Takymetri

Täällä on useita takymetrejä myynnissä:

Mihin lie hinta kohoaa? Onkohan tuollainen vaikea käyttää? Mietin vaan pituusammuntatulosten mittausta varten, saisi tarkkoja tuloksia…

Kerran ollaan takyä käytetty. Ihan helppoja ne on käyttää kunhan perehtyy. Hinta on vaan sit se oikee kysymys…

2 tykkäystä

Uus perus takymetri on sitä 4-6 tuhatta euroa.
Sitten mitya kepit jne vielä lisäks.
Manuaaliset vähän vaativimpiin hommiin tarkotetut voi olla jo sitä 10t luokkaa.

Joo, kalliitahan ne ovat. Mutta tuollaisille käytetyille ei välttämättä kovin laajoja markkinoita ole harrastajapuolella. Ja ammattilaiset ostavat uudet. Jos nyt muutamalla satasella näyttää saavan, niin laitan arvan sisään. Pitää pyytää vaan sitten toimitus. Nuo kun ovat Joensuussa. Vai onko täällä jäseniä tuolta päin? Viisi kappaletta noita olisi tarjolla, huutoaikaa vielä kuukausi, pidetään silmällä!

Takymetrejä töiden puolesta käyttäneenä voin kertoa, että yleensä näistä jokaisessa on omanlaisensa, hyvin epäintuitiivinen käyttöjärjestelmä, jota hyvin tuntematta laitteella ei voi tehdä mitään. Kenttätöissä ei yleensä ole ohjekirjoja käden ulottuvilla. Tosin pelkän etäisyyden ottaminen on yksinkertaisin mahdollinen toimenpide. Yleensä näillä kartoitetaan.

Takymetrin puuttuminen ensimmäisiä pituuskisoja seuranneilta ajoilta on kyllä hiertänyt. Lakanavirityksissä ja lasereissa on ihan liikaa plussaa ja miinusta perättäisten laakien välillä.

Osaisiko @TuukkaKumpulainen suositella noista viidestä takysta jotain tiettyä? Yksi Leica ja neljä Sokkiaa (set4a, set6, set3030r3, set3030r3_2). Kaikissa on laite, laatikko, akku ja laturi. Sokkian manuaalit löytyvät netistä. Mutta ilmeisesti tarvitaan vielä joku varuste, että saa etäisyyden mitattua, vaan mikä?

Jos joku muukin innostuu tarjoamaan, niin pyritään välttämään turhaa kilpahuutoa… Ajatukseni on siis hankkia taky vain pituusammuntakilpailuja varten, kuka niitä sitten järjestääkään. Henkilökohtaiseksi hintakatoksi ajattelin 200 euroa mutta jos joku halua osallistua ja tukea pituusammuntaa niin voidaan tehdä yhteishankintakin. Ja omasta puolestani voin lahjoittaa kyseisen härpättimen vaikka Knuutinpojille, jos sillä taataan tarkat mittaukset ja kilpailujen jatkuvuus. Toki houkuttelee sekin, että saisi pidettyä virallisen Taka-Hikiän Pituusammuntakilpailun, jossa tulokset mitattaisiin tarkasti.

Vanhemmat (siis realistisen hintaiset kuten linkissä) takymetrit vaativat prisman (ja prisma-ihmisen sitä pitelemään). Prisma+sauva on tarkkuusinstrumenttina huomattava lisämenoerä, mutta en väitä olevani hinnoista kartalla.

En ole sen enempää Leicaa kuin Sokkiaa (on siinä läpitähdättävällä mittavälineellä nimi!) käyttänyt, joten en osaa suositella. Omista takytys-ajoista on jo vuosia, että senkin suhteen.

Jää nyt takymetri hankkimatta. Päättyneiden osalta hinta pyöri 570–1150 eurossa. Halpismallin prismoja ja mittasauvoja saisi noin satasella. Uudet akut varmaan olisi pitänyt hankkia. Aika kalliiksi olisi lopulta mennyt, valitettavasti.