"Suomalaistutkija oivalsi uuden selityksen sille, miten ihminen kesytti suden – apuna olivat lihasaaliit. Ihminen ei pysty elämään pelkällä rasvattomalla lihalla, mutta susille se kelpasi."
Kiinnostava juttu!
Jutussa on myös linkki alkuperäiseen artikkeliin.
Tosin, ei ihan vakuuttanut, koska mielestäni tuossa on aukkoja, tai en ainakaan ihan kaikkea ymmärtänyt.
“Nykyisistä metsästäjä-keräilijöistä tiedetään, että heidän ruokavalionsa koostuu aivan enimmillään 45-prosenttisesti proteiinista. Tällä oletuksella jääkauden saaliseläimistä, kuten villisioista, saksanhirvistä ja visenteistä, jäi proteiinia yli reilustikin ihmisen oman tarpeen. ”Voiko pitää paikkansa, että jäisi yli sellaista ruokaa, jota ihminen ei voisi hyödyntää? Yllättävää, mutta näin on”, Lahtinen sanoo. Proteiiniylijäämä syntyy vain talvella kylmillä alueilla, joissa ei ole kasveja tai muita ravinnonlähteitä. Proteiinin sijasta pulaa on rasvasta ja hiilihydraateista. Tämä pätee nykyäänkin karujen seutujen kansoilla.”
“Proteiinihypoteesia tukee sekin, että kaikki varhaisimmat koirien jäänteet on löydetty Euraasiasta alueilta, jotka jääkaudella olivat karua tundraa. Lämpimämmillä seuduilla ravintosisällön epätasapainoa ei päässyt syntymään, eikä ihmisillä ollut antaa susille ylimääräistä ruokaa, hypoteesi esittää.”
Miksi saaliista olisi jäänyt yli oman tarpeen, vaikka siitä olisi voinut käyttää vain puolet? Talvella säilöminen on helppoa, kuten muutenkin. Säilöntä -> vähemmän metsästystä. Vaikka rasvasta ja hiilareista olisi pulaa, niin miksi proteiinia olisi liikaa? Jos metsästetään enemmän kuin voidaan käyttää, niin silloinhan sitä lihaa on liikaa ja voi tulla hukkaa. Lämpimämmillä seuduilla lihan säilöminen on vaikeampaa, joten jos oletaaan saalis saman kokoiseksi, niin hukkaa pitäisi tulla enemmän?
Kesyttämisestä yleensäkin, voisi ajatella, että siinä on ollut jokin tarve taustalla. Hieman tuntuu keinotekoiselta ajatella, että liian lihan “ongelma” johtaa suden kesyttämiseen.