Tonkin- ja Madake-selkäiset Purple Heart-Osage Orange ELB:t Buildalong

Aloittelinpa joululahjabambuille alustaa. Kaksi paria osage-sisarbillettejä V-liitetty ja samalla liimattu myös keskikohdalle vähän lisävahvuutta. Ydinsäleeksi purppurasydäntä suunnitteilla ja saamani tonkin- ja madakesäleet selkään. Jospa näistä tulisi kisajouset napapiirille ensi kesäksi.


5 tykkäystä

Aika tummaa osagea ja melko paksut hidaskasvuiset lustot.

Nyt saavat huilata jonkin aikaa, kun pitäisi pari lehtikuusista selkänojallista kahdenistuttavaa terassipenkkiä värkätä kotiin.


Kannattaa muuten valkata ne aihiot sopiviksi pareiksi toisilleen. Aloittelin itsekin muutamia laminaattijousia tuossa ja valmistelin samassa osage-billettejä. Olin jo liitokset tehnyt kun tulin huomanneeksi käsissä messevän painoeron. Olihan sitä, jopa 15-20% enemmän painoa tiukemmalla billetillä.
Säästinkin raskaamman osagen johonkin jäykempään jouseen, kun oli useampi aihio mistä valita.

Samassa huomasin että ei tuo osage paina juuri mitään verrattuna ipeen…

Juu, kavereita ovat parit, kun ovat kummassakin parissa halkaistu ensimmäisen kuvan mukaisesti n. 9 cm leveistä laudoista. Kolmas parikin on, mutta se on selvästi köykäisempää tavaraa ja pääsee joskus moson alle.

Vähän edistystä. Sahailin tonkinin ja madaken muotoon ja hioin sileäksi. Tonkin oli aika kapea ja hieman huolimattomasti sahattu, mutta sain soviteltua selän muodon niin, että kahva-alueen leveys on nyt n. 29 mm. Madaken tein n. 32 mm leveäksi. Keskisäleeksi tulee Nanookin aikanaan maahantuomaa purppurasydäntä ja unkarilaista osagea vatsaan billetteinä kahvan kohdalta V-liitettynä. Laminaatit nyt 180 cm pitkiä, mutta saattaa tonkin-aihio hiukan lyhentyä kapeutensa vuoksi. Tonkin oli myös sen verran ohuesta rungosta otettu, että piti hioa reunat melkein nolliin, ettei keskelle jäänyt kourua. Huomena pinnat siisteiksi ja liimaus.

Kuvissa tonkin vasemmalla ja madake oikealla.


Maanantaina sitomisleikkejä… tonkin-selkäinen höyläpenkillä…


Liimaroippeet poistettu ja selät hioskeltu liki lopullista leveyttä. Nyt saavat vielä tekeytyä jonkin aikaa, jos sitten pääsiäisen jälkeen aloittelisi raspaamisen.

Tonkin-selkä ohuempi ja sen alla n. 5 mm purppis. Madaken alla reilu 4 mm prppista.

Kuvat…


2 tykkäystä

Tonkin-selkäinen – kolme solmua, madake-selkäinen – neljä solmua. Ihan hyvä!

1 tykkäys

Juu, tonkinin keskimmäinen jää keskelle kahvaa ja madaken alalavan ylimmäinen juuri kahvan alapuolelle näkyviin.

Taas tulossa hyvännäkösiin kepakoi, mutta nyt herää kysdäri et eikös nää kaikki kuvat ja build along jutut kuulu “Jouset” osion alle kun tää osio oli tarkotus olla kulttuurista asiaa? :thinking:

Joo, kuuluu. Meni vahingossa väärään osioon. Mode siirtäköön oikekaan luukkuun, ktosh!

Dear Moderators… siirtäkääpä tämä oikeaan ketjuun, ktosh.

Kepakoiden muotoilu etenee hissuksiin. Konevoimalla hieman ohennettu vatsapuolta, selkäkulmat pyöristelty ja hiottu sekä lapojen päät rapsuteltu pyöreiksi 13 mm:iin (ei näissä kuvissa näytillä).


Tonkin-selkäisen vatsan pyöristely aloitettu ja vähän jo tilleritelineessä venyttelin sitä. Vielä on paljon poisraaputeltavaa…

Tonkin on muuten semmonen selystyspuu että se tuo roimasti jäykkyyttä. Tonkin selystetyt jouset on mulla kaikista ohkasimpia. Bambulla jää vähän paksummaksi ja vaahtera vielä enemmän. Ainakin vahva tämmöinen tuntuma on? Vaikea tuota on rinnakkain todistaa empiirisesti.

Sain äsken tilleröityä tonkin-ipen johonkin 50# @ 27", eikä oikein ottanut edes settiä. Pitää ottaa noista kuvia ja jakaa tänne niin voidaan yhdessä ihmetellä kokemuksia.

1 tykkäys

Sain tänään aihiot vatsapuoleltakin muotoiltua ja nahkatuppitillerinarun kanssa taipumaan liki jännekorkeudelle tavoitepaunoissa (75). Levein kohta kahvan kohdalla 28-29 mm ja kahvan paksuus n. 3 cm. Seuraavaksi sarvet päihin kiinni ja niiden raakamuotoilu, jotta pääsen pitkällä silmukallisella tillerinarulla jatkamaan.

Etenee… pieni tauko tosin taas tulossa, kun pojanpoikaset haetaan huomena mökille ja sunnuntaina Laaman lenkille ammuskelemaan.


Nokit raakamuotoiltu ja kuvien oton jälkeen myös nokkiurat viilailtu. Tonkin-selystetty tilleröity valmiiksi lyhyelle jänteelle odottamaan madake-kaverinsa pääsyä samaan vaiheeseen. Tavoite 75 lbs @ 28”.


Vapuksi serpentiinit osagesta Juri-siklillä. Molemmat jousiaihiot nyt valmiina lyhyen jänteen lopputilleröintiin.

Jouset nyt viimeistelyhiontaa odottamassa; huomenissa. Tonkin-selkäisestä tullee liki tavoitteiden mukainen seiskavitonen, ellei hionta ja sisäänammunta pudota paunoja. Madake-selkäisestä tullee pari paunaa kesympi, kun piti alalavasta ottaa reilummin pois puuta pitkäjännetilleröinnin jälkeen. Eiköhän tuokin selviä huomisen aikana raportoitavaksi. Kuvia sitten valmiimmista jousista.