Tavoitteita jousien ja muidenkin primiasioiden parissa

On kesä. Miten virkeetä. Selkään ei satu kun ampuu jousella. Mitä riemua. Äijä ei ole 100% kunnossa, mutta kaali kuplii jo siihen malliin että… Olen asettanut jousellisia tavoitteita koska ilman niitä hommat menee meikällä löysäilyksi ja vanhan toistoksi.

Tässä niistä muutamia:

  • Voittaa Pasi jousikisoissa. (huomaa monikko) Kelpaa mikä tahansa kesän mittelö, mutta mieluiten ainakin Turussa.
  • Tehdä kesän aikana 15 metästysnuolen setti johon luotto. Eli nuolia saa tehdä ainakin 25.
  • Ampua peurakoe läpi syys-lokakuussa.
  • Suoristaa sarvijousi ja tutustua sen ampumisominaisuuksin syvemmin.
  • Saada kitkatulet käsin ilman jousiporaa useasti ja tehdä se myös eräretkillä mm Juhannuksen aikaan tehtävällä kanoottireissulla.
  • Ommella aivoparkatuista peurannahoistani paita/takki. Tyyli joko pohjoiset preeriat tai koilliset metsäalueet 1700-luku suunnilleen.

Sitten on iso kasa pikkupuuhaa keskeneräisten projektien parissa. Laukkua, Tipissä on vielä hommaa, uutta moggasiinia… mutta onneksi on kesä, Miten virkeetä!!!

7 tykkäystä

Elämässä, harrastuksissa, ihan missä tahansa on hyvä olla tavoitteita! Tuossa on jo paljon tekemistä mutta mielestäni on ihan hyvä, että tavoitelista on pitkä - eipähän tule aika pitkäksi ja on jotain, mitä odottaa.

Joo, tykkään että on enempi tavoitteita kuin reaistisia mahdollisuuksia niiden toteuttamiseen. Näin vältän tyhjyyden tunteen että, täh, tässäkö tämä olikin… Ai niin, yksi jousi pitää tehdä tälle kesää, koillisen metsäalueen jousi. Vähän pidempi, n.145cm, syreenistä. Pelkkää puuta loivilla rekurveilla ja haku 55lbs. Se on jo tekeillä.
Ai jufenaut, kesä ja nuolet lentää, ei palella sormiin, ei satu selkään, vain aurinko saattaa häikästä tai polttaa, mutta se on ihan hyvä niin.

Hyvä meininki tässä ketjussa!

Tavoitteeita on minullakin enemmän ku voin toteuttaa.
Ammun tällä viikolla varmaan joka päivä. Intohimo riittää.
Onhan se kiva ampua ilman kolme vaatekerrosta päällä, johon jänne jää koko ajan kiinni.
Ampua ilman kenkiä ja tuntea tuulta iholla. Niin ihanaa!! :rofl:

Treenaan nykyän mentaalista voimaa meditoimalla ja joogaamalla, haluan paremmat keskitymiskyvyt ja rauhaa suoritukseeni. Namaste.

Haluan tietysti tehdä priimitiivisemmät kalusteet ja varusteet, ja minullakin on jonkinlaiset itsetehtyt tossut toivelistassa. Ja kunnolliset vesanuolet ja itsetehtyt jänteet ja syksyllä (kun on kurssin vannesaha on) ainakin kolme jousta tulossa, m.m. uusi lyhäri preerikisaa 2019 varten. …

2 tykkäystä

Suosittelisin kyllä kokeilemaan pakuria. Sillä ei tarvitse osata edes tekniikkaa kunnolla jotta onnistuu. Tänään vapaapäivän kunniaksi porasin tuossa partsilla pitkästä aikaa kitkatulet, tai itseasiassa kolmet, ja kaikki putkeen.

Pakuria on. Aikaa ei perheellisellä juurikaan…
Onko parvekkeelle tehdyt tulet avotuli? Nyt on metsäpalovaroitus…
Tulethan Markus Petikon vaisto mittelöön?

Sama homma täällä ja voi olla että jää taas sen takia väliin. En ihan loppuun asti tehnyt vaan siis siihen asti että lähti kytemään. Aikaahan tuohon ei mene kuin muutama minuutti!

Edes jotkut tavoitteet etenee. Uudet moggasiinit tuli viime vkonlopulle valmiiks. Tyylinäytettä Ruotsinpyhtäältä vierailupäivältä. Koristeet saa varmaan jäädä näistä moggasiineista. Center sew malliset Oneida- Irokeesijalkineet. Seuraavista tulee jo paremmat ja niihin sitten jotain sievää koristeluakin.

Hyvä kuva! Mutta laita parempaa lähikuvaa kengistä. Mäkin alan myös duunaamaan nahkatöppösiä, keskiaikasia kääntökenkiä, “turnshoe”.

Kiva lista tuossa ylhäällä, toivotaan että kova työ tuottaa tulosta!

Juhan töpsöissä ei oo mitään keskiaikaista tai edes eurooppalaista
jos sil on ne inkkari popot jalas :smiley:

Mitä nää sekoilet häääh?
Meitä yhdistää nahkakengät, siis nahkaiset…kengät! :mans_shoe:

Niin joo. Ne kengät kiinnostaa!!

Ommelen juuri keskiaikamekon, eli “bliaut”:n, Turun linnan ampumista ja Hämeenlinnaa varten.
Malleja löytyy netistä vaikka kuinka paljon ja ne on helpoa tehdä.

Mut ihan oikeesti, enemmän kiinostais oikein primitiivisiä asuja kun perinteisiä inkarikenkiä. Ku nämä moggasiinit
inkari_003
… mieluummin vähän pidemmät, saappaita ehkä…helmikirjailua ei tarvi olla…mutta miksei?

Etsin jo vuosia hyviä kuvia naisinkareiden asuista mutta melkein kaikki kirjaillisuus käsittelee aina vaan miehiä, miehiä miehiä… :scream:

Voiko nainen käyttää sellaista?
inkari_002
Mutta onko tuo etu- vai takapuoli ja miltä näyttää toinen puoli??

Voiko tää olla naisten puku?
inkari_001
Selaiset saappaat olis makeat.

Tavoite on tehdä ainakin jotain tämmöstä tänä kesänä.

Moccasiineista ensin kartta. Kullakin kulttuurialueella oli myös erikoisuutensa jotka eivät tässä näy.

Meikän moccasiinit on tuolta koillisalueelta center seam malli ja niitäkin on useanlaisia.

center%20seam%20moccasin

Kaava on huikeen simppeli. Yhdestä palasta.

center%20seam%20pattern

Toinen suosittu malli sieltäpäin. Gathered/pucked toe.

gathered%20toe

Rypytyksen vaihteluja keskisaumassa ja koristelun moninaisuuksia on valtavasti erilaisia. Arkitossuja tuskin koristeltiin juurikaan. Moccasiineja meni kuitenkin vuodessa monta paria.

center%20seam

iroquais%20moccasins

Naisten pukeutuminen on aika laaja aihe… kuitenkin liki 3 kertaa Euroopan kokoinen alue ja samalla alueella eri vuosisatoina materiaalit vaihtui Eurooppalaisten myötä.
Jos mekoista/leningeistä puhutaan niin yleisesti ottaen ehkä hieman pidempiä kuin miehillä ja hihat usein taas lyhyemmät jos vertaa vaikka miesten paitoihin.
Tässä joitain, googleta lisää, löytyy loputtomasti melkein. esim North American Native woman dress… älä hairahda niihin halloween asuihin joita siellä on enimmäkseen.

1800luvun%20loppu

1800- luvun lopun preeria menoa.

Cheynne dress.

kiowa%20woman

Kiowa

s06sami16

Nämä on kaikki hieman juhlavia… mutta osviittaa preerian naistenasuista jo saa. Vyö oli tärkeä osa asua ja naiset tekivät paljon töitä myös puukolla, eli puukko myös kuuluu arkiasuun. Ainakin mun mielestä.

Ja näihin tunnelmin sanon että näillä kenkä tyypeillä ei ole mitään sijaa euroopan keskiaika historian sisällä. Muutamia saman tyylisiä on kyllä tehty ainakin roomanvaltakunnan aikana pakanien keskuudessa.
Pysy vaan niissä kuvissa jotka sulle facen kautta taanoin annoin.

Apua.
Kiitos Juha, sä toit vähän valoa kaaokseen. Eli näiden mekkojen kaava melkein muistuttaa siitä keskiaikahenkesestä bliaut-mekosta, jonka me just teen.
Haaste on nyt vaan saada tarpeeksi isoja nahkapaloja.

Pitäisi aloittaa moccasiineista, siihen sopiva pala kyl löytyy omasta varastosta.

Hyvä ketju, saa ideoita omiinkin projekteihin. Jaanpa siis omiakin juttujani, jos joku niistä saisi samanlaista hyötyä. Tai toisin sanoen voi haaveilla, että mitä kaikkea voisi tehdä jos olisi aikaa :smiley:

-Tällä hetkellä on menossa tuohitöiden opettelu, tavoitteena tehdä tuohesta lötöt tai virsut, joilla tallustella pitkin kankaita ja jänkiä marjassa, sienessä ja jahtaamassa pieniä eläimiä
-Jahtikamppeiden teko ensi syksyksi on tekeillä, tavoitteena on, että olisi kaksi jousta ja niihin kuhunkin sopivat kolkkasetit. Jouset on tehtynä ja tuo tuunattu pihlajajousikin on kohta sisäänajettu. Nuolisettien teko on vielä vaiheessa.

Koko kevään ja kuluvan kesän projekti on ollut myös lapsuudenaikaisen haaveen toteuttaminen eli polttopuiden teko vanhoilla menetelmillä eli pääasiassa kirveillä, kaarisahaa olen käyttänyt pääasiassa tukkien pätkimisessä polttopuumittaan. Koko homma piti opetella alusta asti lähtien tietty kirveiden hankkimisesta ja varttamisesta ja kaatoluvan etsinnästä ja tekniikan opettelusta. Mutta onpa vain makiaa hommaa. Ikävä kyllä kaikki kaatamani puut ovat olleet niin kierteisiä, ettei niistä juuri suksiksi tai nuoliksi tai jousiksi ole.
Lusikoiksi ja kauhoiksi ja kuksiksi kylläkin, joiden tekoa olen myös viimeisen vuoden aikana opetellut.

Savustin peurannahat parkattuani yhden vasan nahan lisää ja yhden jo tehdyistä nahoista uudelleen. Kannatti uudelleen myllyttää nahka prosessin läpi. Se entinen huonoin nahka on nyt paras nahka materiaalikirjossani. Parkkaus tällä kertaa keltuaisilla kun aivoja ei ollut. Tekeminen oli myös paljon miellyttävämpää kun tiesi jo jotenkin miten se etenee ja lopputulos on parasta mitä olen saanut aikaan.

Materiaaleille on myös kohde. Löysin “Great lakes area” paidan joka mielyttää silmää. Kerätty Ranskalaisten toimesta 1720. Heimosta ei ole varmuutta, vain tieto että Great Lakes alueelta. Tietoa ja jopa itseotettuja detaljikuvia paidasta löytyi kiitettävästi, kiitos alan harrastajien. Ompelu voi alkaa. Nyt ei ole ku jätkästä kiinni että mitä tulee.

![Great%20Lakes%20area%20woodland%20Indian%20shirt-first%20half%20of%20the%2018th%20century%20%231|520x383]
(upload://bE83sCfdKFgnKfzatji5wqKidlg.jpg)