Uusi taustapakka

Tein viimein kunnon jousiammuntapakan. 90x90x18cm vaahtomuovipakka jonka lisäksi nakutin maahan pystyyn nopeasti kyhättyjä sivusuojia. Yllättävän hyvin pysäyttivät ohimenevät nuolet ja jos tukirankaan osui, nuoli jäi todella kevyesti puuhun kiinni.

Ammuttiin sitten sovellettua american roundia, koska taulu on 80cm, eikä 122cm laitettiin etäisyydet 50y, 40y, 30y. Sama 90 nuolta kuin alkuperäisessäkin ja sain tuloksiksi 147p, 176p. Kaisu ampui 71p.

Tuon 176p ammuin kevyellä 30 paunaisella lonkkarilla ja tulipa huomattua miten helppoa kevyellä jousella on ampua ja pitää hyvä linja. Aikaisemmin olin ampunut 70 paunaisella lonkkarilla, jonka heivaan nyt samantien mäkeen. Tein 40 paunaisen 170cm jousen takahikiän maastokisoihin ja ensi kevään american roundin ammun oikealla viktoriaanisella 40-50 paunaisella 180cm lonkkarilla!

Vähän kun ottaa reeniä niin tuossahan alkaa osua helposti yli 200 pisteen. Tuossa 176 pisteen sarjassa vähän häiritsi kun oli niin pimeää ettei nuolen lentoa nähnyt…

Ai osumisen riemua!!

1 tykkäys

Kyllä siinä kelpaa ampua! Joku iso matto pakan taakse kelpaa myös pysäyttämään hutinuolet, jos niitä jostain syystä tulee. Ohuet reunat ovat kyllä oikein kätevät. Koko pakan ei tarvitse olla iso mutta reunat pysäyttävät vähän ohi menevät ja ovat myös hyvä psykologinen apu, kun pakka näyttää isommalta kuin se onkaan.

Jere - ota vaan se 70-paunainen jousi Taka-Hikiälle. Viimeinen osakilpailu on pituusammunta - 1 kierros ja kuusi nuolta. Lötköllä jousella ei siellä paljon juhlita. Luulen, että koko päivän syksyisen kosteassa metsässä ammutulla jousella ammutaan taulunuolella yli 200 metriä. Saas nähdä.

Mattoa mietin kanssa, katsotaan jos sitäkin joskus käyttäisi. 122cm pakka olisi ollut kova sana, mutta tämä oli ainoa mitä fiksusti ja nopeasti sai tampereen vaahtomuovilta. Ei ollut paha hintakaan, 90e.

Enpä tiedä, oli vähän ongelmia saada se 70 paunainen syreeni heittämään kunnolla, siinä toinen syy. Oksia ja raskasta puuta - kärjet tulee olemaan painavat ja energiaa menee hukkaan, tärrää käsille jne. Katsotaan mitä tehdään, mutta kyllä mä saan 40 paunaisenkin heittämään taulunuolta 180m :slight_smile: . Enemmän tulee hävittyä pisteitä rastikierroksilla, se on varmaa.
Kokeillaan paljonko pystyy pituusammunnassa sääntöjä venyttämään… Löytyykö joukosta 300 greinisiä kuusinuolia 3" sulituksilla. :smiley: Pitäähän ne pitkän matkan nuolet olla viinessä!

Voihan sen maastokierroksenkin ampua vaikka pituusammuntanuolilla - kunhan koko kisa ammutaan läpi samalla ja yhteneväisellä nuolisetillä!

Asia selvä!

Mitä olet muuten mieltä, onko tuo american round ammuttuna 80cm tauluun ja 30-40-50y matkoilta verrannollinen siihen oikeaan versioon? Tuota voisi paljonkin tahkota ensi kevät mielessä. Pitää ottaa vielä 60 yardin matkaa ekstrana.

80 sentin taulu ja 50-40-30 jaardia on suhteessa jonkin verran vaikeampi kuin originaali versio. Realistisempi taulun koko olisi halkaisijaltaan 100 senttiä noilta matkoilta.

Jos lasketaan maalin koko suhteessa etäisyyteen, niin 80 sentin taululla American roundia vastaavat etäisyydet olisivat 39,5, 33,2 ja 26,4 jaardia. Tämä ei kuitenkaan anna realistista vertailukohtaa oikeaan American roundiin, koska jousiampujan osumakuvio yleensä kasvaa suhteellisesti enemmän kuin pitäisi etäisyyden funktiona, varsinkin perinneampujalla. Toisin sanoen, lyhyeltä matkalta on aina helpompi ampua suhteessa tiukempaa kasaa kuin pitkältä matkalta.

Jos haluat olla oikein pro, niin osta 122-senttinen taulu, aseta se 80-senttiseen pakkaan ja leikkaa ylimääräiset pois ja ammu oikeilta etäisyyksiltä! Ei niillä yksittäisillä pisteillä mitään tee…

Tuota tuumailin itsekin, hieman hankala simuloitava. Varsinkin kevyemmillä jousilla pitkät etäisyydet tulee rokottamaan.

122cm leikkely kävi mielessä, mutta sehän on niin iso taulu että 90cm halkaisijaan trimmatessa (pakka on 90x90) jäisi 3p alueen toinen rinkula pois ja 1p alue kokonaan. Taidetaan nakuttaa ihan tuohon pieneen, onpahan sitten lepposa tulla ampumaan hehtaaritauluun kisoihin.