Seuraa paras nuolisetti ammuntaominaisuuksiltaan mitä oon koskaan saanut aikaseksi!
- 51# seetrivarsi, takapää ohennettu
- 525gn painoa
- 29" pitkä
- 160gn kärki
- 5" sulat
->> FOC 17,6% (kärkipainoisuusarvo)
Spinettävät aika matalalle mutta hitto kun linjaa hyvin ja osuminen on ennustettavaa niin 6 metrin kuin 27 metrinkin matkoilta.
Vaan taivas on rajana kun osaa tämmösiä settejä omin käsin duunata. Sanosin että jonkin verran nyt vaikutuin isommasta kärkipainosta ja tämmöisen nuolen ammuttavuudesta. Tämä on ensimmäinen nuolisetti yli 14% kärkipainoarvon.
6 tykkäystä
Nätit on nuolet! Ja löysit 160 graanin kärkiäkin? Onhan nokkiurat nyt suora, viimeisen päälle…?
Kiitti! Tuolla valkoisella pöydällä olikin helppo ottaa tarkat kuvat.
On mulla 160 grainiin asti kärkiä. Painavammat joutuu sitten rakentelemaan arrow fixillä niin että upottaa kärkeen metallia. Nokkiurat pitäisi myös olla aika tarkat… Nokkiura kannattaa pitää matalana niin on vähemmän mahiksia vetää vinoon.
Nämä piti olla vasta lähtöarvo, eli noin 39# dynaamiselta spineltään 29" pitkinä. Tuosta jos ottaa muutaman sentin pois niin pääsisi 42, 44, 47# jäykkyyksiin. 27,5" pitkinä taisi olla jotain 47#.
Jouset on pysynyt samassa jäykkyydessä mun lonkkareissa, n. 46# @ 27" vedolla, mutta nuolet löysistyy kokoajan. Aloittelin varmaan 60# setillä 2020, sitten 55# 2021, viime talvi 48# setillä ja nyt 39# setillä.
Ehkä vähän on ryhti lysyssä nyt, että veto jää 26-26,5" tasolle mutta hurjan paljon löysemmät varret tuntuu toimivan kuin ennen!
Samaa vikaa täälläkin. Alkuaikoina ja aika pitkään jäykemmillä nuolivarsilla oli kivempi ja parempi ampua, nykyään tuntuu toimivan löysemmätkin.
Lyhensin tuota vihreää settiä tuuman verran ja dynaamiselta spineltään ovat nyt n. 44#.
Tein myös uuden samanlaisen setin. Tai ihan pauna tai kaksi jäykemmän, n.46# dynaamiselta spineltään. Näillä voi varmaan treenata kenttiin asti kivasti.
8 tykkäystä
Jere on maininnut dynaamisen spinen useamminkin. Miten oikein määrittelet sen? Tunnettujen peruskaavojen mukaan, eli 5# per tuuma pituuden suhteen ja niin edelleen?
Itse olen kokenut lopulta koko dynaamisen spinen käsitteen turhaksi, koska se on ensinnäkin vaikea määritellä yksiselitteisesti ja muuttujat eivät vaikuta lineaarisesti. Esimerkiksi nuolivarren pituudella on todella suuri merkitys, kun taas kärjen massalla aika pieni. Sulattoman testillähän nuolen oikeat parametrit löytyvät parhaiten ja silloin tiedossa on nuolivarren jäykkyys, pituus ja kärjen massa tärkeimpinä parametreinä. Siinä dynaaminen spine ei lopulta merkitse mitään.
Tai kivahan se olisi löytää kullekin jousi-ampuja-yhdistelmälle sopiva dynaaminen spine -vakio, jos sellaista edes on olemassa.
Käytän vaan sitä 3riversin laskuria, en sen kummempaa. Eli tarkoitan arvoa jonka pystyy itsekin laskemaan kärkipainon, nuolivarren jäykkyyden ja nuolivarren pituuden perusteella.
Varmastikin kokenut ampuja ymmärtää mistä puhutaan, mutta jollekin nuolia virittämättömälle tuo on hyvä lisätieto. Että vaikka varsi on 51#, ei nuoli lentäisi hyvin 51# jousesta. Ellei ole tosi löysän löllyrä jousi.