Vanhalinnan pituusammunta 25.8.2018

Miltä näyttää kisarosteri? Onko osallistujia, onko säpinää viivalla?

Tulevana viikonloppuna alkaa pituusammuntatestit toivottavasti kolmella jousella, yksipuinen jalavarekurvi ~90 paunaa, osagejännerekurvi ~100 paunaa ja turkkilainen. Nuolia saattaa joutua tekemään lisää.
Ei auta kun venyä tällä kertaa pidemmälle ja katsoa jos riittäisi… :thinking:

Valitettavasti näyttää siltä, että vanhalla kalustolla mennään. Viisi uutta nuolta on tekeillä mutta vähän näyttää siltä, etteivät ehdi valmiiksi. Saati sitten uusi jousi. Kesä menee aina liian nopeasti ohi. Ensi kevääksi on kyllä taas suunnitelmia enemmänkin uuden kaluston, testailun ja harjoittelun suhteen.

On siinä kyllä Jerellä potentiaalia kalustossa! Jos rehellisiä ollaan, niin ei harmittaisi, vaikka Jere ampuisi kaikilla (vähän) yli 300 metriä… Onko turkkilaisella ammuttu vielä nuoltakaan vai tulee ensilaakit Vanhalinnassa?

Se on totta, kesällä on kiirusta. Tapahtumia ammunnallekin vaan lisää kokoajan.
Talvella kerkiää. :slight_smile:

Sitten nähdään mitä potentiaalia on, kevyempi turkkilainen on puoliväliin avattu, eli sen kerkeän joko rikkoa tai tilleröidä vanhalinnaan mennessä. Alkaa pikkuhiljaa tuntua että siitä tulee toimiva…
Yli 300 saa ampua, mutta vain vähän! :smiley:

Tuleekohan peräti Pasi kirittämään meitä, kerran viime kisaankin paranti niin kovasti tulosta… Mikellähän taisi olla joku uusi jalavamölle valmistumassa myös, kerkeeköhän vanhalinnaan?

Sopiiko tilaisuus siihen että kokeilee ensimäistä kertaa miten kauas jousi ampuu vai toivotaanko siihen enemmän kilpailumielistä ammuntaa?

Kuten kaikkiin muihinkin kisoihin, kaikki ovat tervetulleita. Tuona päivänä on hyvä tulla mittauttamaan laukauksia, kun mitan saa samantien etäisyysmittarista ulos. Eikun mukaan vaan.
Tietysti kisaamaankin pääsee, kai sieltä jokaiselle joku löytyy jonka kanssa ampua kilpaa. :slight_smile:

1 tykkäys

Jos sitä parit pituusnuolet vielä… Taidanpa laittaa pergamentilla kaikki.

Jaa parit pituusnuolet? Loma vaan näyttää jatkuvan… Mitäs noissa on kärkenä? Entä teetkö näissä joitain toisin kuin aiemmissa nuolissa? Turkkilaisiin tarkoitettu?

Sääennuste näyttää vaihtelevan koko ajan - välillä sataa koko päivän, nyt taas näytti, että voisi paistaa aurinkokin. Matalapaine näyttää kuitenkin jylläävän, joten lienee ihan tuurista kiinni, että sataako vai ei. Toivotaan tietenkin, ettei sada!

Alkaa olla tämän mallin pituusnuolten teko optimoitua, joten muutama enemmän menee samalla vaivalla. Kyllä tässä jo töissä ollaan, joten illalla vain pääsee tekemään. Eilen vietin 2h varsien katkomisessa, taperoinnissa käsihöylällä ja noiden alumiinikärkien teossa ja liimaamisessa.
Kärjissä on 3-4mm pitkä tappiliitos 2mm halkaisijalla, porattu kärjen sisään.

Jos muistan oikein on tuossa: 3x 24", 3x25", 4x26", 4x28" ja 3x31" nuolia. Tosin muistelen varsia olleen 18kpl, eikä 17kpl. Alkaa muuten bearpawin varret jo loppua näiden jälkeen. :smiley:

Sinällään aika erilaisia nuolia, kun en yli 26" pituusnuolia ole koskaan tehnyt. Voisin muutaman nimittäin roiskasta lonkkareilla, jos ei nyt kisassa niin ihan omaksi iloksi. Tietenkin olisi aika namua päästä ampumaan turkkilaista 27,5" vedolla ja 28" nuolella…

Toivotaan että ei sada, mitäpä tuohon muuta. Sateella on hanurista ampua, varsinkin kun omista jousista 80% on jänneselystettyjä.

Sauna on meidän käytössä.
Sadetta on luvattu perjantai illaksi (pystytys aikana…) sekä sunnuntai päiväksi vähäsen. Nämä tiedot yleensä muuttuvat jonkin verran kun ajan kohta lähenee. Katsoo sit perjantaina viimesitään uusiksi mitä kamoja mukaan kannattaa ottaa.

Lauantai kello 18 luvataan lounaistuulta 4m/s ja myöhemmin etelätuulta 3m/s, täydellisesti sopivaksi tuolle suoralle. Vaikuttaa ihan suomenennätyskeliltä. :slight_smile:
Riittäisikö tuo 420 metriä meille…

Hendrik lähetti kuvan:

Meni viritettäessä. Eli 350+ metrin kaaria ei nähdä, ellei sitten Jere yllätä(?), valitettavasti. Ampuu kuitenkin sillä “shooting rinnel” -laitteella ja lyhyillä, 20-senttisillä nuolilla mutta jousi on eri.

Aijaijai! Näyttää puristusmurtumalta? Harmi kun ei saada sarvijousia vastakkain.

Katsotaan löytyykö multa yllätysmomenttia… Laskeskelin että mukaan lähtee 45kpl pituusnuolia ja aimo nippu jousia, että jos yölle asti ampuu niin saattaa löytyä konfiguraatio jolla 350m menee puhki! :smiley:

Millonkohan irtois pituusammunnan tulokset tänne katseltavaksi?

Mikä oli Tuomolla fiilis kisoista? Ei hirveästi vaihettu sanoja kisojen jälkeen… Vähän alavireistä oli touhu, eikä minunkaan osagejännäri tai turkkilainen heittänyt semmosia mitä olin toivonut. Liekkö ihan ollut kelin kanssa vähän toivomisen varaa. Mulla ei ollut mahdollisuutta oikeen kuivatella jousia kunnolla, se ainakin verotti. Varmaan joku timar laatikko on kasattava ensi vuoden syksyksi.

Parhaiten omista kamppeista taisi lentää 26" nuoli 260 greinisenä pergamentti sulituksilla. Hauska että sain kun sainkin pergamentit toimimaan, nuoli oli ensimmäiset sulitukset pergamentista ikuna.
Pääasia että 290m tuloksista on tullut peruskauraa knuutinpoikien pituuskentille. :slight_smile:

Vähän alavireistä tosiaan. Ei ollut uusia välineitä, niin ammunta oli mitä oli. Toki oli kiva yrittää toistaa kevään tulos. Vaikka siihen en päässyt, niin 275 metriä taisi paras nuoli lentää, eli yli vanhan ennätyksen. Paras nuoli oli tällä kertaa kevyin ja notkein. Keväinen ennätysnuoli lensi pitkälle mutta ei ihan parasta tulosta antanut. Nuolissa se juju oli.

Ensi kevääksi pitää kyllä panostaa kunnolla. Kaksi uutta jousta ajattelin tehdä, laminaatteja kummatkin, samalla muotilla. Toinen jännejousi ja toinen bambulaminaatti. Ipe-vatsa molempiin. Jäykkyystavoite 65–70 paunaa 24 tuuman vedolla. Näihin tietenkin uudet nuolet.

Mutta olihan sulla sentään jousi jota voi pidemmälle vetää, eli sillä saada viime kertaan eroa. Olisiko veto nyt jäänyt lyhyemmäksi jos notkein lenti parhaiten? Kevyin nyt on selviö, kevein nuoli lentää aina pisimmälle. :wink:
Tosin, jos näillä 50-55% kosteuksilla lähtee ihan jousia kuivattamatta ampumaan, ei mistään ennätyksistä silloin kisata…
Sulle pitäisi saada määrämittaisia nuolia setti. Niillä kun painelisit 160greinin tuntumaan ja nuoli lähtisi yhtä puhtaasti kun edellinen 230 greininen, niin siinäpä olisi mulla kiinni ampumista.

Jännejouselle erityisesti peukku. Meinasitko kärkiin tehdä kippuraa? Ipen kanssa paras olisi varmaan liitoksella laitettava siyah.

Tuo nuolien keveys on se mikä jää päälimmäiseksi viimeisen vuoden pituusammunnoista. Kun spineä löytyi nuolesta, joka kerta lensi pisimmälle kevyin nuoli. Aivan joka kerta. 160 greiniä oli jo liian keponen 90 paunaiselle jouselle, mutta sekin lenti rapiat 300m silloin kuralassa. Näin olen todennut, kun pituusnuolia on tähän mennessä tehty 161kpl.
Mokasin nyt ennen kisoja, kun en ottanut vaakaa mukaan verstaalle pituusnuolia tehdessä. Menin pelkillä spinemitoilla. Kaikista nuolista tuli vähintään 220 greinisiä, joka harmitti aika paljon. Oikeastaan vika ilmeni myös siinä, että kärki oli liian paksu, sieltä olisi massa pitänyt ottaa pois. Tekovaiheessa yritin tehdä keskipainoisia nuolia ja siitähän se tuli. Nyt on tullut huomattua että takapainoinen nuoli lentää ihan yhtä hyvin kuin etupainoinenkin - tai että eroa en varsinaisesti ole vielä löytänyt. Yksi juttu on ainakin selätetty, nimittäin liian matala jousen jännekorkeus, kiitokset siitä muistuttajille. :smiley: Siinä on yksi tekijä mikä varmasti sai aikasemmin takapainoiset nuolet lentämään vinkuralleen.

2019 kauden pituusnuoliin pitää tehdä ohut kärki, joko ihan yksipuisena jolloin nuolesta tulee takapainoinen tai sitten halkiolla, “footing” kovapuusta, jolloin kärkeen saadaan myös painoa hieman. Koska onhan se nyt vaan niin että nuolen peräpää pitää olla merkittävästi paksumpi kuin kärki osa. :slight_smile:
Nuolen dynaaminen spine kasvaa, koska peräpää ottaa suurimman rasituksen vastaan ja peräpää ollessa paksu ottaa suurimman ilmanvastuksen vastaan -> sulat ohjaavat tehokkaimmin.

Muutama kuva.

Kunnon pituusampujalla on teline pituusjousia varten. Teline on siis Jeren, kuten myös jouset. Ylinnä lienee 313 metrin osagejännejousi.

Nyt kun Jeren vetokuvia katselin, niin huomasin, että vetohan voisi olla parempi. Tuollainen kyynärpää alhaalla -tekniikka vie vedon lähinnä käsille. Kunnon selkävedolla menisi veto varmasti sujuvammin ja loppuun asti. Joo, luulen, että samaa vikaa itsellänikin.

3 tykkäystä

Hienoa, kiitti kuvista!

Kärkinelikosta puuttuu yksi. :slight_smile: Minäkin laitan kuvia niin katsotaan löytyykö Tuomosta kuvia. Kaisulla oli ongelmia päästä kuvaamaan sivusta, kun oli niin tiivis ampumarivi viivalla.

Teline oli tosiaan hyvä ja muokkaankin tuota ensi kerraksi niin että siihen saa molemmille puolille 4 jousta, eli 8 yhteensä. Sopii kaverienkin jouset sitten siihen.
Ja tosiaan, ensi kerralla kun tulen ampumaan pituutta, jätetään turhat jouset kotia, ei enää mitään adhd ammuntoja usealla jousella. Ei siinä pysty tarpeaksi keskittymään. Sinällään hyvä kokeilla useammalla, mutta nyt alkaa olla tuntumaa jo mikä toimii, huonot jouset voi jättää kotia.

Vetoa pitää tosiaan treenata, on varmastikin jäänyt noista 20-23" vedoista päälle… Oli tuo vaan jäykkä vetääkin että sen puoleen.
Tuo ylimmäinen jousi telineessä, on tosiaan sen 313m heittäneen osagen kopio. Vaan taitaa olla hieman kevyempi, silti vaikuttaisi olevan samallailla potkua.

2 tykkäystä

Tästä Jerelle hyvä opus peukalorengastekniikkaan:

Swodoba, A. (2012). The art of shooting a short reflexed bow with a thumb ring . Gdynia: Adam Swodoba.

Tuo tuli vastaan mullakin äskettäin. Yhden peukalorenkaan tuossa jo tein ja harjoittelin oikealta puolelta ampumaan, on se jänskää. Pitäisköhän sitten hommata tuo kirja… Katsotaan.
Ensi kesällä ammutaan siperillä ja peukkurenkaalla turkkilaisilla. :slight_smile: