Syksyn saldoa ja kuuman taipuisaa puuta

Hetkeen kun en ole mitään tähdellistä saanut aikaan, mitä nyt muutaman sotajousiaihion tuhonnut, niin paljastettakoon että näitähän mä olen väkertänyt.

Mitat jousilla 105cm - 155cm, yhdeksän ylintä tulee pituusammuntakäyttöön ja kaksi alinta hupiammuntaan. Se on nimittäin totista touhua se pituusammunta… Tällä kertaa teen kunnolla useamman jännejousen, kuvasta neljä ylintä ja kaksi alinta. Puulajit menee ylhäältä alaspäin näin: syreeni, syreeni, osage, syreeni, 5 jalavaa, kataja ja osage.

Näillä on luonnollisesti tavoitteena pyssyttää: 274m rikki pituusammunnassa (tai samalla 300) ja preeriakisan voitto. Ei enempää, ei vähempää.

Keskimmäisillä yhdellä jalava prototyypillä on jo 250m puhkaistu tästä joukosta, sillä joka sanoi niks naks kuralassa. Meni Mikke vielä sanomaan, että siinä meni sen jousen henki, vaan eipäs suinkaan! Alimmissa kuvissa vielä parempikurvista rekurvia, joten saa nähdä mitä saadaan irti. Siinä vierellä 43# pihlaja ja 75# syreeni. Sen olen kyllä huomioinut rekurveissa, että ns. lift off pitää saada tapahtumaan aikaisemmissa vetopituuksissa, ellei jousta aiota kurittaa todella pitkälle. Eli rekurvien kulmissa tapahtuu kokeilua ja kehitystä. Olenpa myöskin saanut massaa huomattavasti alemmas.

4 tykkäystä

Muuttuiko tuossa “Niks, Naks & POKS” jousessa tilleri?

Ehkä ihan hieman. Mitä sitten tuolle tein, kevensin ehkä noin 5-10 paunaa, eli johonkin 60# 24" ja laitoin punokset + pikaliimaa. Ottipa se vielä toisen halkeaman tuossa välissä ihan vanhan halkeaman vierestä, mutta nyt on kestänyt ihan hyvin juurikin 24" vetoja. Jotenkin hieman tyypillinen tapa pettää jalavalla, koska tuo toinenkin rekurvijalava otti samanlaiset halkeamat ja samoiten tuplana. Molemmissa oli oksankohdat kyseessä, mutta semmoiset minkä kanssa ei muilla puilla olisi mitään ongelmia. Näköjään jalava on tässä suhteessa tosi herkkää. Onneksi on useampia puhtaita aihioita, tuossa kuvassakin nuo 3 muuta.

Pienenä anekdoottina, oon ampunu kaikki parhaat tulokset paikatuilla, rikkinäisillä jousilla. Siinäkö hyvän jousen mittari sittenkin? :wink: Halkeamia ja selkärikkoja on, mutta ei puristusmurtumia…

Niin tai, voihan sitä ongelmia tulla kun selffarissa on 4" reflexiä 140 senttisenä…

Onpa vain melkosta kurvia! Ootko taivutellu nuo kurvit höyryllä vai keittämällä?

Jyrkät keitän, mutta loivat höyrytän. Kahvareflexit/deflexit ja jännelinjan oion höyryllä. Kuivalämpö sitten vaan pieniin taivutuksii.

Jos ensimmäistä kertaa kokeilee, keittämällä kannattaa aloittaa, pääsee helpommalla.

Jänneselystin nuo osage-jouset nyt, 60g hirvenjänteitä molempiin. Alkaa tuota hommaa pikkuhiljaa oppia ja ihan tykätäkin sitten. Mennalta opituilla nikseillä, niput veteen lillumaan solmittuna, joista on helppo sitten ottaa, puristaa vedet, dipata ja latoa jouseen.

Lyhyestä rekurvista tulee pituusjousi, toisesta B-rekurvi.

4 tykkäystä

Jänneselystin nyt tuon sextupletin, 2 b-jännäriä "taulu"ammuntaan ja 4 pituusammuntaan. 60 grammaa jännettä jokaisessa, kun niin lähelle toisiaan sattuivat mitoissa. Ilo huomata, miten selystyksen työnjälki paranee, kuten voi viimeisestä vertailukuvasta nähdä. Kuvassa vasemmalla vuoden takainen ensimmäinen jännejousi.
Nyt eikun oottelua ja toukokuun kisoissa jo kokeillaan.

4 tykkäystä