 25-millinen (1,3 tpi) oli jo vähän liian iso, paitsi tietenkin paksujen lankkujen ja isojen pöllien sahaamisessa. Mutta enemmän on käyttöä tarkalle ja kapeammalle terälle. Äläkä ota liian tiheähampaista terää, hidastaa turhaan sahausta. Netistä löytyy hyviä valintataulukoita. Nyt käytössä oleva on 3 tpi (teeth per inch). Tosin, eipä Terätoimitus tarjoa valinnanvaraa hammastuksen tiheydessä, vaan se riippuu terän leveydestä. Mielestäni hammastus on juuri sopiva, liian tiheä hammastus on aivan turha, koska se hidastaa sahausta ja tukkii terän, vaikka jälki on teoriassa parempi. Tuolla 19 millin 3 tpi –terällä jälki on hyvin säädetyllä sahalla todella hyvä – sahauspinnasta kun ottaa pari ohutta sipaisua höylällä, niin pinta on täysin sileä.

Suositeltu terän leveys (tai pikemminkin paksuus) riippuu sahan teräpyörien halkaisijasta, sekä rungon tukevuudesta. 25-millinen on jo järeä, 19-millinen on hyvä yleisterä, kuten myös 16-millinen ja 13-millinen sitten jos aikoo mutkia sahata paljonkin.

Laitoinpa Lahteen postia :slight_smile::construction_worker_man:

Oma 12mm terä on ainakin suhteellisen hyödytön missään karkeammassa työstämisessä. Mutkia sillä kyllä saa sahattua…haluamattaankin! :smiley:
Pitää ostaa mahdollisimman iso terä, millä pääsee paksua tavaraa halkomaan. Toivottavasti joku 25mm sopii, selviää kunhan muistan mitata pyörän leveyden.

Jere - jos mutkaa tulee ihan itsestään, niin vika löytyy yleensä huonosta terästä, joka on tylsä, vääntynyt tai muuten kelvoton, tai sitten huonosti säädetystä sahasta. Googlaa “bandsaw tuning”, tai jotain vastaavaa, niin löytyy paljon hyviä ohjeita, miten saha säädetään. Oikein säädetyllä sahalla ja hyvällä terällä voi sahata niin paksua puuta kuin sahaan menee vaikka ilman teräohjaimia. Kyllä kapealla, 12-millisellä terälläkin pitäisi pystyä sahaamaan suoraan paksuakin tavaraa. Leveä terä ei ole oikotie onneen, jos sitä ei saa kiristettyä riittävästi, eikä saha ole säädöissä. Siinä mielessä kapeampi terä voi olla helpompi.

Siltä se ainakin välillä tuntui. Terä saattaa hyvinkin olla orkkis, vuosien takaa. Joten vahvasti veikkaan terässä olevan jotain ongelmaa, vaeltaa hihnapyörälläkin hieman. Noita virittelyvideoita olenkin katsonut aika reilusti, siinä tuli sitten tutuksi ohjurit, terän kiristys, hihnapyörien kallistukset jne…
Monta juttua löytyy näistä säädettäväksi. Aloitetaan ihan pöytätason suoruudesta!

Alkuviikosta menee täälläkin teriä siis tilaukseen.

Minä olen hankkinut Malmin Terästä, Helsingistä, tekevät myös mittojen mukaan. Normi kärkikarkaistu 10 mm leveä terä on toiminut sahassani vallan mainiosti joka tarkoitukseen.
Tylsynyt terä alkaa tosiaan vaeltaa omia polkujaan ja etsiä pehmeintä paikkaa mistä pääsee helpommalla, tekee myös tummaa palanutta purua.

Terätoimitus on nopea! Perjantaina iltapäivällä laitoin sähköpostilla tilauksen ja tiistaina aamupäivällä oli paketti ärrällä.