Tuktu, inuit-jousiammuntaa

En tiedä onko ollut aikaisemmin tällä foorumilla, mutta ansaitsee tulla postatuksi vaikka toiseenkin kertaan. Fiktiota, mutta ihan mielenkiintoista. Kyseessä on sarja, jonka muissa osissa tuodaan myös esiin inuit-kulttuuria ja siihen liittyviä käsityötaitoja ja elinkeinoja.

5 tykkäystä

Olen kyseisen pätkän ainakin ise kerran postannut ja toisen kerran taisi olla Tuomo, mutta en ole varma.

Hieno klippi kaikin puolin.

jees, kyllä tää on vahdattu monet kerrat. Tykkään kuinka tärkee työkalu on ollu hampaat. Usein ku yksin tekee ni se just hampaat ku tarvii kolmanneksi kädeksi. Ollaan me mammanpoikia ku saadaan tämmösiä katella +18 lämmöstä, ruudulta.

Videon aloituskuva yllä on yksinään riittävä perustelu typerän “Välimeren ote”-termin saunan taakse viemiselle.

Asian ohi mutta mikäs olikaan Välimeren otteen alkuperä terminä? Mistä se on tullut ja kuka sen on ottanut käyttöön?

Sliipaten OT: muistelen englantilaisten alunperin näytelleen ranskalaisille kahta sormea, keskisormen näyttely on myöhäisempää perua. Kaksi sormea koska juuri niillä vedettiin jousta. Eli vetivätkä engelsmannit kahdella sormella?

Tuosta on väitelty kauan ja oikeat tuloksen ovat aina olleet riitämättömät. Ranskisten mollaaminen kahdella sormella enkkujen puolesta on tiettävästi uuden ajan huhuja.

Niinpäs näkyykin olevan ainakin muutamassa lähteessä, tosin tuossa myös jossain todettiin kahden sormen olevan melko tuntemattoman enkkujen valtapiirin ulkopuolella. Eli ei tiedetä varmasti mitään.

Morsehan sen otti käyttöön seminaalissa v. 1885 artikkelissaan Ancient and Modern Methods of Arrow-Release. Nykyään se löytyy esim. Merriam-Websterin sanakirjasta, selitteenään:

an archery release in which arrow and bowstring are drawn with three fingers and the arrow is held between the fore and middle fingers

Myös wikipedian Bow draw-hakusana velloo Välimeren otteessa oikein huolella.

140 vuotta sitten oli ihan normaali kuvio länsimaisessa tieteenteossa, että maailmanlaajuiset ilmiöt johdettiin Välimeren alueen muinaisiin sivilisaatioihin. Enää se ei vetele, kun jo pelkästään luonnontieteelliset ajoitukset ovat mullistaneet käsitykset innovaatioiden alkuperistä ja suunnista, mutta jousiammunnan kaltaiseen fringe-kuvioon asti muutoksen tuulet eivät hevillä puhalla.

Simon lanseeraama klassinen ote-termi ajaa asian paljon paremmin kuin nykyinen. Sitä myös viljelen omissa teksteissäni.

Mitä tulee kahden ja kolmen sormen vetoihin, minusta on hiusten halkomista erotella kahdella sormella vetäjät kolmella sormella vetäjistä. Oli sormia kaksi, kolme tai neljä, klassinen ote eroaa selvästi nipistys- ja peukalo-otteista. Tosin esim. lakotoilla esiintyi otteita, jotka ovat suorastaan klassisen ja nipistysotteen välimuotoja.

1 tykkäys

En ole eri mieltä. Olisi vain ollut mielenkiintoinen epäsuora todiste jos olisi ollut. Kuinkahan niitä lyhyitä sarvijousia Välimeren rannoilla vedeltiin?

Kiitos Tuukka, Morsehan se oli.

Termillä “klassinen” on kyllä kreikkalais-roomalaiseen kulttuuripiirin vivahtava sävy. Jotenkin se myös nostaa sen muiden vetotapojen yläpuolelle, kuvaamatta lainkaan itse vetotapaa, kuten joidenkin muiden vetotapojen nimitykset.

Morse kyllä tunsi inuiittien vetotyylit ja heidän käyttämänsä “Välimeren otteen”:

"Mr. John Murdock, who accompanied the United States Signal Survey Expedition to the northwest coast of Alaska, has kindly furnished me the information that the Eskimo of Point Barrow practice the Mediterranean release, using, however, only the first and second fingers in drawing the string. I am also indebted to Mr. Murdock for calling my attention to two other references concerning the practice of archery among these Arctic people.

Mr. Ludwig Kumlien, naturalist of the Howgate Polar Expedition, says of the Cumberland Sound Eskimo, “In shooting this weapon the string is placed on the first joint of the first and middle fingers of the right hand.”

The Krause brothers state that the natives of East Cape, Siberia, do not hold the arrow between the thumb and first finger, but between the first and middle fingers."

Myös Andamaanien saarilla käytettiin kyseistä otetta.

Morsella oli kyllä ihan hyvät perustelut nimittää ote Välímeren otteeksi, vaikka tiesikin sitä käytettävän myös muualla: “We come now to consider a release which by documentary evidence has been in vogue among the northern Mediterranean nations for centuries and among the southern Mediterranean nations for tens of centuries. It is the oldest release of which we have any knowledge.” … " Since this release has been practiced by the Mediterranean nations from early historic times, it may with propriety be called the Mediterranean release .".

Vaan mikä on sitten hyvä, kuvaava, toimiva ymmärrettävä ja millään tavoin vääristämätön nimitys “Välimeren otteelle”?

Klassinen tarkoittaa pelkistetysti jotain vanhaa, jolla on pysyvä(ä) arvo(a). Onko klassisella musiikilla tekemistä kreikkalais-roomalaisen kulttuuripiirin kanssa? Onko Zeppelinin ja kumppanien classic rockilla? Mitenkäs klassisilla muskeliautoilla? Entä Newtonin ja kollegojen klassisella mekaniikalla? Ei. Ei. Ei. Ei.

Missasit kulttuuri-imperialismin ongelman. Morsella nimenomaan ei ollut perusteita nimittää otetta Välimeren otteeksi.

Nipistysotetta variaatioineen käytettiin eri puolilla maailmaa. Niinpä Morse antoi näille otteille neutraalit, paikkaan sitomattomat nimet primary, secondary ja tertiary. Klassista otetta käytettiin myös eri puolilla maailmaa. Miksi Morse sitten antoi tämän nimeksi Välimeren ote, joka ei ole neutraalia tai globaalia nähnytkään?

Siksi, että englantilaiset, ranskalaiset ja ahhh, Antiikin korkeakulttuurit käyttivät tätä otetta, ja se on tärkeää nimetä eurooppalaiseksi, valkoiseksi, muinaiseksi asiaksi, toisin kuin primitiivien ja ei-eurooppalaisten flimsyt jousiammuntatekniikat.

Nimi klassinen ote kertoo, että ote on vanha ja että se on edelleen käytössä ja arvossaan. Onhan niin, että jopa nykyiset intiaanijousiampujat tapaavat käyttää tätä otetta, imperialismin seurausta toki sekin.

Klassinen jousiammunta?

Eikä mikään muu vetotapa ole määritelmällisesti ”klassinen”?

Termi ”klassinen” kuitenkin jollain tapaa arvottaa kohdettansa, nostaa sen esiin massasta, vain jokin tietty asia voi olla ”klassinen”. Toki, jos oletetaan, että kahden/kolmen sormen ote, jossa nuoli etu- ja keskisormen välissä tunnettiin laajalti eri puolilla maailmaa, ja se on yksinkertainen ja vahva, luultavasti eniten käytetty ote, niin ehkä se sitten on ”klassinen” ote, ainakin sitä itse käyttävän ampujan mielestä?

“It is the oldest release of which we have any knowledge.” … " Since this release has been practiced by the Mediterranean nations from early historic times, it may with propriety be called the Mediterranean release .”

Samaa mieltä olen siinä, että otteella voisi olla parempi ja kuvaavampi nimitys kuin “Välimeren ote”. En vain ole ihan vakuuttunut, että “klassinen ote” on parempi.