Syreenilyhytjousi

Ensimmäinen yritys syreenistä:

Joka suuntaan alunperin vääntyillyt aihio, jonka sain höyryllä jonkinlaiseen tilleröitävään muotoon. Silti varsinkin alalapa aiheuttaa päänvaivaa. Alalapa tekee mutkan sivulle ja samalla vääntyy propellille kahvan jälkeen?! Pikanttina lisänä puu kiertyi alalavan nokkia kohti niin paljon, että jouduin hieman “suoristamaan” kierrettä. Yllätyin taas kuinka moneen suuntaan puu voi olla mutkalla. Päätin kuitenkin antaa tälle mahdollisuuden ja oppiahan tämä ainakin antaa.

Veistin tämän hetikohta kaadon jälkeen syksyllä alustaviin mittoihin, kuorin, liimasin päät ja sidoin juuttiköydellä lankkuun kiinni ja toin sisälle sohvan alle kuivumaan. Juuttiköysi osoittautui tosi hyväksi sitomisessa, koska se on tosi pitävää eli yksinkertaiset solmut riittää. Rekurvit kärjet tuli luonnostaan kuivuessa, kun jätin kärjet vapaaksi.

Pituutta on 140cm ja paunoja 50cm vedolla 30# ja tarkoitus olisi vetää 24" asti, jos kestää. Settiä ei ole ottanut lainkaan ja leveyttä on noin 3cm. Miltä tilleri näyttää ottaen huomioon alalavan mutkat?

Jousi siitä tulee! Kärkiä ja keskilapoja laittaisin vähän lisää taipumaan, kerran on aika tasaleveä profiili.

Paikkailin vielä parista kohtaa, halkeamaa ja viimeistelyssä tulleita siklin naarmuja selässä.
Kaventelin kärkiä niin ohueksi kuin uskalsin. Vetelin sen enempää tilleröimättä 24" asti, kun lavat taipuivat nätisti ja olivat hyvin balanssissa. 32# irtoaa 24" vedolla. Eilen kuitenkin kuului kuitenkin selvä naksahdus/rasahdus kahvan kohdalta kun vetelin muutaman vajaalla vedolla ammutun laakin jälkeen 24 tuumaan. Mitään säleitä en nähnyt nousseen selkään eikä ole settiä ottanut eikä mitenkään muuttunut muutenkaan. Liian kuivakaan ei voi olla kun on ollut 40-45% RH:ssa ja ennen ammuntaa oli tunnin kosteassa ulkoilmassa.

Noh syteen tai saveen, jos paukkuu niin paukkuu.

Näitä sattuu. Teepä sillein että laitat jousen jänteelle ja vaikka mahdollisesti lyhyen tillerikepin luomaan pienen 10-15" vedon. Sitten katselet hyvän valon alla selän läpi, oksankohdista erityisesti jos on. Todennäköisesti sieltä löytyy pieni hiushalkeama poikki selän. Jos löytyy, niin laita pieni lanka/jännepunos ympärille. Sitten voikin miettiä tuliko materiaalin takia vai tilleröinnin takia murtuma. Anyway, saat tietoa ja ehkäpä mielenrauhaa.

Mutta tosiaan murtumia tulee, syreenille erityisesti.

Joo, aika tyypillistä ohutlustoiselle syreenille. Itselläni on yksi jousi, josta on kuulunut “räks” toistakymmentä kertaa. Pieni säle on noussut selästä. Uutta punosta vaan ja edelleen toimii. Ei vaan mikään kiva jousi ampua, kun vedon aikana kuuluva naksunta on jokseenkin ikävää.

Pieni sälehän sieltä oli noussut, laitoin paikan ja nyt ampuu oikein hyvin 24" vedolla. Heitti raskasta 460gn nuolta aika hyvin, noin 70m. Siis hyvin aikaisempiin jousiini verrattuna. Kyllä huomaa pienten rekurvien ja pidemmän vedon vaikutuksen kun vertaa tätä tuuman myötäkäyristyneeseen 46# @20" tammijouseen. Pitänee yrittää tehdä mettäjousi 24" vedolla, tuo 55 tuumaa ei ole vielä kovin hankala metässä kuljettaa eivätkä nuoletkaan ole vielä vaakaviineen liian pitkiä.

Joo ohuemmasta päästähän tässäkin on lustot, pitää mitata lustojen paksuus kun en nyt muista.

Punoksia tässä on jo 6 kpl eli jos vielä naksuu niin annan olla, mutta nyt on kuitenkin selvimmät paikat jo ennakkoon paikattu.

1 tykkäys

Heh, kuulostaa ihan syreeniltä. :smiley: Mutta silti ampuu!