Näin aloittelevana jousiampujana en ole vielä ehtinyt kehittää itselleni taulukammoa (onneksi), mutta olen sen verran säikähtänyt siitä kuulemiani kauhutarinoita, että haluan panostaa kunnolla ongelman ennaltaehkäisyyn. Siihen tarvitsisin vähän neuvoja ja kommentteja.
Edellisellä foorumilla Tuukka viittasi Jay Kidwellin kirjaan Instinctive Archery Insights, jonka tilasinkin itselleni joululahjaksi. Sen ja kaiken täällä keskustellun perusteella siis taulukammon aiheuttaa ehdollistuminen, jonka synnyttää tähtäinkuvaan reagoiminen laukaistessa tai pidon aloittamisessa. Eli kun jousikäsi liikutetaan maalin kohdalle (“tähdätään”), niin tähtäyksen lähestyminen kohdetta on laukaisua edeltävä ärsyke, tähtäyksen osuminen kohteeseen taas on laukaisun tai pidon aiheuttava ärsyke. Kun tätä toistetaan tarpeeksi kauan, niin alitajunta ehdollistuu tähän edeltävään ärsykkeeseen (kohteen lähestyminen) ja tuottaa laukaisun (tai pidon, riippuen ammuntatyylistä) jo sen kohdalla, ennen varsinaista tähtäyspistettä, ja suoritus on pilalla. Tämä on vielä vanhaa asiaa, siitä kysyn ainoastaan että olenko ymmärtänyt asian oikein?
Varsinainen kysymykseni koskee sitä, kun edellisen foorumin keskustelussa puhuttiin laukaisun tuottavasta ärsykkeestä suurimpana ongelmana taulukammon hoidossa. Siis että ainoa tapa voittaa taulukammo olisi keksiä jokin tähtäinnäkymästä riippumaton, klikkeriin verrattava, ennakoimattomissa oleva ärsyke. Tällaisena jotkut ilmeisesti käyttävät jänteen osumista esim. kulmakarvaan, sulan osumista poskeen tai nenään, tai jopa selkävedon oikeaa tuntua. Tämä on varmasti ehkä paras tapa estää ennenaikainen laukaisu. Kysyn kuitenkin: onko se välttämätön?
Kidwellin hoito- ja ennaltaehkäisymetodit ovat ainakin minun tulkintani mukaan luonteeltaan sellaisia, että ennakoimatonta ärsykettä ei tarvita. Kidwellin hoito perustuu siis ehdollistuman purkamiseen: otetaan jousi, tehdään suoritus muuten kuten normaalisti, mutta ei laukaista maalin kohdalla. Kuulemani mukaan tämä luultavasti vaatii aluksi pakottamista kun laukaisusta (tai pidosta) on tullut automaattinen reaktio (esim. erittäin syvän jänneotteen ottamista), ettei laukaisua varmasti tapahdu. Pidon kohdalla en tiedä, pitääkö siinä tehdä esim. mielikuvaharjoituksia ensin tms.? Mutta pointtina, että suoritus tehdään muuten kuten normaalisti, mutta maalin kohdalla ei laukaista, eikä edes pysähdytä, vaan annetaan tähtäyksen lipua sen ohi, sitten toiseen suuntaan ohi, kolmanteen suuntaan ohi jne. Vain silloin tällöin pysähdytään maalin kohdalle. Tätä tehdään niin kauan että taulukammo on kadonnut, ja oireiden palatessa palataan takaisin näihin harjoituksiin. Pointtina on siis purkaa ehdollistuma taulukammoiselta (tai ennaltaehkäistä sellaisen syntyminen taulukammottomalle), siten että alitajunnalle annetaan jatkuvasti ristiriitaisia signaaleja siitä, aiheuttaako maalin saavuttaminen laukaisun (tai pidon) vai ei. Kidwellin mukaan tämä riittää pitämään ehdollistumisen kurissa, kun harjoitteita tehdään riittävän paljon varsinaisen harjoittelun ohessa.
Kysymys on siis siitä, että riittääkö tällainen ristiriitaisten signaalien antaminen? Eli voiko laukaisu kuitenkin johtua tähtäinnäkymästä, jos vain muistaa tehdä yhtä paljon tai enemmänkin sellaisia toistoja, joissa laukaisua ei tapahdu? Klikkeriin verrattavan laukaisun aktivoijan keksiminenhän estää kyllä tehokkaasti ennenaikaisen laukaisun, mutta ei ennenaikaista pitoa, joka on toinen taulukammon muoto. Pidonhan on joka tapauksessa aina johduttava tähtäinnäkymästä, ellei ammuta tyhjään pakkaan tai silmät kiinni. Itse tulkitsen Kidwelliä ja koko taulukammoa näin, mutta tosiaan ei ole omakohtaista eikä paljon muutakaan kokemusta niin en osaa arvioida… Muutenkin tuntuu vähän typerältä spekuloida aiheella näin tyhmänä aloittelijana, kun tietää että täällä on ampujia joille ongelma on todellinen ja omakohtainen. Sen verran asia kuitenkin on minua pelottanut, että on pakko kysellä…