Tervaamine

Mietin tuossa että olisiko jousen tervaamisella millaisia vaikutuksia jousen ominaisuuksiin? Saisiko sillä kestävyyttä selkään ettei halkeilis🤔

Ei. Kosteussuojanakin ymmärtääkseni pieni vaikutus. Selkään tarvitsee jänteitä, pellavaa, hamppua tai silkkiä. Tai sitten pitää miettiä jousen tilleri, puun kosteusprosentti, vetopituussuhde tai lavan poikkileikkaus uusiksi. Laita kuvia niin voi joku varmasti neuvoa.

Terva on vain lahoamista varten.

Tekemieni testien mukaan terva on huonompi pintakäsittelyaine jousen pinnassa kuin oikeastaan mikään. Kuten edellä vihjattiin, terva on lahonestäjä mutta sallii puun imeä vettä kuin sukka. Eihän paanukatot ja puuveneet muuten tiiviinä pysyisikään.

Tervaaminen on kiva, mutta entä tervantuoksu? Lähteekö sekin polttamalla?

Onko pihlajan kansaa väliä sillä onko tuota ruskeaa minkä verran? Toinen siis lähes täysin valkoinen ja molemmat hieman käyriä, kannattaakohan alkaa tekemään moisista mitään

Jos aihion selkäpuoli on oksaton ja ehjä, niin kyllä noista jousi tulee. Jos nuo ovat tuoreita puita, niin kannattaa laittaa kuivumaan suoraksi väännettynä.

Pihlajan tumman sisäosan suhteen ei ole varmuutta, että onko kyseessä sydänpuun määritelmän mukaista sydänpuuta vai jotain värivikaa (Kärkkäinen 2007, 117). Jos tumma sisäosa on kovaa ja tervettä - niin kuin se pihlalajlla yleensä on, niin on oikeastaan yksi ja sama, että onko sitä jousessa vai ei. Jousen lavan paksuus määrittää, jääkö sitä jouseen vai ei.

Kyllä ne suhteellisen hyviä omasta mielestä ovat, muutamia pikku pantteja siellä täällä:)

Lisäksi lavan alapintaan tuli näkyviin työstön aikana muutama oksakohta. Ovat jo ihan kuivia mutta mietin että saako mitenkään suoristettua ja millanen työstö olis paras mahdollinen. Olen kuuullut ja lukenut että veistämällä puun syyt sulkeutuvat / pysyvät kiinni toisin kuin esim. sahaamalla

Tähän täytyy lisätä omia havaintoja.
Tervasin toissakeväänä puusuksiani markettitervalla ja jätin sukset kuivumaan lämpimään auringonpaisteeseen pariksi viikoksi. Sitten operaatiota seuraavana talvena eli viime talvena ihmetyin, kun huomasin, että suksen pinta oli ikäänkuin lakatun näköinen ja kova. Toisin kuin yleensä tervattujen puusuksien kanssa, niin näillä suksilla ei ole juuri lainkaan pitoa pakkaspuuterilumessa, mutta luistoa on niin, että hirvittää.
En ole tämän pinnan kosteussuojaominaisuuksia testannut, mutta kuten sanoin niin pinta on ikäänkuin lakattu. En varmaan käyttäisi tätä jouseen siltikään koska parempiakin vaihtoehtoja on.

Epäilen, että syy on markettitervassa, joka sisältänee jotain muutakin kuin sitä ihteään. Tämän “tervan” koostumusta ja hajua ja tuntumaa kun vertailee ehtaan hautatervaan niin eroa on ja paljon.
Oikea terva tuoksuu erilaiselle, on juoksevampaa, imeytyy hyvin eikä kuivu eli pinta jää nahkeaksi.

Onko muilla tullut vastaan tällaista?

Voipi olla, että markettitervaan on lisätty jotain lisäaineita, jotta aine kovettuisi, eikä sotkisi asiakkaan vaatteita tai tavaroita. Jo aistinvaraiset erot kertovat, että aineissa on aivan varmasti eroja, “tervaa” on vaikka mitä laatua, aivan samoin kuin esimerkiksi “eläinliimaa”. Eikö purkin kyljessä lukenut, mitä markettiterva sisälsi?