Syreenijousi 108cm 45# @20"

Tämmöinen pikkuinen syreenijousi, pituutta 108cm, leveyttä max 29mm, kärjet 11mm, jännekorkeus 11cm ja vetoa 45 paunaa tuolla 20 tuuman, eli 51cm vedolla.

Aihiossa oli tummia kohtia, hieman kuin kuollutta puuta, mutta päätin kokeilla jousta kumminkin. Ens alkuun tilleröin jousen suoraan 20" vedolle ja 40 paunaa näytti mittari. Settiä oli 3-4cm. Yllätyin setin määrästä, mutta ei hätiä, aina paahdan jouseni vatsan. Väänsin pinnelangalla reflexille ja paahdoin, lopputuloksena paahdon jälkeen 16" vedolla 40 paunaa ja reflexiä 3cm. Tässä vaiheessa jousella oli painoa 264 grammaa. Tilleröin uudelleen 20" vetoon, jolloin vetoja oli jo 45 paunaa. Nyt jousen paino oli 253 grammaa. Settiä 1cm.
Eli paahtamisella syreenijousi sai paunoja 5 lisää, paino laski 10 grammaa ja setti väheni 2-3cm.

Kärjet ovat jonkin verran reflexillä, joten vetokuva näyttää keskipainoitteiselta. Kivasti se taipuu ja varmasti lentää nuoletkin kun pääsee ampumaan.

2 tykkäystä

Sypäkkä pienriistapeli! Olen vähän ihmetellyt, kun sinun mukaasi syreeni myötäkäyristyy, kun itse en ole 15 vuodessa saanut yhtään syreeniä myötäkäyristymään edes kolmasosaa siitä mitä muita puita. Tuo jousenpituus-vetopituussuhde 2.11 selittää kyllä paljon, jos puun tasapainokosteus ei. Onko 108 cm muuten jousen kokopituus vai nokista nokkiin-pituus? Jos ensin mainittu, pituussuhde on vielä poskettomampi.

Niin, kuolisihan tuollakin joku jos osus vaan. Tuossa puussa oli vähän jotain vikaa, kuollutta puuta, haurasta ja tummaa. Oiskohan setti siitä tullutta. Nyt kun mittasin niin oli siihen tunnissa palautunut tuommoiset 2cm reflexiä.
Pituussuhde on joo kova, kävihän se vielä tilleripuussa 21" asti. Mitta, 108cm on nokista nokkiin luonnollisesti. Puu on kuivaa, kun on talven yli sisätiloissa lojunut 2-3cm paksuna ja nyt 40% kosteudessa tilleröity.
Mutta näin on, ei syreeni settiä ota juuri mitään ja kaiken huippuna tuntuu vastaavan mukavasti vatsan paahtamiseen. Monet kun pitää sääntönä, mitä tiheämpää puuta, sitä pienempi hyöty. Juuri tässä osoittautuu vääräksi.

edit: Tässä näkyy sitä kuollutta kohtaa, pieni halkeama siinä ja lähes kynnellä rapsutettavaa matskua. En uskaltanut koskea, antaa olla kerran vetoa kestää. Kuvassa hämää vähän lyijykynämerkinnät jotka pitäs vielä siivota.

1 tykkäys