Tonkin-laminaatti 51#@28"

Tilasin keväällä tonkin-bambua, josta olin jo pitkään ajatellut, että pitää joskus kokeilla. Saksasta löysin vapamateriaalien jälleenmyyjän, joka ystävällisesti valikoi paksuimmat salot. Myyjän tarran jätin jouseen huvin vuoksi…

Selässä tonkin-bambua, sen jälkeen vaahtera, osage ja ipe vatsassa. Vähän wengeä koristeeksi. Jousen jäykkyys on 51 paunaa 28 tuuman vedolla. Pituus 1820 mm, leveys leveimmillään 28 mm, nokkien tyvellä 10 mm. Vastakaarevuutta 23 mm. Kivan tuntuinen jousi, joskin tuntuu, että aavistuksen virui enemmän kuin moso-bambuiset vastineensa. Vaikea sanoa. Voisi kyllä olla kiva kokeilla sarvea tonkinin parina. AR teki joskus vuosia sitten tonkin-puu-sarvi-jousen, joka oli vanhalla foorumilla esillä. Minulla taitaa olla siitä muutama kuvakin arkistossa.

Edit: Tämä jousi heitti siis ensitestin perusteella 10 gr/# -nuolta 170 fps. Vaikka (koska) jousi on periaatteessa alimitoitettu (pituus-vetopituussuhde 2,56), niin ihan kelvollisesti se nuolta heittää.


6 tykkäystä

Nostoa nätille jouselle! Näin tämän takahikiällä ja muutaman kehunkin heitin ilmoille nuotion äärellä. Tykkään tuosta suorasta profiilista pienellä kärkirefleksillä höystettynä.
Oliko tämä sulla Tuomo ammunnassa maastoradalla?

Meidän ryhmässä olevalla (Arilla?) oli ymmärtääkseni tuo Rantalan tekemä lehmänsarvivatsainen jousi minkä mainitset. Se oli ihan mielenkiintoinen ilmestys ja pitikin kysyä että mikäs se tuo on…

Kiitoksia. Ei ollut - piti kyllä ottaa mutta jänne oli kadonnut jonnekin, enkä sitten ehtinyt tekemään uutta. Joo, Ari T.:n jousi on tosiaan Ari R.:n vanha jousi - sarvea ja tonkinia. On muistaakseni aika tömäkkä, jotain 60–70 paunaa.

Tuo lehmänsarvijousi vaikutti kuin olisi ollut kasattu neljästä sarvenpalasta. Tosin kyllähän ne egyptiläiset kolmiojousetkin oli liitetty kolmesta. Ihan “butt joint” tyylillä. Ei kuitenkaan tulisi ensimmäisenä mieleen näin kasata komposiittia.

Tykkään kun jousi vähän kiiltää vahauksen jälkeen. Jostain syystä liika kiilto särkee silmään. Onko kyse huonekalumaisesta lakkakiillosta joka silmään sattuu vai mikä. Toisaalta vanha kulunut, halkeillutkin lakkapinta on taas jo kaunis. Taidejaagausta. Jousi on muuten varmaan tuon malliseksi ihan hyvä.