Sotkamon eräreissu 2022

Ajoin eilen 645 km Sotkamoon suvun maille, viime vuoden tapaan. Nyt ajoitin reissun siten, että olisin mehtäkanakauden avajaisaamuna pelipaikoilla. Viime vuonnahan kausi oli jo toista viikkoa vanha saapuessani.

Sotkamolaisessa vaaranrinteessä odotti lämmin, kuiva ja poutainen alkusyksyn meininki; koivut alkaneet kääntyä keltaisen puolelle, mutta ne ja muutkin viher-elävät vielä täydessä lehdessä.

Laitoin jo tuloiltana puupassin pystyyn viime vuonna bongaamani riistapolun varteen. Ampumamatka kolmen metrin korkeudesta parahultaiset 12 - 13 metriä eli ei liian lähellä eikä liian kaukana.

Kuvassa keskellä näkyvä “vaakaviiva” maastonpohjassa kuusien edessä on metsälammen rantaan vievä riistapolku.

Aloituspäivän aamuna jalkauduin passipaikkaa ylempiin maastoihin, niihin, joissa vuosi sitten oli pyytä ja teertä ihan kivasti. Jutun juoni oli, että mahdollisimman aikaisin kanalintukautta olisi vielä mahis yhyttää kasassa olevia poikueita, joista opin jo poikasena, että joukossa on usein yksi muita tyhmempi yksilö. Sellainen, jota jousimieskin pääsee yrittämään.

Kävin auringonnousun alla aloittamani kaksituntisen kierroksen aikana läpi vuoden takaisen reissun parhaita mestoja, tietäen hyvin, että koko matkan parhaat tilanteet tulisivat “tuoreiden” lintujen kanssa. Muistissa oli niin ikään sekin, että vuosi sitten kaikki ampumatilanteet täällä tulivat jalkamiehenä haeskellen. Kierros oli kuitenkin omituisen tyhjä ja kuollut. Ei tullut yhtään lähtöä, ei lätinää, ei pulputusta, ei mitään. Oravia, närhiä ja pikkulintuja riitti, mutta niitä nyt riittää kotopuolen metsissäkin.

Aamuseiskalta, päivän jo valjettua täysin, alkoi haulikoiden pauke kotivaaraa ympäröiviltä alavammilta mailta. Jätin suosiolla ne toistaiseksi väliin, kun aloituspäivä osui lauantaille ja vielä hyville säille, ja ruutiukkoja olisi takuulla joka nurkalla.

Päivän toka sessio koitti iltapäiväneljältä. Oli saatava selkoa aamun näennäiseen tyhjyyteen. Nousin kotivaaran rinnettä viimevuotisia parhaita paikkoja ylemmäs. Keskitin kairauksen pusikoituneen hakkuualan ja metsänreunan rajavyöhykkeelle, rajapinnat kun rulettaa eläinten haussa.

Kiven taju: suoraseinämäinen siirtolohkare metsän sisällä:

Olin aamuisia reittejä ylempänä vaaraa, kun hakkuualaa vasten tulevassa metsänreunan kärjessä etualalta kuusista alkoi kuulua tuttua litinää, jota seurasi suloinen siipien hurina. Hain pakenijapyytä katseella, joka sai linnun odotetusti jatkopakenemaan. Vaan ei tilanne siihen rauennut: bongasin toisen pyyn ylhäältä kuusesta. Lintuun oli 25 metrin linja oksaikkunan kautta. Kun terästin katsetta lintuun jousta kohottaen, pyy kuitenkin siirtyi oksallaan oksaikkunasta pois. Etenemiseni blokkasi maapuu, ja kun tein pakostakin näkyisän siirtymän, kuului taas litinää ja pakohurahdus, nyt viimeistä kertaa.

Jatkoin matkaa ylös rinnettä, riistatilanteen elvyttämänä. Olin ehkä 150 - 200 metriä ylempänä aamuisen kierroksen ylimmistä, kun oli pakko alkaa hieroa silmään tunkevaa hirvikärpästä pois. Seisahduin ja käänsin päätä. Siinä samassa metsän puolelta, jyrkän rinteen yläpäässä olevan pienen louhikon päältä noin 18 metristä räjähti teerikana lentoon, wuputusta pitäen. Hirvikärpänen perkele sotki shown!

Matka jatkui, nyt jo odotukset perustellusti koholla. Tein tarkistuksenomaisen piston aivan metsänreunan ja hakkuualueen rajalle. Silloin etuoikealta, pensasmaisen pihlajan alta, vain yhdeksän metrin päästä, singahti pyy kaaressa editseni metsän puolelle ja siellä laskevaa maastoa alas. Kyllä nyt kelpasi.

Jatkoin rinnettä vielä ylös, kunnes hakkuuala kulkusuuntaan nähden oikealla päättyi. Lähdin sitten laskeutumaan tulomatkaa syvemmällä metsän puolella vaaranrinnettä, joka laski myös toisessa tasossa, uuteen kulkusuuntaani nähden oikealla, mutta vielä jyrkemmin.

Yhtäkkiä metsärinteessä suoraan edessä 25 metrin päässä teerikukko lähti tykinkuulan lailla kun katse osui. Se lensi rinteen suuntaisesti tulosuuntaani, ollen ehkä sekunnin täysin näkyvillä puiden lomassa. Osaavalle haulikkoampujalle kai pudotuksen paikka.

Jatkoin kukon pakosuuntaan, en kukon perässä, vaan muiden lintujen toivossa. Ehkä 40 metriä edettyäni vähän alempana metsärinnettä oikealla lehvien takaa näkymättömissä reilusta kolmestakympistä lähti iso lintu pakoon. Veikkasin äskeiseksi kukoksi.

Tuli fiilis, että kukon äskeistä pakopaikkaa pitäisi tsekata tarkemmin. Rinteessä oli siinä kohden jonkinmoinen sammalpeitteinen 15-metrinen aukio, jota kuitenkin suojasi rinnepihlajien kaarevat latvukset. Kun etenin aukiota kohti, sen suojista alkoi kuin alkoikin kuulua “wa-wa-wa” ja oksalta irtosi aikuisen teeren kokoinen, mutta väritykseltään vähän keskeneräinen kanalintu. Nytkö vihdoin alkoi poikuetta pukata?!

Hain katseella vimmatusti ei-kauas-pakenijaa rinnekuusista, leikkuri jänteellä ja sormet syyhyten. Löysin palluran kuusesta. Siihen oli 25 metrin linja oksaikkunan kautta (business as usual). Kun katseeni porautui ja jousi kohosi, kuului taas “wa-wa-wa” ja pakolento seurasi. Ihan melkein, ja ne jo lasketaan makeiksi muistoiksi.

Aikuiset teeret sanovat kokemukseni mukaan “wup-wup-wup” kun ilmaisevat syvimpiä pelkojaan. Onko kokeneemmilla teeri-immeisillä vahvistusta sille, että nuoret yksilöt sanoisivat eri tavalla, kuten yllä?

Jatkoin perin riittoisaksi osoittautunutta rinnettä eteenpäin. En päässyt kuin kolmisenkymmentä metriä, kun suoraan edestä 35 metristä irtosi maasta pyy, ja lensi alarinteeseen.

Aamuinen tyhjyys oli saanut lopullisen selvyyden: kyllä kotivaarassa oli linnut kotona, mutta hyvän matkaa ylemmissä maastoissa kuin vuosi sitten (ja 10 päivää myöhemmin syyskuuta).

Viimeisen pyyn lähdön jälkeen kanalintutilanteet loppuivat kuin seinään. Näytti siltä, että kaikki action sijoittui lyhyelle mutta riittoisalle pätkälle vaaran ylempiä osia. Viime vuoden parhailla paikoilla ei edelleenkään ollut ketään. Olisiko tässä orastavaa kaavan alkua, re: kauden ihan alku ja vähän myöhempi syksy.

Eksku oli kestänyt jo pitkästi yli kolme tuntia, väsy ja nälkä alkoivat painaa. Vielä oli kuitenkin sinnikkäälle tarjolla se odotetuin osio: riistalaukaus!

Laskettelin menemään vaaran jo melko alhaisia osuuksia, edelleen hakkuualan ja metsänreunan rajalla. Etuvasemmalla singahti pyy maasta. Se ei lentänyt tiehensä, kuten yleensä, vaan editseni suoraan edessäpäin olevan kuusen kuivalle keskirungon oksalle kaulaa ojentelemaan. Siinä paisti nyt oli, ilta-auringon tarjoamassa profiilissa!

Jänteellä oli ykkösdivarin leikkuri isompien eläinten varalle, mutta en kele halunnut ampua sellaista taivaan tuuliin pyyn takia. Niinpä pudotin leikkurin jänteeltä ja vilautin fp-leikkurin sen tilalle. Kohotin jousen, pyy kesti kaiken. Linjasin laakin ja päästin nuolen matkaan, vaan mitä helvettiä: nuoli pyyhkäisi selvästi vasemmalta ohi, koro kohillaan. Pyy viipyi vielä puoli sekuntia oksallaan, selvästi miettien hetken, oliko äskeinen surkea yritys pakenemisen väärti.

Ampumamatka oli noin 23 metriä. Se on melko paljon kämmenen kokoiseen maaliin, mutta ei mikään syy ampua selvästi linjasta ulos. Fp-leikkuri oli tässä tapauksessa kärjen takaa katkenneesta normileikkurista modaamani nuoli, jota ei ollut koskaan koeammuttu. Olisi pitänyt, ja ampua niin ikään paremmin.

Sehän näissä epäonnistumissa kirpoo, että tuokaan hyvän kokoinen pyy ei tule enää todellakaan tarjoamaan viipyilevää ampumatilaisuutta meikäläiselle tämän reissun puitteissa. Kultainen hetki tarjoiltiin ja meikäläinen pudotti satsin lattialle.

Nuolen alastuloala oli suunnilleen pahinta etsittävää mitä olla voi; kuhmuraista, lokosellista pensaikkoa, jota harvennusjätekasat ja kivenkolot kirjoivat. Nuolesta ei näkynyt jälkeäkään, pisteenä iin päälle.

No, täällä ollaan vielä monta päivää, ja ura vielä urkenee. Kuvilta pyynnit, puupassissa nakottamiset summuut outtaa.

Näkymä kiven päältä hakkuuaukean yli, kanalintupitoinen metsänraja pilkottaa oikealla:

5 tykkäystä

Maastouduin aamulla liki tunti auringonnousun jälkeen, oli meinaan nukuttavakin välillä. Tilan pihalla seisoessani kuuntelin teerien pulputusta alamailta. Sitä säesti haulikoiden räime.

Tuli hyvää havaintokuvaa tuliaseiden vaikutuksista eläimiin: sänkipellolla forageerasi joukko närhiä. Kun laaki pamahti jossain noin kilsan päässä, närhet pomppasivat sarjakuvatyyliin ilmaan ja pälyilivät stressaantuneen näköisesti ympärilleen. Jousilla on puolensa.

Kairatakseni maastoja lavealla otteella etenin nyt tilalta laskevaa peltoalaa kotivaaran toisella kyljellä kulkevalle purouomalle. Jatkoin sieltä metsärinteeseen. Treenautin koipiani äänettömään liikkumiseen sammalella, jonka alla on halukkaasti murtuva keppivelli. Kyllä se intiaaniopeilla onnistuu. Vuosi sitten näissä rinteentyvissä oli metsäjänis makuulla ja vähän ylemmällä “terassilla” vähintään puolensataa sepelkyyhkyä päivälevolla.

Pupua tai sepeleitä ei löytynyt. Mietin, tulevatko sepelitkin vasta kylmien myötä pohjoisesta tänne, kuten räkättirastasmassat.

Ruohokanukkaa kauneimmillaan:

Jatkoin reheviä rinteitä eteen- ja ylöspäin, kunnes lähestyin niitä hakkuualaa vasten tulevia metsän reuna-alueita alempana vaaraa, missä oli vuosi sitten todella hyvin pyytä ja jonkun verran myös teertä, mutta eilen ei mittään.

Kapusin jyrkempää rinneosuutta naama pakostakin vähän ketoon päin. Kun sitten nostin katsetta, ylempää rinteestä suoraan edestä pomppasi pyy maasta pakolentoon rinnettä ylös. Etäisyyttä oli parikymppiä, mutta linnulla täysi näkösuoja lentonsakin ajan.

Jonkun matkaa ylempänä irtosi jälleen pyy maasta, nyt kolmestakympistä. Tämän yksilön lento suuntautui oikealle. Pyy veti tutussa 45 asteen kulmassa nousua. Paikallistin pakenijan luiron pihlajan oksalta matalan auringon valossa. 30 metriä ja pyy niin hyvin esillä, että saatoin ihastella ukkelin mustaa kaulalappua ja pystyyn nostettua töyhtöä. Litinä oli jo käynnissä, ja kun nostin jousta pitkän matkan laakiin, pyy huristi tiehensä litinää jatkaen.

Matka eteni yhä ylemmäs rinnettä ja lähemmäs hakkuualan reunaa. Avoimessa maastonkohdassa oli niin poskettoman isoja mustikoita niin paljon, eikä edes vetisen makuisia, että kyykistyin tunkemaan niitä aamupalaa odottavaan kitaani. Eikö silloin etuoikealta eikä edes kaukaa kuulunut pyyn vihellys, ja heti perään etuvasemmalta siihen vastaus. Jouduin yllätetyksi housut kintuissa!

Olin täysin avoimella, ja päivänselvästi pyiden tiedossa. Ei niitä näkynyt, kun varvikossa vielä kyykistellen skannasin 30 metrin sisällä olevia puita. Kun nousin siirtyäkseni edes johonkin, viheltäjät vaikenivat ja katosivat metsän nieleminä, kuinkas muuten.

Oli aika lampsia kämpille syömään. Kulutus on kovaa vaarahakuisessa pyyntitoimessa. Oli kuitenkin mahtavaa, että samana aamuna kun teeret aloittivat soitimensa, pyilläkin alkoi konsertointi. Aamu oli ehkä inan kylmempi kuin aiemmat, sieltä ei varsinaista selitystä tälle synkronoinnille tullut.

Sekin oli hienoa, että nyt pyitä oli joukoksi asti sillä samalla vaaran alemmalla metsänreunavyöhykkeellä kuin vuosi sitten. Ehkä tämä viheltely ja mikrosijainti liittyvät toisiinsa.

Tätä kirjoittaessa on sade. Vähintään seuraavan tunnin ajan tulee vettä, rankastikin. Täksi illaksi suunniteltu iltapassi lammen takana on siis vaakalaudalla. Eilen se ei onnistunut itsestäni ja säistä riippumattomista syistä. Siellä ne nyt kylpee tyhjän panttina, 300 euron “raudat”.

Lintumies syö lintua vaikkei lintua tulisikaan. Otin pohjoiseen mukaan viimeisimmän jousikukkoni. Fileet pikapaistettiin jo taiten, pannulla tirisee nyt pidempää kypsennystä vaativat ruhonosat oliiviöljyssä, mustapippurissa ja salviassa. Ja metsäsieni-kermasoossia päälle.

8 tykkäystä

Päivittäinen raportointi on liuennut jahdin usvaan ja rasituksiin. Tehdään sitten vaikka toisin, ja vähän lajikohtaista reportaashia.

Olin jo jokusen päivän odotellut sepelien ilmaantumista mestoille. Nyt tärppäsi ja vieläpä lähellä. Aitan takaisella sänkipeltopalstalla forageerasi ainakin 10 sepelkyyhkyä!

Linnut olivat yli kuukauden jatkuneen jahtikautensa mukaisesti arkoja. Kun vilahdin sekunnin aitan kulmalla 50 metrissä puljaavien lintujen suuntaan, nämä hyppäsivät siivilleen ja nousivat lähimmän metsänreunan vanhan raidan latvukseen. Jousimiehelle työmaata.

Vetäydyin näkösuojaan aitan taakse ja aloin juonia. Tiesin, että jos ja kun teen nyt iskuyrityksen, se on todennäköisesti ainoa, jonka nämä linnut sallivat tämän matkan puitteissa. On siis joko toimittava täysillä tai ei ollenkaan.

Odottelin aitan takana vitosen, jotta sepelit ehtisivät rentoutua. Vedin sitten huivin kasvojen suojaksi ja kurkkasin aitankulmalta niin pienesti kuin mahdollista. Sepeleitä pudottautui taas sängelle rehuviljapellon roippeiden perässä, kuin rautahippuja magneettiin.

Kiersin aitan toisen päädyn kautta ja hipsin sitten navetan ja aitan välistä kinttupolkua pihapiirin ulkokehälle. Heleässä marjassa oleva koiranheisi antoi näkösuojaa sepelien suuntaan. Sepeleiden kärkijoukko ulottui pellolla näinkin pitkälle, mainiota. Matka oli erittäin pitkä, luokkaa 50 metriä, mutta primijousen suorituskyvyn sisällä. Lähestymiseen ei ollut mahkuja, viimeiseltä näkösuojalta.

Sepelijoukon kärkenä oli kaksi lintua, jotka olivat pellolla limittäin. Otin kohteeksi näistä pituussuunnassa taaemman, limittäisyydessä etummaisen.

Nokitin teräsblunttikärkisen nuolen, joka oli jo aiemmin tällä reissulla koeponnistettu erittäin hyväkäyntiseksi. Nyt, kun aikaa ja tilaa oli, rakensin alusta saakka hyvän pitkän matkan laakin. Asettelin jalat, kohotin jousen, linjasin laakin pikkutarkasti, makustelin koron sekä jousikättä nostamalla että vetoa alemmas, solisluiden suuntaan viemällä, vedin rennosti vetomerkkiin, annoin vetokyynärpään mennä ilmavasti taakse ja vapautin jänteen.

Nuoli lähti vakuuttavan vakaasti ja voimakkaasti, ja kaarsi täsmälleen sinne, missä sepelijoukon lähimmät linnut olivat. Nuoli tussahti lintujen lomaan, tästä käsin katsoen. Sillä hetkellä 10…ei vaan yli 30 sepeliä kohahti unisonossa taivaalle ja kaarsi uukkarilla pellolta metsänlaidan vanhaan raitaan ja sen takaiseen isoon lehtikuuseen.

Kultainen rehuviljasänki ja sepelien pakopuut metsänkärjessä:

Marssin hakemaan nuolta, venytettyjä metriaskelia linjaa pitkin lompsien. Nuoli oli sängen pohjalla täsmälleen siellä missä linnut aiemmin olivat, 46 metriä ampumapaikalta. Vaikka osumaa ei tullut, jäi riistalaukauksesta erittäin hyvä fiilis. Odotettua riistaa ilmaantui yllättäen, järjestin itseni ampumatilanteeseen ja ammuin hyvän laukauksen.

Sepelilaakia seuranneina tunteina ja päivinä seurasin sepelijoukon liikkeitä laajalla ja monihaaraisella sänkialalla. Possen eloonjäämistaktiikkana oli nousta yhtenä massana vähän väliä ja siirtyä muutama kymmenen metriä, melko nopeaan tahtiin kokonaisten peltoalojen poikki.

Sepelit eivät tulleet enää kertaakaan aitan takaiselle kyttäyspellolle. Kaikki lähestymisyritykset etäämpänä päättyivät sepelien pakoon noin 70–100 metrin etäisyydeltä. Kultainen laaki oli tosiaan jo käytetty.

Ainoana mahdollisuutena uuteen yritykseen olisi ollut hakeutua sepelien yöpymäpuille kytikseen. Nämä ovat 30-metrisiä puujättiläisiä näillä main, eikä sepelinpyynti ylipäätään ollut tämän reissun prioriteetti.

Intressit tosiaan kilpailevat keskenään siitä, mitä hämärän alla tehdään, viikon reissulla ei voi ottaa chillisti.

5 tykkäystä

Älä yliarvioi pyyn oppimiskykyä! Siellä se on samoilla huudeilla seuraavanakin päivänä ja voi hyvinkin tulla pillille, vaikka olisikin sinut tänään spotannut. Lähestyminen hieman eri suunnasta voi auttaa myös asiaa.

Hyviä vinkkejä, Nook, jos nyt ei ihan uudenkarheita mulle. Olen ollut pyytilanteessa jousi kädessä ehkä 100 kertaa metsästäjänurallani, ja yo. opitkin ovat olleet käytössä.

Tuo eri suunnista lähestyminen on oiva taktiikka, joskin hankala toteuttaa äärimmäisen meluisissa hakkuiden ja harvennusten sotkemissa maastoissa.

Teeret siis aloittivat soitimen reissun kolmantena aamuna. Tein samana aamuna aseistetun tiedustelureissun vanhoille ja uusille kuviltakyttäämismaille. Näitä olivat viime vuonna koeponnistettu teeriniitty alamailla sekä eräs aiemmin käymättömäni mesta ylemmissä maastoissa.

Enolta oli tullut vinkki hylätystä hiekkakuopasta, jonka laitamilla oli keväällä tuhottomasti teeriä. Kävin paikalla. Siellä ei näkynyt tai kuulunut mitään riistaa, mutta paikka oli puitteiltaan loistava. Mielessä oli JPP:n ja Nanookin vinkit viime syyskuulta; täällä oli matalia, osin käkkäriäkin puita tiheän metsän ympäröimällä melko avoimella satametrisellä alalla. Keskikokoisten puiden tuntumassa oli niin ikään pienten kuusten alikasvosrypäksiä, joihin ukko voisi asettua vartomaan, ja joista tulisi semmoisia 12 - 18 metrin linjoja isompiin (muttei isoihin) puihin.

Kaiken kruunasi ampuma-ala, joka oli tässä tapauksessa harvakasvuista hienoa hiekkatannerta; puuhun ammutut ohilaakit tulisivat nätisti alas helposti löydettäviksi ja ehjinä poimittaviksi. Ero tyypillisiin järjettömän vaikeisiin nuolenpelastusmaastoihin täällä oli raju.

Skoutattuani hiekkakuopan seudun jatkoin matkaa viimevuotiselle (ja monikymmenvuotiselle) teeriniitylle. Pysäköityäni auton teeriniityn kulmalle mutta niitylle käsin näkymättömiin nousin autosta. Vastassa oli mahtava pulputus ja suihkinta, vaikka kello oli jo yhdeksän aamulla. Vuosi sittenhän täällä soidin tuntui laantuvan tunnin sisällä auringonnoususta. Ehkä linnut olivat voineet alkaa soitimen vasta nyt, aamuseiskan metsästäjien poistuttua.

Vetäisin mukanani olleella kyyhkypillillä pulputusta konsertin sekaan ja suhistelin teeripillillä. Harjoittele parempiesi kanssa, on muusikon yleisohje.

Astelin sitten haulikonhylsyjen kirjoman mutaisen tantereen poikki miehenkorkuisten tuleentuneiden ruohovartisten taakse, mistä näkisin teeriniityn päästä päähän. Siellä, keskellä peltoa, oli 14 teertä soimassa, enin osa mustatakkeja. Kun kohotin kättäni napatakseni kuvan linnuista, nämä sinkoutuivat pauhua pitäen taivaalle. Matkaa mapsin mukaan 175 metriä…

Karkuutettuani linnut niityltä niiden pakosuunnasta alkoi välittömästi kuulua haulikonpauke. Ei jeebus.

Aloitusviikonlopun lupaava hohto oli viimeistään tätä myöten kolhuilla. Linnut olivat äärimmäisen arkoja ja pakoalttiita, herkiämättömän tussaroinnin keskellä.

Teeriniittyä ympäröivät maastot olivat äärimmäistä ojitettua viidakkorytyä, joten mitään lähestymisiä pakenijoihin oli senkin puolesta turha kuvitella. Kävin pellonlaitaa pitkin tarpoen viime vuoden passipaikan kulmalla, todetakseni sen huonot puolet (läpimärkä, ylipeittävä kasvillisuus, pauhua pitävä puro peittämässä pienempiä ääniä (okei, plussa ja miinus), kerrostalon korkuiset teerentulopuut) verrattuna hiekkakuopan seutuun ja palasin autolle.

Kärriteitä hiljakseen ikkunat auki ajaessani joitain niityltä tähän suuntaan paenneita lyyrapyrstöjä irtosi tienvieren puidenlatvoista.

Fiilis oli kaksijakoinen: teeriniityllä oli jälleen tiheästi lintuja, ja yleisvaikutelma tähän asti ylipäätään oli, että teeret kerääntyivät nyt alamaille, eivät vaaranrinteisiin. Ei näyttänyt kuitenkaan mahdolliselta, että nämä sotatraumoista kärsivät linnut antaisivat jousimiehelle ampumapaikkoja. Päätös kokeilla hiekkakuoppaa kypsyi.

Päivän jälkimmäinen osuus meni kotivaaran rinteiden vielä käymättömiä sivuja jousi kädessä ryynäten. Siellä tuli yksi teerikanan lähtö. Tämä odotti kärsivällisesti näkymättömänä että etenin ohitseen, mutta kun käänsin päätäni, kana irtosi reilu 15 metriä takavasemmalta, matalalta kuusenoksalta. Poislentävään lintuun olisi ollut hetken aikaa haulikkopaikka, mutta mitäpä siitä.

Iltapäivän tappioina oli kovemman ryynäyksen aikana ryteikköön kadonnut pyypilli, hihnan katkettua.

Illalla kävin laittamassa teerenkuvat hiekkakuopan passipaikalle ja viritin kuusikytiksen ympärille naamioverkkoa peittämään muotoa ja liikettä.

Vaikka tällä foorumillakin oli kerrottu tositarinoita täysin ilkona istuvien ihmisten holleille tulevista kuvateeristä, oma kokemus toistaiseksi oli, että kyttääjän on oltava huolella piilossa; pelkkä naamioidun pään kääntäminen saa kuvia tsekkaamaan tulleet linnut pakenemaan välittömästi.

Puoli kuuden aikaan aamulla matkasin teeripassiin, jossa olin valmiina puoli tuntia ennen auringonnousua, en siis yhtään liian aikaisin.

6:12 alkoi kuulua pulputusta, jostain takaa ja alhaalta. Hetkeä myöhemmin pyy vihelsi jossain 30 metrin säteellä, ensin oikealla, sitten vasemmalla. Perkele, kun pilli katosi…

Pulputus oli alkuun katkonaista, tullen ja mennen, pitkiä taukoja välillä. 6:45 pulputus intensivöityi, ja mukaan tuli suhisteluakin. Pulputin ja suhistin sekaan, tekniikkaani koko ajan paremmin teeriä vastaavaksi tehden. Teerien pulputuksessa oli kyllä sellaista kirkkautta ja vibraattoa, jota kyyhkypillillä ei saa aikaan.

Närhi ilmaantui passin tuntumaan, eteni suoraan eteeni viiteen metriin ja lensi sitten ylitseni parin metrin etäisyydeltä. Närhen mentyä selän takaa kuului selvästi närheä isomman linnun siipien kahahdus. Tunnelma tiheni välittömästi leikattavalle asteelle. En liikahtanutkaan, jotta tulija ei pakenisi. Pulputin kuitenkin selkäni suojissa kippurassa, mahdollista teertä lumotakseni.

Kahahdus ei saanut mitään jatkoa, joten pitkän vartoilun jälkeen kurkin varovasti takamaastoihin. Puissa ei näkynyt lintuja, ja tulija / menijä jäi arvoitukseksi.

Tuli taas hiljaista, pitkäksi aikaa. 7:40 kuului suhistus ja sitten alkoi pulputus, joka ei loppunutkaan. Tuntui kuin teerten soidin tulisi jonkun verran lähempää ja suoremmin takaa kuin aiemmin.

Kuinka kaukana linnut olivat? Tiesin aiemman perusteella, että teerten soidin kuuluu 100 metriin erittäin kovaa ja kirkkaasti. Olisivatko linnut nyt kenties 500 metrissä? Teeriniitylle oli täältä moninkertaisesti pidempi matka.

Kasin jälkeen, soitimen taas hiljennyttyä, huomasin kylmettyneeni. Kriittisesti jännesormet olivat aika turtina. Kun lintuja ei ollut tullut lähemmäksi, päätin purkaa passin.

Kävin passin kuulohavaintojen osoittamilla soidinmailla, joilla en ollutkaan aiemmin liikkunut. Siellä oli avohakkuun jälkeisiä, laajasti heinittyneitä ja avaria aloja. Käsittääkseni teeret eivät soineet umpimetsässä, ja tämä olikin jotain ihan muuta. Mitään merkkiä kanalinnuista paikalla ei enää ollut, ei liioin puitteita kuville, jos ei sitten maahan kylvämällä.

Mestoilla oli myös kosteaa, hienoa santaa kuin jäljityskoulun tarpeisiin, mutta siinäkin oli vain teeriä noin 300 kertaa isomman otuksen kulkua, sitäkin kyllä tanssiksi asti.

Säätiedot kertoivat, että poutasää oli vaihtumassa loppuviikoksi sadepäiviin, paskempi juttu. Seuraavana aamuna haulikoiden laulu oli siirtynyt kotivaaran länsirinteille, missä ekana iltapäivänä ylisillä yhytin aika kivasti kanalintua. Tämän aamun jälkeen siellä ei ollutkaan enää yhtään teertä, mitä siellä sateilta pääsi käymään. Paukku per kuollut / haavoittunut / henkensä edestä paennut lintu…

Vuosi sitten, ja 10 päivää myöhemmin, vaarassa oli paljon rauhallisempaa, teeret soivat, pyyt vihelsivät ja tilanteita tuli molempien kanssa enemmän / paremmin kuin nyt. Turha tänne oli tulla aloitusviikolle.

5 tykkäystä

Älähän nyt taas turhaan sirottele tuhkaa päällesi. Toki omilla jahtimailla metsästyspaine lienee hiukan matalampi kanalintuja kohtaan, mutta kyllä ruutiaseilla ohiammutut linnut palaavat piankin samoille paikoille. Kymmenkunta vuotta sitten ammuin aivain kesämökin viereiseltä aukolta teeripoikueesta linnun. Kaksi päivää myöhemmin sama poikue oli aivan samalla kalliokummulla puolukan syönnissä. Tulin paikalle aivan samasta suunnasta alikasvoskuusiryhmän suojassa ja tiputin toisen teeren (haulikolla siis nämä). Aloituksessa on myös se hyvä puoli, että kokonaisten poikueiden löytämisen todennäköisyys on parempi. Sopivan semitiheässä metsässä metso- tai teeripoikue voi pompata porukalla lähipuihin ja joku mattimyöhänen jäädä patsastelemaan sopiville jousihollille.

Sellaisen huomion tein aloitusviikonloppuna ennätyskuivissa olosuhteissa Pohjois-Savossa (suuret suo-ojatkin olivat kuivuneet lähes olemattomiksi liruiksi), että suurin osa linnuista löytyi soilta tai soidenreunuskuusikoista. Mäkien päällä ja kuivemmilla kankailla oli vain pari yksittäistä lintua.

Lohdun sanoja Pakkasen Pojalta, kiitos niistä. Nykyisillä bensanhinnoilla joku Kainuun keikka kustantaa pelkkiä menovesiä semmoset 30 euroa / päivä, joten ei sinne monasti mennä. Siksi on paineita päästä asiaan paikan päällä.