Siperian lehtikuusi?

Täällä kun on paljon tietoa eri puulajeista, millaista puuta on siperian lehtikuusi jota lautakaupat myy ulkorakenteiden tekemiseen?

Tarkoitus ei ole tehdä jousta vaan ajatuksissa on grönlantilaismela kajakkitouhuihin.

Lehtikuusen säänkestävyydestä puhutaan, joten se voisi tuohon käyttötarkoitukseen siltä kantilta sopia mutta miten muut ominaisuudet (paino, taipuisuus/sitkeys, työstettävyys)?

Mitään en asiasta tiedä, vaikka vähän on tullut melottua, mutta… Kärkkäinen (2007, 173) antaa siperianlehtikuusen kuiva-tuoretiheydeksi 492 kg/km3, koivun vastaava lukema on keskimäärin 480 kg/m3. Painavaa puuta siis, mikä ei ole melassa hyvä juttu. Toisekseen, melan kannalta säänkestävyys on tavallaan turha muuttuja, koska siinä vaiheessa kun mela alkaa lahoamaan, niin sitä on käytetty tai säilytetty väärin.

Itse valitsisin puun, joka on kevyttä sekä mahdollisimman jäykkää suhteessa massaan → kuusi. Kuusella on sitten paljon vaihtelua ominaisuuksissa, joten optimaalisen lankun valinta ei välttämättä ole ihan helppoa.

OK, kuulostaa tosiaan liian painavalta. Harmi, nettikaupan kuvissa nuo on näyttänyt siltä että oksattoman ja nättisyisen voisi löytää helpommin kun bulkkikakkosnelosläjästä, kivan näköistä puuta.

Pitänee hakea vaan mahdollisimman oksaton ja sopivasti sahattu kakkosnelonen harjoituskappaleeksi (nämä lienee mäntyä yleensä?) ja alkaa etsiä hyvää kuusiaihiota sitten kun on ensin kokeiltu.

Airo- ja melapuuna kuusi on varmaan yleisistä puulajeista sopivin. Kevyt ja jäykkä, riittävän luja.

Lehtikuusen sydänpuu on tosiaan lahonkestävää, mutta tämä ei tosiaan ole yleensä tarpeellista. Lehtikuusen kosteuseläminen on suurta ja kieroutumisvaara iso.

Täällä päin ainakin perus puutavara on monesti kuusta. Jonkinmoinen homma on kyllä valkata oksaton ja kierteetön pätkä kasasta. Joskus sitä yritin kun oli suksentekohimot päällä, mutta huonolla menestyksellä.